Terveys

Tali-ihottuma on yleinen ihotauti, josta kaikki eivät edes tiedä kärsivänsä – näin hilseily ja kutina helpottavat

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema saa ihon hilseilemään, punoittamaan ja kutisemaan erityisesti talvi-aikaan. Oireet eivät kuitenkaan johdu ihon kuivuudesta vaan tulehduksesta iholla.

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema on yleinen ihotauti erityisesti miehillä mutta myös naisilla ja lapsilla. Se voi oireilla niin päänahassa, kasvoissa kuin alapäässäkin. Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta kertoo miten tali-ihottumaa hoidetaan.

1. Mistä tali-ihottuman eli seborrooisen ekseeman tunnistaa?

Seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma tai taliköhnä on varsin monimuotoinen ihotauti. Hilseilevää, punoittavaa, karhean ja kuivan näköistä ihottumaa esiintyy yleensä hiuspohjassa, korvien takana, kulmakarvojen seudulla, nenänpielissä ja parran alueella. Tali-ihottumaa voi esiintyä myös intiimialueella eli genitaalialueella ja pakaravaossa sekä nivustaipeissa, kainaloissa ja vatsan poimuissa.

Ihon hilseily ei johdu kuivuudesta vaan tulehduksesta iholla. Tali-ihottuma on monesti kutiseva ja siihen voi liittyä liiallista talin eritystä.

Tali-ihottuman voi helposti sekoittaa atooppiseen ihottumaan ja tali-ihottumasta johtuvan hiuspohjan hilseilyn ja karstoittumisen hiuspohjan psoriasikseen.

2. Kenelle tali-ihottuma yleensä tulee?

Tali-ihottuma on todella yleinen vaiva – sen uskotaan itseasiassa olevan kaikkein yleisin ihotauti. Tavallisesti tali-ihottumaa pidetään miesten ihotautina, ja miehillä ihottuma onkin huomattavasti yleisempi kuin naisilla. Ihottumaa voi kuitenkin esiintyä myös naisilla ja lapsilla. Tali-ihottuma on hyvin yleinen murrosiässä, jolloin talirauhasten toiminta alkaa kiihtyä.

Joskus kyse on ohimenevästä oireilusta. Monesti tali-ihottuma ilmenee lievänä hiuspohjan hilseilynä ja korvantaustojen punoittamisena. Ihminen ei silloin välttämättä itse tiedä potevansa tali-ihottumaa, vaikka ihotautilääkäri saattaisi heti nähdä, että kyseessä on seborrooinen ekseema.

Lue myös: Miksi päänahka kutisee ja pukkaa finnejä? Syy saattaa löytyä tavasta, jolla peset hiuksesi

3. Mistä seborrooinen ekseema johtuu?

Seborrooiseen tulehdukseen vaikuttavat perimä, hormonaaliset tekijät ja talirauhasten toiminta. Ihottuma pääsee syntymään, jos ihon talin eritys on runsasta ja ihon tavalliset mikrobit, kuten talia ravintonaan käyttävät hiivasienet, alkavat viihtyä iholla. Härskiintynyt tali alkaa ärsyttää ihoa, mikä saa ihon punoittamaan ja hilseilemään.

Seborrooinen ekseema on siis ihon talin erityksen ja mikrobikasvun tasapainon häiriintymisen tulosta. Taipeissa ja sukuelinten alueella tali-ihottumaa esiintyy, koska siellä on lämpimiä, kosteita ja hautuvia paikkoja, joissa ihon mikrobit viihtyvät.

4. Voiko seborrooisen ekseeman taustalla olla jokin sairaus?

Kyllä voi. Tiedetään, että esimerkiksi Parkinsonin tautia tai HIV-infektiota sairastavilla on hyvin tyypillisesti seborrooista ekseemaa. Moniin muihinkin yleissairauksiin voi liittyä tali-ihottumaa ja muita iho-oireita.

Seborrooinen ekseema ei ole elimistölle vaaraksi. Se voi kuitenkin olla hyvin kutiseva ja kosmeettisesti epämiellyttävä, jos nenänpielet ja kulmakarvat hilseilevät ja karstoittuvat ja kasvot punoittavat. Seborrooinen tulehdus ei myöskään tartu ihmisestä toiseen, sillä se on ihon ominaisuus.

Tali-ihottuma eli seborrooinen ihottuma parran alueella.
Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema voi oireilla esimerkiksi parran alueella. © iStockphoto

5. Pitääkö tali-ihottuman vuoksi käydä lääkärissä?

Ei välttämättä, sillä pesujen lisääminen ja apteekista ilman reseptiä saatava hydrokortisonivoide tai paikallinen hiivasienivoide riittävät usein hoidoksi. Jos tali-ihottuma on hyvin häiritsevä, eikä käsikauppatuotteista ja kotikonsteista ole apua, on syytä hakeutua lääkäriin.

6. Millaista tali-ihottuman hoito on?

Jos ekseema alkaa oireilla, sitä kannattaa ryhtyä hoitamaan saman tien. Tavallisesti tali-ihottumaa hoidetaan paikallistuotteilla. Ne riittävät yleensä hyvin, jos niitä käytetään oikein ja riittävästi. Tali-ihottuman hoitoon tarkoitetut hoitovoiteet ovat monesti yhdistelmävoiteita, joissa on mikrobien, erityisesti hiivasienten, kasvua hillitsevää lääkettä sekä mietoa tai keskivahvaa kortisonia.

Kasvoissa esiintyvää seborrooista ekseemaa hoidetaan myös kalsineuriinin estäjillä, kuten pimekrolimuusivoiteella. Samalla voiteella hoidetaan myös suunympärysihottumaa.

Jos seborrooinen ekseema on päänahassa, ihottumaa voidaan hoitaa vahvoilla, liuosmaisilla paikalliskortisonituotteilla. Myös hilseshampoista voi olla apua päänahan tali-ihottuman hoidossa. Marketeista, kampaamoista ja apteekeista löytyy monia shampoita, jotka on suunniteltu tali-ihottuman hoitoon ja ehkäisemään sen pahenemista.

Usein tavallinen shampookin riittää, sillä tärkeintä on, että hiuksia ja päänahkaa pestään säännöllisesti. Esimerkiksi tervashampoo, seleenishampoo ja hiivasientä hillitsevä ketokonatsolishampoo ovat oivallisia hiuspohjan tali-ihottuman hoidossa.

Suun kautta otettavilla lääkkeillä tali-ihottumaa hoidetaan äärimmäisen harvoin.

7. Voiko seborrooista ekseemaa ehkäistä mitenkään?

Seborrooista ekseemaa voi ehkäistä peseytymällä riittävän usein, sillä liian pitkät pesuvälit edistävät tulehduksen kehittymistä. Kaikkein yksinkertaisin seborrooisen ekseeman hoitokeino onkin saippuapesujen lisääminen.

Monesti auringon uv-säteily pitää ihottuman poissa ja auttaa ihoa pysymään paremmassa kunnossa. Monet tali-ihottumaa potevat ovat kertoneet, että heidän ihonsa on yleensä kesäisin paremmassa kunnossa. Siihen vaikuttaa sekin, että kesäisin vaatetus on kevyempää ja esimerkiksi hiuspohja saa uv-säteilyä helpommin kuin talvella pipo päässä ulkoillessa. Auringossa ollessa täytyy kuitenkin muistaa, että uv-säteily altistaa ihosyöville.

Lue myös Anna.fi: Seborrooinen ekseema voi tulla esille, jos hiuksia ei pestä riittävän usein – tiettyjä hiustuotteita kannattaa välttää

8. Kuinka pitkään tali-ihottuma kestää?

Tali-ihottumasta ei pääse lopullisesti eroon, sillä kyseessä on ihon pysyvä ominaisuus. Vaikka se voi välillä rauhoittua pitkäksikin ajaksi, oireilu voi alkaa myöhemmin uudestaan. Monesti vaiva rauhoittuu kesäksi ja pahenee talviaikaan.

9. Vaikuttavatko ruokavalio ja elintavat tali-ihottumaan?

Ruokavalio ei vaikuta talirauhasten toimintaan tai ihon rasvoittumiseen, ja siksi syömisillä tai juomisilla ei ole vaikutusta seborrooiseen ekseemaan. Jos kasvoilla on punoittavaa ja hilseilevää ihottumaa, alkoholin nauttiminen voi kuitenkin lisätä kasvojen punoitusta entisestään. Saunassa voi käydä, vaikka kärsisi seborrooisesta ekseemasta, kunhan muistaa pestä hien pois saunan jälkeen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tali-ihottuma on yleinen ihotauti, josta kaikki eivät edes tiedä kärsivänsä – näin hilseily ja kutina helpottavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.