Terveys

Piinaako polvikipu? Fysioterapeutti kertoo, mistä kipu voi johtua – ja miten sitä voi helpottaa

Polvikipu on yleinen vaiva, joka ei katso ikää tai urheilullisuuden määrää. Fysioterapeutti neuvoo, miten polvikipua kannattaa hoitaa. Ota talteen myös vinkit, miten polvikivun uusiutumisen voi ennaltaehkäistä!

Vaivaako tuskainen polvikipu? Niin monia muitakin. Kipeät polvet kiusaavat useita huippu-urheilijoista arkikuntoilijoihin ja lapsista eläkeläisiin, kertoo Mehiläisen fysioterapeutti Filippa Nieminen. Nieminen on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinten fysioterapiaan sekä urheilufysioterapiaan. Hän on perehtynyt erityisesti erilaisten alaraajakipujen tunnistamiseen ja hoitoon.

”Polvikipuja on hyvin monella. Lapsilla ne ovat usein rasitusperäisiä, liikuntaan tai kasvuun liittyviä. Ikääntyvillä on puolestaan omat vaivansa, jotka liittyvät usein enemmän nivelen kulumiseen. Ja sitten on tietysti paljon kaikkea siltä väliltä”, Nieminen sanoo.

Lue myös: Miksi nivelkipuiselle suositellaan liikuntaa? Asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen nivelten terveydestä

Syy polvikivun yleisyydelle on ilmeinen. Polvi on kehon isoin nivel, jossa eri lihakset ja luut nivoutuvat toisiinsa. Polvessa on monia alueita, jotka voivat kipuilla. On nivelsiteitä, kierukoita, rustoa ja jänteitä.

”Polveen kohdistuu paljon voimia ja rasitusta. Siihen tulee meidän kehomme paino joka askeleella, ja se kannattelee meitä koko ajan”, Nieminen selittää.

Kipuilevan polven ei kuitenkaan tarvitse olla loppuelämän seuralainen. Kovaakin kipua voi nimittäin hoitaa ja ennaltaehkäistä.

Polvikipu voi johtua esimerkiksi rasituksesta tai virheasennoista

Polven erilaiset kiputilat voivat johtua monista asioista. Varmuudella syy selviää vain ammattilaisen vastaanotolla. Jotkin polvivaivat ovat kuitenkin yleisempiä kuin toiset.

Yksi tavallisimmista polvikivun aiheuttajista on polveen kohdistunut äkillinen vamma, kuten kierukka- tai nivelsidevamma. Usein polvivamman aiheuttaa äkillinen kierto tai vääntö esimerkiksi urheilussa syntyneessä kontaktissa tai suunnanmuutoksessa. Polvi voi myös vammautua tavallisessa arjessa, esimerkiksi liukastuessa.

Myös yksipuolinen liikunta voi kipeyttää. Jos esimerkiksi juoksee tai kävelee paljon, tarvitsee riittävät lihasvoimat kannattelemaan kehoa.

”Askeleet toistuvat niin monta kertaa, että jo pienikin virheasento voi aiheuttaa vääränlaista kuormitusta. Toistuessaan se voi aiheuttaa kipua”, Nieminen sanoo.

Toisaalta myös erilaiset rasitusvammat ovat hyvin yleisiä liikkuvilla ihmisillä. Niitä syntyy liiallisen harjoittelun, liian vähäisten taukojen tai liian nopeasti lisääntyneen harjoittelun myötä. Rasitusvammoja voi syntyä myös, jos jokin harjoittelussa on muuttunut – esimerkiksi alusta tai kengät.

Myös erilaiset rustovauriot voivat saada polven alueen vihoittelemaan. Kun ikää tulee, polveen voi kehittyä nivelrikkoa.

”Mutta rustovaurioita ja nivelrikkoa näkyy myös nuoremmilla. Silloin taustalla voi olla loukkaantumisia polven alueella.”

Lue myös Seura.fi: Hermokipu iski ilman varoitusta – Inka sai avun piinaavaan selkäkipuun kiropraktikolta

Polvikipu ei ole ikuista, lohduttaa fysioterapeutti

Onko polvikivuista kärsivä määrätty elämään kivun kanssa loppuelämänsä? Ei, sanoo Nieminen.

”Kivusta voi ilman muuta päästä eroon. Ja usein pääseekin. Pahin kipu lievenee usein nopeasti oikeilla ohjeilla, mutta pysyvien tulosten saaminen vaatii pitkäjänteisempää harjoittelua.”

Salaisuus on usein yllättävän yksinkertainen: liikkuminen.

”Kivusta tulee helposti noidankehä. Kun polvi on kipeä, se häiritsee lihasten normaalia toimintaa. Kun lihakset eivät toimi kunnolla, ne hiljalleen heikkenevät. Se puolestaan vain lisää polven kipua”, Nieminen kuvailee.

Polven toimintaan vaikuttavien lihasten aktivointi ja vahvistaminen voi tuoda nopean helpotuksen kipuun. Keskiössä ovat erityisesti reidet, pakarat ja pohkeet. Myös lantionseudun ja nilkkojen voima ja hallinta on tärkeää.

Nieminen suosittelee tekemään turvallisia polvikivun helpottamiseen tarkoitettuja kevyitä harjoitteita omaa oloa tunnustellen. Harjoitteiden kuuluu tuntua, mutta kivun ei kuulu olla kovaa eikä se saa jäädä vaivaamaan pitkäksi aikaa harjoittelun jälkeen.

Kuntoutusharjoitteista on erityisesti apua polvileikkauksista toipuville ja rasituksesta vihoitteleville polville. Myös erilaisten kulumien ja nivelrikon aiheuttama polvikipu helpottuu usein lihaksia vahvistamalla.

Milloin polvikivun takia kannattaa mennä lääkäriin?

Ammattilaisen puoleen Nieminen suosittelee kääntymään silloin, jos polvikivun taustalla on vamma tai tapaturma tai jos polvi on lukossa, turvonnut tai häiritsevän kipeä. Silloin harjoitteluun kannattaa ryhtyä vasta lääkärin siunauksella.

”On tärkeä ensin sulkea pois isommat vammat tai sairaudet. Syy kivulle kannattaa selvittää ajoissa, jotta siihen voi puuttua mahdollisimman pian.”

Rasituksesta johtuvalle polvikivulle Niemisellä on helppo hoitokeino: rasituksen keventäminen.

”Rasitusta säätämällä polvikipu helpottaa. Jos jokin sattuu, vähennä sitä – oli se sitten juoksu tai kävely. Sen jälkeen voi lähteä hiljalleen kevyillä harjoitteilla liikenteeseen.”

Ehkäise polvikivun uusiutuminen näillä vinkeillä

Erilaisia polven alueen kipuja kannattaa myös pyrkiä ehkäisemään. Ennaltaehkäisyyn Nieminen antaa kolme nyrkkisääntöä.

”Sopivasta kuormituksesta huolehtiminen, riittävän lihasvoiman ylläpitäminen ja virheasentojen korjaaminen”, hän kiteyttää.

”Harjoittelussa kannattaa myös muistaa nousujohteisuus, eli kuormitusta lisätään vähitellen.”

Merkitystä on myös sillä, millaisella alustalla liikkuu. Joustava pururata on usein asvalttia nivelystävällisempi valinta. Lisäksi terveellinen ruokavalio pitää huolta sopivasta painosta ja vie polvilta pois liiallista kuormitusta. Myös runsas istuminen voi tehdä hallaa helposti kipeytyville polville.

”Kun pitkään koukussa ollut polvi lähtee yhtäkkiä liikkumaan, keho ei välttämättä ole siihen valmis. Monipuolinen liike on hyväksi paitsi lihaksille myös nivelille”, Nieminen selittää.

”Monesti saatetaan istua päivä töissä ja mennä siitä suoraan lenkille illalla. Välissä pitäisi kuitenkin muistaa liikuttaa ja vahvistaa lihaksia, jotta keholla on valmius liikkumiseen.”

Jutussa on käytetty haastattelun lisäksi myös muita lähteitä: Terveyskirjasto, Jalkaspesialisti, Mehiläinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piinaako polvikipu? Fysioterapeutti kertoo, mistä kipu voi johtua – ja miten sitä voi helpottaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.