Terveys

Silmät kuivuvat syystä, josta moni ei ole kuullutkaan – Ailan, 68, vuosikausien piina loppui lämpöhoidolla

Aila Seppälä ramppasi kaksi vuosikymmentä silmälääkäreillä, ennen kuin syy silmien vuotamiseen selvisi. Meibomin rauhasten tukkeuma on optikon mukaan hyvin yleinen syy kuivasilmäisyyteen, ja siihen on yksinkertainen hoito.

Silmien vuotaminen ja kutina sekä silmäluomien turvotus ovat tulleet tutuiksi helsinkiläiselle Aila Seppälälle, 68. Hänellä on silmäoireista lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus. Vasta kolme vuotta sitten hän kuuli ensimmäistä kertaa silmälääkärin lausuvan sanat Meibomin rauhaset ja niiden tukkeutuma.

Ailan silmät vuotivat aika ajoin ympäri vuoden, ja vaiva paheni aina keväisin. Silmien vuotaminen häiritsi myös öisin.

”Ravasin parin vuosikymmenen ajan allergiaksi ajattelemieni silmäoireiden vuoksi silmälääkäreillä Suomessa, Ruotsissa ja muissakin maissa. Toistakymmentä eri maalaista lääkäriä antoi vuotavista silmistäni erilaisia lausuntoja. Kunnes erään rovaniemeläisen optikkoliikkeen spesialisti otti puheeksi Meibomin rauhaset”, Aila kertoo.

Hän ei ollut aiemmin kuullutkaan moisista rauhasista, vaikka pitkän toimittajan uran tehneenä luuli jo tietävänsä lähestulkoon kaiken. Tutkimuksissa kävi ilmi, että Ailalla nämä silmän ylä- ja alaluomessa sijaitsevat pikkuruiset rauhaset olivat lähes täysin tukossa, ja se oli hänen vuotavien silmiensä syy.

Optikko: Meibomin rauhasen tukkeuma on yleisin kuivasilmäisyyden syy

Meibomin rauhasia on kutakin ylä- ja alaluomea kohti 25–30 kappaletta. Niiden tehtävä on tuottaa öljymäistä eritettä eli voiteluainetta silmän pinnalle. Erite levittäytyy silmän kyynelkalvolle, jossa sillä on tärkeä tehtävä estää kyynelnesteen eli kosteuden haihtumista ja silmän kuivumista.

Meibomin rauhasten tukkeuma oireilee nimenomaan silmien vuotamisena. Myös silmien punoitus, kutina ja pistely ovat yleisiä oireita. Näkökyky voi myös hetkittäin heikentyä.

Vaikka silmät vuotavat, paradoksaalisesti kyse on kuitenkin silmien kuivumisesta, jota silmä yrittää kompensoida kyynelnesteen erityksellä.

”Rauhasten tukkeutuessa kosteutta sitova rasvaerite puuttuu tai sitä on vain vähän, jolloin kyynelneste ei jää silmään vaan valuu yli äyräidensä”, kuvailee optometristi MS Pasi Hiukka rovaniemeläisestä Brillet-optikkoliikkeestä.

Meibomin rauhasten tukkeuma on kuivasilmäisyyden ja siitä johtuvan silmien vuotamisen suurin yksittäinen syy, hän jatkaa.

Lue myös: Silmätipat, onko niistä apua? Testasimme kuivien silmien kostutustipat

Meibomin rauhaset. Aila Seppälä talvisessa maisemassa.
Meibomin rauhasen tukkeuma oli Ailalle tyystin tuntematon asia. Hoidon jälkeen hän on helpottunut siitä, ettei silmälaseja tarvitse enää jatkuvasti kuivata sisältäpäin. © Aila Seppälä

Vuotavat silmät piinasivat vuosia – oireilu loppui kuukaudessa

Ailalle neuvottiin hoidoksi kuukauden mittainen itsehoitokuuri. Luomia tuli päivittäin hautoa lämpimällä kauratyynyllä kymmenen minuutin ajan, jonka jälkeen luomet puhdistettiin erityisellä puhdistusvoiteella.

”Tyynyt lämmitettiin mikrossa, ja niiden vaikuttaessa paineltiin luomia ripsiin päin, jotta tukkeutunut mönjä tulisi rauhasista ulos. Sen jälkeen mönjä puhdistettiin silmistä puhdistusvoiteeseen kastetuilla pumpulipuikoilla.”

”Aiemmin silmäni olivat usein sen näköiset, kuin olisin valvonut kaksi vuorokautta putkeen tai perjantailounaani olisi venynyt pitkäksi.”

Aila kuvailee rauhaseritettä siitepölymäiseksi, paksuksi öljyksi. Sitä tuli silmistä yllättävän paljon. Jo ennen kuin kuukausi oli kulunut, Ailan oireet hävisivät. Se että silmät eivät yhtäkkiä enää vuotaneetkaan, tuntui ihmeelliseltä. Silmälaseja ei enää tarvinnutkaan puhdistaa vähän väliä sisäpuolelta, kun kyynelneste pysyi nyt silmässä eikä valunut ulos.

Samoin toinen sitkeä vaiva, silmäluomien turvotus oli poissa.

”Aiemmin silmäni olivat usein sen näköiset, kuin olisin valvonut kaksi vuorokautta putkeen tai perjantailounaani olisi venynyt pitkäksi. Meikkaamisen olin onneksi lopettanut jo kolme vuosikymmentä sitten, sillä se ei olisi vuotavien silmien kanssa onnistunut”, Aila kertoo.

Näyttöjen tihrustaminen voi tukkia Meibomin rauhaset

Meibomin rauhaset tukkeutuvat herkästi, Hiukka sanoo. Kyseessä on hyvin yleinen vaiva.

”On arvioitu, että jopa puolet suomalaisista kärsii kuivista silmistä. Hyvin usein taustalla on Meibomin rauhasten eriasteinen tukkeuma. Muita syitä voivat olla lääkitykset tai tietyt sairaudet, kuten kilpirauhasen toimintahäiriö. Myös ulkoiset olosuhteet, kuten kuiva ilma ja pakkanen, aiheuttavat kuivasilmäisyyttä.”

Meibomin rauhasten toiminta voi häiriintyä monista syistä. Yksi niistä on nykyisiin elintapoihimme oleellisesti kuuluva erilaisten näyttöjen tihrustaminen. Kun katse on keskittyneesti suunnattu lähelle, myös vaikkapa kirjaan, silmien räpyttely helposti jää vähemmälle.

Tuloksena on helposti tukkeumia Meibomin rauhasissa. Hiukan mukaan Meibomin rauhaset ovat kuin pumppu, joka pumppaa rasvaa kyynelnesteen sekaan.

”Jos tarpeeksi tiheä räpyttely unohtuu, pumppu menee huonoon kuntoon.”

meibomin rauhaset.
Aila käyttää silmäluomien lämmittämisessä ja puhdistamisessa pieniä kauratyynyjä sekä puhdistusvoidetta. © Aila Seppälä

Myös silloin, jos Meibomin rauhanen tuottaa huonosti rasvaa, sen kanavat menevät helposti tukkoon. Monipuolinen ruokavalio ja hyvien, pehmeiden rasvojen nauttiminen pitävät huolta rauhasten rasvantuotannosta.

– Mustikka ja tyrni ovat aivan mainioita silmän hyvinvoinnille. Samoin omegarasvat, Hiukka vinkkaa. Pehmeitä rasvoja saa esimerkiksi kasviöljyistä, pähkinöistä ja avokadosta.

Aiemmin kuivasilmäisyyttä pidettiin enimmäkseen seniorikansalaisten vaivana. Vaihdevuosissa limakalvot kuivuvat, ja niin myös silmien limakalvot.

Nykyään kuivasilmäisyys on kuitenkin myös nuorempien vaiva, Hiukka tietää. Ruutujen ääressä käytetty aika on johtanut siihen, että hänen vastaanotolleen tulee yhä enemmän myös teinejä, jotka kärsivät kuivasilmäisyydestä. Heilläkin oireiden taustalla on usein Meibomin rauhasen tukkeuma tai Meibomin rauhasten toimintahäiriö.

”Nuorille sanoisin, että välillä voi katsella muutakin kuin kännykästä Tiktokkia.”

Lue myös Anna.fi: Minnan, 56, kuivat silmät virkistyivät valoimpulssihoidolla – myös kotona tehtävä lämpöhoito helpottaa oireita

”Silmäluomia tulisi hoitaa päivittäin”

Aila sai nauttia vuotamattomista silmistä kolmen vuoden ajan. Aivan vastikään vaiva kuitenkin palasi. Nyt hän tiesi syyn ja osasi alkaa hoitaa vaivaa itse. Kaikki sujui hyvin siihen asti, kunnes hän viikon lämmitys- ja puhdistuskuurin jälkeen allergisoitui puhdistusaineelle.

”Silmäni alkoivat kutista aivan vietävästi. Niitä olisi tehnyt mieli hiekkapaperilla raapia”, hän kuvailee.

Aila sai tilalle toisen puhdistusvalmisteen, ja sen kanssa hoito on sujunut paremmin. Olo on joka tapauksessa nyt helpottunut, kun vaivan alkusyy on selvinnyt, ja sen hoitoon on olemassa yksinkertainen konsti.

”Meibomin rauhaset valitettavasti tukkeutuvat herkästi uudelleen”, Hiukka vahvistaa. Kun vaiva on kuukauden hoitokuurilla hoidettu, rauhasten hyvinvointia ei tulisi sen jälkeen unohtaa.

Hiukka suosittelee hoitokuurin jälkeen ylläpitohoitoa 2–3 kertaa viikossa. Hän vertaa asiaa hammaslangan käyttöön hammasterveydessä.

”Siinä missä hammasvälejä pitää hoitaa päivittäin, myös silmäluomia tulisi muistaa hoitaa päivittäin, hän sanoo. Hoitamiseen liittyy myös silmäystävällisen ruokavalion, riittävän tiheän räpytysrefleksin ja näyttöpäätetyöskentelyn tauottamisen muistaminen.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Silmät kuivuvat syystä, josta moni ei ole kuullutkaan – Ailan, 68, vuosikausien piina loppui lämpöhoidolla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.