nainen hieroo silmiä

Kuivat ja kutiavat silmät? Taustalla voi olla kuivasilmäisyyttä vakavampi vaiva, josta moni kärsii tietämättään

Rähmivät, kuivat ja polttavat silmät? Syy saattaa olla luomen reunan tulehdus, jonka moni sekoittaa kuivasilmäisyyteen. Lääkäri opastaa, kuinka tulehtuneita luomia voi hoitaa kotona.

Silmäluomen tulehdus eli blefariitti on ikävä vaiva, jossa luomen reunan rauhaset ovat tukkeutuneet laajalti. Luomissa olevat pienet rauhaset voivat tukkeutua samalla tavoin muutkin ihohuokoset.

Silmäaseman silmätautien erikoislääkäri Piret Mettälän mukaan vaiva on todella yleinen aikuisilla – jopa niin yleinen, että moni kantaa tulehdusta tietämättään.

”Uskon, että tuolla kaupungilla kävelee paljon ihmisiä, joilla tulehdus on, mutta he eivät ole tietoisia asiasta”, Mettälä sanoo.

Oireet voivat olla niin lievät, että moni sivuuttaa ne. Luomen reunat saattavat punoittaa tai hieman turvota. Ripsien tyveen voi kertyä rähmää.

Silmät voivat myös tuntua polttavilta tai siltä kuin silmässä olisi roskaa tai hiekkaa. Silmät voivat olla lisäksi olla hieman valolle arat.

Hieman samankaltaisesta vaivasta, näärännäpystä vaiva poikkeaa siten, että näärännäpyssä tukkeutuneita silmäluomen rauhasia on vain yksi.

Kuivien silmien taustalla silmäluomen tulehdus?

Silmäluomen reunan tulehduksen oireet ovat hyvin samanlaiset kuin kuivasilmäisyydessä. Mettälän mukaan nämä vaivat kulkevatkin usein käsi kädessä.

Kun luomen reunan rauhaset ovat tukossa ja ärtyneet, sieltä ei vapaudu talia eli rasvaa kostuttamaan silmää. Tulehtuneet luomen reunat siis kuivattavat silmiä.

Myös silmiä kuivattava päätetyö altistaa tulehdukselle. Luomenreunan tulehdus lisääntyy iän myötä, ja eniten se piinaa keski-ikäisiä ja vanhuksia.

Lue myös Anna.fi: Terhin, 42, kuivat silmät kutisivat, polttelivat ja vetistivät – apu löytyi valohoidosta: ”Oireiden syy oli kyynelnesteen laadussa”

Punoittavat silmät tai luomen reunat voi kertoa siitä, että silmäluomen tulehdus on iskenyt.

Punoittavat silmät tai luomen reunat ovat yksi luomenreunan tulehduksen oireista. Kuva: iStockphoto

Hauduttelu avaa tukkeutuneita luomenreunoja

Lievä luomenreunan tulehdus voi mennä ohi itsestään. Toisinaan ratkaisu ongelmaan voi olla kostutustipat, Mettälä kertoo.

Jos oireet eivät helpota kostutustippojen avulla muutamassa kuukaudessa, on syytä mennä lääkäriin. Lääkäri näkee luomen reunojen tilan mikroskoopilla katsomalla.

Luomenreunan tulehdusta hoidetaan haudutteluhoidolla. Lämpö avaa muiden ihohuokosten lailla myös silmän tukkeutuneita rauhasia.

Vaikeissa tapauksessa lääkäri voi myös määrätä silmäluomille kortisonivoidekuurin.

Jos tulehtuneet luomet jättää hoitamatta, pahimmassa tapauksessa ne voivat arpeutua. Ripset voivat hävitä tai kasvaa virheasentoon. Ripset voivat myös raapia silmämunaa, ja uhkana on näkökyvyn heikentyminen.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuivat ja kutiavat silmät? Taustalla voi olla kuivasilmäisyyttä vakavampi vaiva, josta moni kärsii tietämättään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X