Terveys

Psoriasis voi altistaa diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille – siksi ihosairauden hoidossa painonhallintakin on tärkeää

Psoriaasi on ihosairaus, jonka aiheuttama matala-asteinen tulehdus rasittaa koko kehoa. Liitännäissairauksien riskin vuoksi vaikeaa psoriaasia sairastavan on tärkeä hallita verensokeriaan, kolesteroliaan ja painoaan. Ulkomailla psoriaasia hoidetaan myös ruokavaliolla.

Psoriasis eli psoriaasi on elimistön sisäsyntyinen tulehduksellinen ihosairaus. Autoimmuunitulehdus saa alkunsa, kun elimistön puolustusjärjestelmä alkaakin yhtäkkiä toimia itseään vastaan ja kehittää tulehduksen iholle. Ihotautiin voi sairastua missä iässä tahansa ja sitä esiintyy yhtä paljon naisilla kuin miehillä.

Useimmiten psoriaasille ei ole mitään laukaisevaa tekijää. Psoriaasille voi kuitenkin olla geneettistä alttiutta, eli suvussa voi todennäköisesti olla muitakin psoriaasia sairastavia henkilöitä.

”Joskus psoriaasin taustalla voi olla streptokokki-infektio nielussa tai jokin muu tulehdus, jonka jälkiseurauksena ihotauti alkaa. Psoriaasi voi puhjeta myös silloin, jos elämäntavat ovat retuperällä ja alkoholinkäyttö on runsasta”, kertoo ihotautilääkäri Martta Jokinen Suomen Ihosairaalasta.

Tilastojen mukaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa 1,5–3 prosenttia väestöstä sairastaa psoriaasia. Vain joka kymmenes on sairastunut jo lapsena, eli valtaosalla sairaus alkaa vasta aikuisiällä.

”Psoriaasiin voi sairastua vielä vanhempanakin. Usein psoriaasi kuitenkin lievittyy ikääntyessä, kun elimistön puolustusjärjestelmä alkaa rauhoittua. Silloin psoriaasi voi muuttua itsestään vähäoireisemmaksi. Mikäli psoriaasin puhkeamiseen on liittynyt huonoja elintapoja ja niissä tapahtuu muutos parempaan, voi psoriaasi hiljentyä samalla.”

Psoriaasin oireet: hilseilevää ihottumaa ja mahdollisia kynsimuutoksia

Psoriaasin aiheuttama ihottuma on tyypillisesti paksu ja tarkkarajainen laatta, joka hilseilee voimakkaasti. Siihen voi liittyä myös kutinaa. Psoriasis voi ilmestyä mihin tahansa keholla, mutta tavallisesti ihottuma-alue sijaitsee kyynärpäissä, polvissa tai alaselässä. Muita tyypillisiä paikkoja ovat napa, hiuspohja, korvantaukset ja taipeet.

Polviin ja kyynärpäihin ilmestyvä läiskäpsoriaasi on psoriaasin muodoista yleisin. Taivepsoriaasi puolestaan ilmaantuu kainaloihin, nivusiin ja genitaaleihin, on ohuempaa, eikä yleensä hilseile. Näiden lisäksi on olemassa harvinaisempia muotoja, kuten nivelpsoriaasia, pisarapsoriaasia ja märkärakkulaista psoriaasia.

”Viime vuosina on löydetty syy kauan tiedossa olleelle ilmiölle, että psoriaasi ilmestyy aina tismalleen samaan kohtaan iholla. Tulehduksen parannuttua ihon sisään jää eräänlaisia muistisoluja, joiden perusteella tulehdusalueet pysyvät samoina, mutta voivat laajentua”, Jokinen toteaa.

Joskus psoriasis oireilee kynsissä aiheuttaen kuoppamuutoksia, kynnen irtoamista kärjestään, kynnen alle muodostuvaa kynsipöperöä tai kellertäviä niin sanottuja öljyläiskiä. Kynnet voivat myös paksuuntua ja mennä huonon näköisiksi. Kynsioireita kutsutaan kynsipsoriaasiksi ja ne voivat esiintyä ainoana oireena tai yhdessä muiden muotojen kanssa.

Lue myös: Psoriasiksessa on kolme muotoa: ihopsoriaasi, nivelpsoriaasi ja PPP – Eeva tietää, millaista on sairastaa niitä kaikkia

Psoriasis, atooppinen ihottuma vai ihokeliakia?

Psoriaasin erottaa ihokeliakiasta, atooppisesta ihottumasta ja muista iho-oireista ulkonäön, tyyppipaikkojen ja oireiden perusteella.

”Psoriaasi on tarkkarajainen, voimakkaasti hilseilevä läntti, kun taas atooppinen ekseema on usein hentoista, epätarkkarajaista ja kutisee enemmän kuin psoriaasi”, Jokinen kuvailee.

”Ihokeliakia taas on suhteellisen harvinainen sairaus ja oireilee todella voimakkaalla kutinalla. Se ilmestyy usein kyynärpäihin ja polviin, eli samoihin paikkoihin kuin psoriaasi, muttei kerää karstaa tai hilseile. Iholla on silloin nähtävissä raapimajälkiä, pikkurakkuloita ja punoittelua.”

Psoriasis on suvussa kulkeva sairaus. Sairastumisriski on sitä suurempi, mitä enemmän suvussa on psoriaasia sairastavia.

”Mikäli suvussa sattuu olemaan atooppista ekseemaa, eikä yhtään psoriaasia, voi diagnoosi kallistua atooppisen ekseeman suuntaan. Harvemmin ihmisellä on sekä atooppista ekseemaa että psoriaasia. Atooppista ekseemaa sairastavalla taas on melkein aina myös allergioita ja astmaa”, Jokinen kertoo.

Lue myös: Hillitön ja hellittämätön kutina kyynärtaipeissa, jaloissa ja pakaroissa yllätti Annelin täysin – syyksi selvisi ihokeliakia

Psoriasis hoito. Henkilö sylissään salaattikulho.
Psoriaasia sairastavan kannattaa huolehtia siitä, ettei kolesteroli, verensokeri tai paino pääse nousemaan. Ulkomailla psoriaasia hoidetaan myös ruokavaliolla. © iStockphoto

Psoriasis voi altistaa diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille

Pahimmillaan psoriaasi voi olla terveydelle hyvinkin haitallinen. Vaikea psoriaasi voi nimittäin altistaa diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamiselle.

”Vaikka psoriaasi oireilee pääasiassa ihossa, kynsissä ja nivelissä, tulehdus rasittaa silti koko kehoa. Psoriaasin aiheuttama matala-asteinen tulehdus lisää riskiä diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Koska psoriaasi altistaa näille liitännäissairauksille, tulisi psoriaatikon aloittaa tavallista herkemmin kolesterolilääkitys ja pyrkiä hallitsemaan verensokeriaan ja painoaan metabolisen oireyhtymän riskitekijöiden minimoimiseksi”, Jokinen muistuttaa.

Psoriasis voi aiheuttaa monenlaista harmia, joten se olisi hyvä saada hoidettua oireettomaksi.

”Mikäli psoriaasi sijaitsee pienellä alueella, eikä häiritse elämää, ei lääkäriin hakeutuminen ole välttämätöntä. Voimakkaasti oireilevan ihosairauden kanssa kannattaa aina lähteä lääkäriin. Ei kannata jäädä itse arvuuttelemaan, millaisesta sairaudesta mahtaa olla kyse, sillä lähtökohtaisesti diagnoosin asettaminen kuuluu lääkärille”, Jokinen ohjeistaa.

”Ihotautilääkäri varmistuu diagnoosista yleensä ilman koepalan ottamista. Joskus diagnoosi voi olla vaikeampi, sillä kaikki ihotaudit eivät välttämättä näytä tyyppiesimerkeiltään.”

Psoriaasin hoito on ihottuman ja tulehduksen hillitsemistä

Psoriaasista ei ole mahdollista kokonaan parantua, mutta tautia voidaan hoitaa monin tavoin.

”Vaikka psori on loppuelämän vaiva, se on mahdollista hoitaa täysin oireettomaksi. Kotihoitona hilseileviä psoriläiskiä voi kuoria ja rasvata paksulla kosteusvoiteella. Varsinainen hoito perustuu tulehdusreaktion sammuttamiseen. Siihen tarkoitukseen ei ole ilman reseptiä saatavilla kuin hydrokortisonivoidetta, joka on hyvin mietoa, eikä yleensä riitä paksuhilseisen plakin hoitamiseen. Reseptilääkkeinä on voimakkaampia kortisonivoiteita, jotka ovat paljon tehokkaampia”, Jokinen kertoo.

Kortisonivoiteet alkavat yleensä vaikuttaa suhteellisen nopeasti ja tuloksia näkyy jo viikossa hoidon aloittamisesta.

Jos hiuspohja hilseilee psoriaasin vuoksi, hilsettä voi liuottaa pois shampoolla. Apteekista saa ilman reseptiä salisyylihappo- ja ureapitoisia shampoita sekä kortisonishampoota reseptillä.

Myös valohoidosta on usein apua psoriaasin hoidossa. Sitä voi ottaa omahoitona oleskelemalla varovasti lyhyitä aikoja auringossa ilman aurinkovoidetta.

”Auringon UV-säteily on hyvä hoitomuoto lievään psoriaasiin, sillä se rauhoittaa tulehdusta. Lääkärin lähetteellä voi myös päästä erilliseen valohoitoon. Sitä annetaan lääkinnällisellä laitteella, joka näyttää ulkoa päin solariumilta”, Jokinen kertoo.

Lue myös Anna.fi: Psoriaasi vaatii hoitamista aamuin illoin, ja joskus rasvausrumba turhauttaa – Annika, 38: ”Nuorempana ihosairaus hävetti”

Paras lääke psoriasikseen löytyy kyllä, lääkäri lupaa

Jos laaja-alainen psoriasis rauhoitu kortisonivoiteilla ja valohoidolla, ihotautilääkäri voi aloittaa sisäisen lääkityksen, jolla tulehdus sammutetaan. Monia näistä lääkkeistä käytetään myös reumatautien hoidossa.

Metotreksaatti on vuosikymmeniä käytössä ollut, perinteinen tulehdusta rauhoittava lääke, joka tehoaa myös niveloireisiin. Sen haittavaikutuksena on melko usein pahoinvointi.

Asitretiini on A-vitamiinista johdettu lääkeaine, joka tehoaa vain iho-oireisiin mutta ei sovi lisääntymisikäisille naisille.

Viime vuosikymmenten aikana markkinoille on tullut useita ihoon pistettäviä biologisia lääkkeitä ja viime vuosina suun kautta otettavia JAK-estäjälääkkeitä, jotka ovat erittäin tehokkaita. 

”Kuhunkin lääkkeeseen liittyy omat haittansa. Yleensä sopiva lääke löytyy kyllä, sillä valikoima on laaja, ja sairaus saadaan hallintaan”, Jokinen sanoo.

Metotreksaattihoidon tulokset näkyvät parin kuukauden kuluessa ja uudet biologiset lääkkeet alkavat vaikuttaa jo kuukaudessa.

”Vahvempiin lääkkeisiin voi liittyä haittavaikutuksia, joista tärkeimpänä se, että immuunijärjestelmä saattaa rauhoittua liikaa, mikä johtaa siihen, että erilaisia tulehduksia tulee helpommin. Vahva lääkitys voi siis lisätä alttiutta sairastua erilaisiin infektioihin. Siksi ennen lääkityksen aloittamista olisi hyvä selvittää, ettei elimistössä ole piileviä tulehduksia esimerkiksi hampaistossa.”

Ulkomailla psoriaasia hoidetaan myös ruokavaliolla

Ulkomailla ruokavaliota hyödynnetään psoriaasin hoidossa, mutta suomalaisissa psoriaasin Käypä hoito -suosituksissa siitä ei ole mainintaa. Jokisen mukaan psoriaasia ja metabolista oireyhtymää poteva voisi hyötyä ruokavalion muokkaamisesta.

”Psoriaasia sairastavan kannattaisi kokeilla runsaasti kasviksia, pehmeitä rasvoja ja proteiinia sisältävää ruokavaliota. Lisäksi sokerin ja leivonnaisten määrää kannattaa rajoittaa ja alkoholia välttää.”

Psoriasis ei ole tarttuva tauti, joten sen kanssa voi elää täysin normaalia elämää, harrastaa ja käydä esimerkiksi uimahallissa ja yleisessä saunassa.

”Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien rajoissa pyrkiä välttämään matala-asteista tulehdusta pahentavia asioita, kuten stressiä, huonoja unia, liiallista alkoholin käyttöä ja painon nousua”, Jokinen kehottaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Psoriasis voi altistaa diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille – siksi ihosairauden hoidossa painonhallintakin on tärkeää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.