Terveys

Silmät vuotavat, punoittavat ja väsyvät – tunnista oireet ja lue vinkit kuivien silmien hoitamiseen

Kuivat silmät vaivaavat ajoittain jopa 40 prosenttia väestöstä. Huomattavin oire on silmien vuotaminen, joka korostuu erityisesti tuulisella säällä. Hätä ei ole tämännäköinen, sillä kuivien silmien oireisiin on saatavilla helposti apua.

Kuivat silmät tunnistaa useimmiten siitä, että silmissä on roskan tunne, mutta roskaa ei vain löydy. Roskan tunne käynnistää silmissä lisääntyneen kyyneltenerityksen, joka ei kuitenkaan riitä voitelemaan silmän pintaa. Näin vaiva jatkuu ilman sopivaa hoitoa.

Moni kärsiikin kuivasilmäisyydestä jossain elämänvaiheessa, mutta läheskään kaikki eivät tiedä, että vaivaan on saatavilla helppoja ja edullisia apukeinoja.

Lue myös: Silmien kuivuus voi johtua yllättävästä syystä – helpotus löytyy jääkaapistasi

Tunnista kuivat silmät näistä oireista

Roskan tunne ei suinkaan ole kuivien silmien ainoa oire, vaan muita yleisiä oireita ovat kirvely, punoitus, kutina, ärsytys, vetistys, polttelu, kuivuuden tunne, valonarkuus, väsyneet silmät, näöntarkkuuden vaihtelut ja helposti ärtyvät silmät.

Oireet pahenevat kuivassa sisäilmassa ja ulkona viimassa. Myös esimerkiksi koneellinen ilmastointi ja korkea lämpötila voivat saada nesteen haihtumaan silmän pinnasta tavallista tehokkaammin.

Silmät kuivuvat etenkin silloin, kun räpyttelytahti harvenee. Silmät saattavat tuntua ärtyneiltä esimerkiksi lukiessa kirjaa, katsoessa elokuvaa tai työskennellessä tietokoneella. Kun räpyttely harvenee, luomet eivät levitä kyynelnestettä silmien pinnalle normaalisti, jolloin kuivumisoireet korostuvat.

Lue myös: Näetkö salamoita ja langanpätkiä? Lasiaisen irtauma on yleinen mutta huonosti tunnettu silmävaiva

kuivat silmät ovat ikävä riesa, jonka hoitaminen on onneksi helppoa

Mistä silmien kuivuus johtuu?

Silmien kuivuus on joidenkin tautien ja allergioiden oire. Esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymässä kyyneleritys on vähentynyt, samoin nivelreumassa, kilpirauhasen vajaatoiminnassa ja diabeteksessa.

Allergiassa, ruusufinnissä, tali-ihottumassa ja muussa silmä-ärsytyksessä sidekalvo punoittaa, luomet saattavat olla turvoksissa ja aamuisin luomien reunoissa on rähmää. Allergiaa epäiltäessä tehdään allergiatestit. Tali-ihottuman ja ruusufinnin diagnoosi tehdään taudinkuvan perusteella. Silmä-ärsytys voi olla ruusufinnin ainoa oire.

Kuivat silmät voivat selittyä myös lääkityksellä. Silmiä kuivattavia lääkkeitä ovat muun muassa aknelääke isotretinoiini, useat antihistamiinit, beetasalpaajat, monet psyykenlääkkeet, nesteenpoistolääkkeet ja unilääkkeet sekä monet silmäpainelääkkeet.

Taittovirheleikkauksen jälkeen silmät ovat tavallista kuivemmat kuukausien ajan.

Usein on kuitenkin niin, että kuivat silmät eivät johdu sairaudesta, vaan kuivasilmäisyys on itsestään syntyvä tila, jolle ei voida osoittaa mitään ulkoista syytä.

Lue myös: Liittyykö piilolinssien käyttöön riskejä? Älä tee yleisiä virheitä

Itsehoidolla pärjää pitkälle kuivien silmien hoidossa

Valitettavasti kuivat silmät omaava henkilö tulee todennäköisesti kärsimään vaivastaan loppuikänsä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että vaivan saa useimmiten pidettyä kurissa itsehoidolla.

Silmät kannattaa suojata tuulisella säällä, jos mahdollista, sillä niihin kohdistuva viima saa kyynelet valumaan. Myös autossa ilmavirtaus kannattaa osoittaa pois silmistä tai asettaa muuten mahdollisimman matalaksi. Kotona oireet voivat lievittyä ilmankostuttimen avulla.

kuivat silmät ovat ikävä riesa, jonka hoitaminen on onneksi helppoa

Keinokyynelet, eli erilaiset kostuttavat silmätipat ja -geelit, ovat helppo ja edullinen tapa pitää oireet kurissa. Keinokyyneleitä voi käyttää kuinka usein tahansa, oireiden mukaan. Parhaiten tipat tehoavat, jos ne laitetaan silmiin jo ennen oireiden alkamista.

Silmägeelin tuoma helpotus on pitkäkestoisempi kuin tipan, mutta sen käyttäminen saattaa vaatia totuttelua paksun koostumuksen takia. Geeliä kannattaa kuitenkin suosia etenkin öisin, jolloin sen sumentama näkökenttä ei häiritse.

Opettele tiputtamaan silmänurkkaan vain pieni pisara silmätippoja ja -geeliä, koska luomirakoon mahtuu vain yksi tippa kerrallaan. Jos käytät lisäksi esimerkiksi allergiasilmätippoja, tiputa kostutustippa ensin ja allergiatippa vasta viiden minuutin kuluttua.

Tippojen lisäksi kuivuutta vastaan voi tapella tyrniöljykapseleilla, sillä tieteellinen näyttö osoittaa Omega 7 -kaksoistyrniöljykapseleiden auttavan silmien, limakalvojen ja ihon kuivuuteen. Jos itsehoitokeinot tuntuvat riittämättömiltä, kannattaa hakeutua silmälääkärin vastaanotolle.

Lähteet: Duodecim, Silmälääkäriyhdistys, Terveystalo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Silmät vuotavat, punoittavat ja väsyvät – tunnista oireet ja lue vinkit kuivien silmien hoitamiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.