Terveys

Johannan, 44, atooppinen iho kuoriutui vereslihalle stressaavassa elämänvaiheessa: "Puolisoa oli silti pakko hoitaa"

Johanna Saastamoinen hoiti kotona sairasta miestään, vaikka oli itsekin sairauslomalla. Hän arvelee, että psyykkisesti raskas elämäntilanne sai käsien atooppisen ihottuman riehaantumaan.

Johanna Saastamoisen, 44, atooppinen iho saattaa reagoida niin sitrushedelmiin ja perunoihin kuin psyykkiseen kuormitukseenkin. UV-valohoito auttoi, kun atooppinen ihottuma käsissä meni todella pahaksi.

”Olin muutaman vuoden ikäinen, kun matkustin sukulaisen autossa Vantaalta Joensuuhun. Paijasin matkalla mukana ollutta koiraa, minkä takia jouduin raapimaan itseäni koko ajomatkan ajan. Oloni oli tuskainen, kun iholleni nousi vesikelloja. Silloin voimakas koira-allergiani paljastui ensimmäisen kerran. Minut vietiin lääkärille, joka määräsi anti­biootteja, rasvoja ja viikon uinti­kiellon.

Lapsena sormieni välit olivat toisinaan aivan kauheat, melkein veres­lihalla. Kun raavin niitä yöllä, iho ­meni rikki. Siihen aikaan ei ollut mitään apukeinoja, kuten käsiä suojaavia puuvillahanskoja, tai ainakaan niistä ei tiedetty.”

Lue myös: Atooppinen ihottuma kannattaa hoitaa vikkelästi kuntoon, ettei iho pääse tulehtumaan – lääkäri neuvoo, millainen hoito auttaa

Atooppinen iho ja koko joukko allergioita

”Äitini vei minut noin nelivuotiaana allergiatesteihin, ja minulta löytyikin melkein kaikkea yliherkkyyttä maan ja taivaan ­väliltä: ruoka-aineallergioita, eläinaller­gioita, siitepölyallergioita. Koiria tai muita eläimiä en voinut enää paijailla, vaikka niitä oli perhepiirissämme. Mummolassa oli kissa, ja kerran joulu­lomalla siellä olles­sani otsani meni aivan vesikelloille.

Kun vain tiesin pysyä erossa allergian aiheuttajista, atooppinen ihottumani ei vaikuttanut esimerkiksi koulunkäyntiini. Yläasteella allergiani pysyi kurissa johtuen kai hormoneista.

Kun odotin esikoistani vuonna 2001, huomasin, että iho-oireeni helpottivat. Pystyin syömään jopa sitrushedelmiä. Samoin kävi odottaessani kahta nuorempaa lastani. Hormonaaliset muutokset vaikuttivat siis atooppiseen ihottumaani hyvin. Saa nähdä, vaikuttavatko tulevat vaihdevuodet siihen jotenkin.”

Käsien atooppinen iho tulehtui – ”Sormilla ei pystynyt tekemään mitään”

”Vuosi sitten elämässäni oli hyvin vaikeaa ja stressaavaa. Tein töissä päiväkodissa nelituntisia päiviä ja hoidin kotona omaishoitajana nyt edesmennyttä miestäni. Suihkutin ja pesin häntä, avustin syömisessä ja rasvasin hänen ihoaan. Lisäksi hoidin kaikki kodin askareet.

Luulen, että psyykkinen kuormitus herkisti elimistöni ja laukaisi erittäin pahan tulehduksen käsiini. Jollain tavalla käsien ihon alle oli päässyt menemään likaa. Sormieni välit olivat aivan vereslihalla, ja sormien päältä kuoriutui nahka kokonaan pois. Sormet olivat kipeät, eikä niillä pystynyt tekemään mitään.

Minun oli jäätävä työstäni sairaus­lomalle, koska 3–5-vuotiaiden lasten hoitajana käsiä tarvittiin paljon puke­misessa, ruokailuissa ja ­monessa muussakin tehtävässä. Puolisoa oli silti pakko hoitaa, oli oma terveyteni millainen hyvänsä.

Minun piti käyttää häntä hoitaessani koko ajan hanskoja. Ensin laitoin puuvillaiset hanskat ja niiden päälle kertakäyttöiset muovihanskat. Käsiä piti ras­vailla ­koko ajan. Illalla rasvasin ne oikein huolella ja laitoin yöksi puuvillahanskat päälle.”

Atooppinen iho. Johanna Saastamoinen kävelee lumisella tiellä.
Kiteeläinen Johanna Saastamoinen joutui sairauslomalle rajujen iho-oireiden vuoksi. Kun voiteet ja kortisoni eivät tehonneet, hän sai lähetteen valohoitoon. Nyt atooppinen iho voi hyvin.

Valohoito auttoi atooppiseen ihottumaan – ”Kuin iso solarium”

”Työterveyshuollosta sain lähetteen iho- ja allergiasairaalaan. Kun rasvat ja kortisonit eivät juurikaan tehonneet, sain ihotautilääkäriltä lähetteen valohoitoon. Kortisoniahan ei voi edes käyttää kuin kuuriluontoi­sesti.

Kävin kaksikymmentä kertaa seisomassa laitteessa, kuin isossa sola­riumissa, jossa valoa annettiin koko vartalolle. Aluksi hoitoaika oli lyhyt, vain muutaman sekunnin. Hoito auttoi, ja sormeni alkoivat parantua.

Kova pakkanen kuivattaa ihoa, mutta muuten sormeni ovat nyt kunnossa. Olen iloinen, että ihoni voi hyvin, mutta tulevaisuudestahan en voi tietää.”

Lue myös Anna.fi: Elinan, 50, atooppinen iho alkoi voida paremmin, kun ruoka-aineallergiat tunnistettiin: ”Olen myös ymmärtänyt, että murehtiminen pahentaa iho-oireita ihan turhaan”

Ruoka-aineiden välttelyä ja jatkuvaa ihon rasvausta

”Minun pitää välttää muun muassa suklaata, sitrushedelmiä, kalaa ja pähkinöitä. Ne vaikuttavat nimenomaan ihoon. Esimerkiksi hengitysvaikeuksia minulle ei tule.

Jos syön vahingossa jotain sopimatonta tai jos kuorin vaikkapa sitrushedelmiä tai perunoita ja niistä roiskuu nestettä iholleni, minua alkaa kutittaa. Silloin kädet pitää pestä pikaisesti ja voidella kortisonilla. Se auttaa ­melko nopeasti.

Minun on rasvattava koko vartalo jokaisen suihkukerran jälkeen, käsiä useammin. Se on ollut osa elämääni nelisenkymmentä vuotta, joten olen tottunut siihen. Kesällä se on rasittavaa: uimassa käydessäni en aina jaksaisi läträtä rasvojen kanssa, mutta on pakko.

Nyt työttömänä saan rasvat ilmai­seksi. Muuten iso pumppupullo maksaa noin kaksikymmentä euroa, ja se kestää kolmisen viikkoa tai kuukauden.

Se hyvä puoli kuivasta ihosta on, ­ettei minulla ole ikinä ollut finnejä. En juurikaan meikkaa vapaa-ajalla, mutta jos meikkaisin, se varmaankin rasittaisi ihoa.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 4/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Johannan, 44, atooppinen iho kuoriutui vereslihalle stressaavassa elämänvaiheessa: "Puolisoa oli silti pakko hoitaa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.