Terveys

Mikä auttaa, kun ummetus vaivaa? Asiantuntija listaa 4 hoitokeinoa, joista vasta viimeinen on lääkkeet

Ummetusta voi yleensä hoitaa lääkkeettömästi pienillä arkisilla teoilla. Ravitsemusterapeutti listaa neljä hoitokeinoa, joista moni auttaa myös vaivan ennaltaehkäisyyn.

Ummetuksesta puhutaan silloin, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai kun ulostaminen tekee kipeää kovan ulosteen vuoksi. Monelle ummetus ja ripuli ovat tuttuja vaivoja ulkomailla, kun oma ruokavalio muuttuu. Suolisto reagoi herkästi vieraisiin raaka-aineisiin ja bakteereihin.

Ummetus voi kuitenkin vaivata muulloinkin kuin lomamatkalla. Ummetus on yleinen vaiva erityisesti iäkkäillä ihmisillä.

”Tavallisimmat syyt liittyvät elintapoihin. Se voi johtua siitä, että juo liian vähän, syö vähäkuituista ruokaa tai liikkuu vähäisesti”, kertoo Kuopion Terveystalon ravitsemusterapeutti Päivi Lassila.

Lassila listaa neljä keinoa ehkäistä ja hoitaa ummetusta.

Lue myös: Vatsaystävällinen ruoka helpottaa oloa – nämä ruoat rauhoittavat suolistoa, kun vatsaan koskee

1. Syö kuitupitoisesti ja säännöllisesti

Ummetusta voi ennaltaehkäistä ja hoitaa juomalla riittävästi, noin pari litraa päivässä, ja syömällä säännöllisesti, noin viidesti päivässä. Oleellista on myös riittävä kuidun saanti. Vaaleat viljavalmisteet, kuten pasta, paahtoleipä, pulla ja keksit aiheuttavat herkästi ummetusta. Banaani kovettaa vatsaa etenkin lapsilla ja juusto saattaa kovettaa vatsaa ikäihmisillä.

Kuitupitoiseen ruokavalioon kuuluvat esimerkiksi täysjyväiset viljavalmisteet, kasvikset, hedelmät, marjat ja siemenet. Hedelmistä erityisesti kiivi, päärynä ja luumu edistävät yleensä vatsan toimintaa. Leipää ostaessa kannattaa tarkistaa, että siinä on vähintään 6 grammaa kuitua sataa grammaa leipää kohti.

Jos kuitujen saaminen ruoasta tuntuu vaikealta, voi vaikkapa jugurttiin tai puuroon lisätä psylliumkuitua, kauraleseitä tai pellavansiemenrouhetta.

Lue myös: Pitäisikö sinunkin syödä kuitulisää? Laillistettu ravitsemusterapeutti vastaa 5 kysymykseen lisäkuidusta

ummetus on ikävä vaiva
Ummetusta voi hoitaa ja ennaltaehkäistä muuttamalla omia elämäntapoja. © iStockphoto

2. Muista liikkua

Etenkin monella ikäihmisellä ummetuksen taustalla voi olla liikunnan vähäisyys. Kaikenlainen liikkuminen lisää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, mikä parantaa myös suoliston toimintaan. Liikkumisen ei tarvitse olla hikiliikuntaa, vaan myös kaikki arkinen hyötyliikunta tekee hyvää vatsalle.

Ummetuksesta kärsivän kannattaa välttää pitkää istumista ja nousta säännöllisesti venyttelemään ja jumppaamaan tai työskentelemään seisoma-asentoon. Myös kävelyllä käyminen ja lenkkeily ovat erinomaista lääkettä ummetukseen. Askeleiden ottaminen aiheuttaa kehoon tärähtelyä, joka vauhdittaa suoliston toimintaa.

Lue myös Anna.fi: Helpota ruoansulatusta joogalla – moni sortuu ruokaillessaan samaan vatsavaivoja tuottavaan virheeseen

3. Älä pidättele

Pidättely ja epäsäännöllinen ulostusrytmi voivat aiheuttaa ummetusta. Monen suolisto tyhjenee luonnostaan aamuisin. Suolistoa voi opettaa toimimaan säännöllisesti käymällä vessassa aina aamupalan jälkeen. Halutessaan jalkojen alle voi pöntöllä istuessaan laittaa noin 15–20 cm korkean korokkeen, mikä helpottaa suolen tyhjentymistä.

Pidättelyn taustalla voi myös olla kiire ja stressi. Hektiset aamut tai haluttomuus käydä tarpeilla julkisissa tiloissa voivat johtaa siihen, että suoliston luonnollinen rytmi häiriintyy pidättelyn vuoksi.

4. Hoida ummetus tarvittaessa lääkkeillä

Jos muut keinot eivät tepsi, voi kroonista ummetusta hoitaa myös apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Yleisimmin käytettyjä ovat makrogoli-pohjaiset lääkkeet, jotka sitovat nestettä suoleen ja pehmentävät ulostetta.

Vaihtoehtona ovat laktuloosi-pohjaiset lääkkeet, jotka eivät yleensä sovi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville. Myös maitohappobakteeri lactobacillus reuteria sisältäviä valmisteita voi kokeilla. Vaikean ummetuksen laukaisemiseen voidaan käyttää peräruiskeita.

Ravitsemusterapeutti on usein hyvä apu ummetuksen syiden selvittelyssä ja hoidossa. Jos ummetuksen rinnalle tulee hälyttäviä oireita kuten laihtumista tai verenvuotoa, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

On myös hyvä muistaa, että lääkkeet tai ravintolisät voivat olla syypää ummetukseen. Esimerkiksi nesteenpoistolääkkeet, voimakkaat kipulääkkeet tai rauta- tai kalsiumlisä voivat lisätä taipumusta ummetukseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä auttaa, kun ummetus vaivaa? Asiantuntija listaa 4 hoitokeinoa, joista vasta viimeinen on lääkkeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.