Terveys

Onko hammasharja pakko vaihtaa kolmen kuukauden välein? Asiantuntija vastaa

Hammasharja todellakin pitää vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein – ja joissakin tapauksissa jopa useammin.

Hammasharjan suositeltu kolmen kuukauden vaihtoväli voi kuulostaa turhan tiheältä, mutta siitä ei silti kannattaisi tinkiä.

”Kolmessa kuukaudessa hammasharjan harjakset kuluvat ja alkavat hapsottaa, eivätkä ne pese enää yhtä tehokkaasti. Tällaisella harjalla pestäessä hampaat jäävät likaisiksi”, Lasten Oralin suuhygienisti Arian Riatson sanoo.

Lue myös: Et kai sinäkin hoida hampaitasi väärin? Karsi nämä yleiset virheet

Hammasharja olisikin itse asiassa hyvä vaihtaa heti, kun harjakset alkavat hapsottaa. Tämä saattaa tapahtua jo ennen kuin harja on ollut käytössä kolmea kuukautta.

Harjan käyttöä ei kuitenkaan kannata jatkaa kolmea kuukautta pidempää aikaa, vaikka harjakset näyttäisivätkin vielä olevan kunnossa.

”Suussa on luonnostaan yli 400 bakteeria. Harjaa ei ole mukava laittaa suuhun, jos bakteerit ovat muhineet harjaksissa paljon kolmea kuukautta pidemmän ajan. Hammasharja voi myös ruveta haisemaan, jos sitä käyttää liian pitkään.”

Ei ole olemassa kikkaa, jolla hammasharjan käyttöikää voisi pidentää. Esimerkiksi hammasharjan keittämisestä ei ole huomattavaa hyötyä. Kuitenkin bakteerien määrää hammasharjassa on mahdollista yrittää hillitä.

”Jos haluaa pitää bakteerien määrän vähäisenä hammasharjassa, silloin voi liottaa hammasharjaa hetken suuvedessä ennen kuin harjaa hampaat. Suuvesi on antiseptistä ainetta, jossa bakteerit eivät viihdy.”

kuinka usein hampaat pitää harjata, hampaiden harjaaminen, vanha hammasharja

Pitääkö hammasharja vaihtaa antibioottikuurin jälkeen?

Kolmen kuukauden säännöstä on hyvä tehdä poikkeus myös joissakin sairastapauksissa.

”Harja pitää vaihtaa useimpien antibioottikuurien jälkeen. Jos sairastaa hengitystieinfektioa, esimerkiksi angiinaa, hammasharja pitää vaihtaa kaksi tai kolme vuorokautta lääkekuurin aloittamisen jälkeen. Tavallisen yskän tai flunssan jälkeen hammasharjan vaihtaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä”, Arian Riatson toteaa.

Infektioherkkien ihmisten pitäisi vaihtaa hammasharja useammin kuin muiden.

”Esimerkiksi syöpäpotilaita suosittelemme vaihtamaan hammasharjan kerran kuukaudessa.”

Lue myös: Antibiootteja ei saa ottaa ”varmuuden vuoksi” – käytä oikein ja ehkäise superbakteerien leviämistä

Mikä on paras hammasharja?

Jos jokainen suomalainen vaihtaa hammasharjan kolmen kuukauden välein, vuodessa roskiin heitetään yli 20 000 000 hammasharjaa. Kertyvän muoviroskan määrä on valtava, ja moni pohtiikin jo vaihtoehtoja muovihammasharjalle.

Markkinoille on viime vuosina tullut erilaisia vaihtoehtoja. Muoviharjan tilalle voi valita esimerkiksi luonnostaan antibakteerisen bambuhammasharja tai Berlin Biobrushin, joka on valmistettu ylijäämäselluloosasta, joka menisi poltettavaksi, ellei siitä tehtäisi hammasharjoja.

Bambuhammasharja on sataprosenttisesti biohajoava ja myös Biobrush on biojätettä. Biobrush kuitenkin maatuu huomattavasti muuta biojätettä hitaammin, eikä sitä siksi kannata heittää biojätteeseen.

”Bambuharjasta ja Berlin Biobrushista minulla ei ole kokemusta, mutta tavallista puuhammasharjaa en ainakaan suosittele, sillä se kuivuu hitaasti. Olipa hammasharja mitä materiaalia tahansa, tärkeää on, että se pysyy kuivana. Bakteerit nimittäin suosivat märkää kasvualustaa”, Arian Riatson muistuttaa.

”Suosittelen asiakkailleni useimmiten sähköhammasharjaa. Saatavilla on esimerkiksi harjoja, joiden vaihtopäät ovat täysin kierrätettävää muovia”, Riatson kertoo.

Älä unohda puhdistaa kieltä

Moni unohtaa, että samalla tavalla kuin hampaat, myös kieli imee väriä tietyistä ruoka-aineista. Arian Riatson muistuttaakin, että kielikin pitäisi puhdistaa päivittäin.

”Suomalaisten ruokavaliossa on erityisen paljon värjääviä ruoka-aineita: mustikkaa, teetä, kahvia, punajuurta. Ja samanaikaisesti liian monet suomalaiset unohtavat kielen puhdistamisen kokonaan.”

Hammasharjalla hankaaminen saattaa kipeyttää kielen ja kuluttaa harjaksia huimaa vauhtia. Riatsonin mukaan kielen puhdistaminen onkin helpointa kielenpuhdistajalla.

”Ekologisesta näkökulmasta hyvä uutinen on, että kielenpuhdistajaa ei tarvitse vaihtaa kolmen kuukauden välein kuten hammasharjaa, vaan uusi tarvitsee hankkia vasta sitten, kun entinen menee rikki.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko hammasharja pakko vaihtaa kolmen kuukauden välein? Asiantuntija vastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.