Terveys

Saako silmätulehduksen takia sairauslomaa? Lääkäri vastaa 7 kysymykseen aikuisten silmätulehduksesta

Silmätulehdus ei ole vain lasten vaiva. Aikuisista erityisesti piilolinssien käyttäjät ja kuivasilmäiset kuuluvat riskiryhmään. Lääkäri kertoo, miten silmätulehduksen oireita kannattaa hoitaa. 

Kutisee, punoittaa, rähmii… Silmätulehdus on viheliäs vaiva, joka vaivaa monia etenkin flunssa- ja allergiakaudella. Moni mieltää silmätulehdukset lähinnä lasten vaivaksi, mutta ne yleistyvät monella iän mukana silmien kuivuessa.

Lääkäri Emilia Lagus Terveystalosta kertoo, mitä kaikkea silmätulehduksesta kannattaa tietää.

Lue myös: Silmien kuivuus voi johtua yllättävästä syystä – helpotus löytyy jääkaapistasi

1. Millaisia ovat silmätulehduksen oireet?

Silmätulehduksessa silmä on tavallisesti punertava, ja se voi vetistää, kirvellä, rähmiä ja kutista. Usein tuntuu kuin silmässä olisi roska. Oireet voivat olla molemmissa silmässä tai vain toisessa.

”Rajumpiin silmätulehduksiin voi liittyä myös valonarkuutta, näön heikentymistä ja kipua. Jos näitä oireita esiintyy, on hyvä käydä lääkärissä”, Lagus kertoo.

2. Mistä silmätulehdus johtuu?

Silmätulehduksia on erilaisia ja ne voivat johtua monista eri syistä. Viruksen aiheuttama silmätulehdus saapuu piinaamaan usein flunssan yhteydessä. Bakteeriperäinen silmätulehdus oireilee tavallisesti punoituksella ja selkeällä rähminnällä.

Allerginen silmätulehdus ilmenee useimmiten siitepölyaikaan, mutta se voi johtua myös esimerkiksi lemmikkieläimistä. Myös herpesvirus voi aiheuttaa erilaisia silmäoireita. Silmän punoitus voi myös johtua muista tulehduksellisista syistä tai silmäsairauksista.

3. Tarttuuko silmätulehdus?

Silmätulehdus voi tarttua. Flunssan sivutuotteena ilmestynyt silmätulehdus tarttuu tavallisesti flunssan mukana toiseen. Vaiva voi kuitenkin myös tarttua suoraan silmään, jos silmiä koskettelee – tai lainaa esimerkiksi toisen ripsiväriä.

”Hyvä vinkki on siis, että älä kaiva nenää ja koske silmiä sen jälkeen.”

Lue myös Seura.fi: Silmätulehduskierteestä kärsinyt Risto-varsa oli lopettamisuhan alla, kunnes apu löytyi yllättävältä taholta

4. Miten silmätulehdusta voi hoitaa? Milloin tarvitaan antibiootteja?

Vaikka silmätulehdukset aiheuttavatkin tuskastuttavia oireita, ne useimmiten paranevat melko nopeasti itsestään. Kotona silmiä kannattaa hoitaa huuhtelemalla vedellä rähmää pois. Apteekista saatavat kosteutustipat voivat myös helpottaa oloa.

Allergista silmätulehdusta voi helpottaa allergialääkkeillä ja -silmätipoilla. Ärhäkkään silmätulehdukseen voi pyytää lääkäriltä antibioottisilmätippoja tai lääkkeitä.

”Jossain vaiheessa kaikkiin korva- ja silmätulehduksiin määrättiin helposti antibiootteja, mutta nykyisin tiedetään, että useimmiten ne ovat viruksen aiheuttamia – jolloin antibiootit eivät edes auta – ja että usein ne paranevat itsekseen”, Lagus kertoo.

Yleensä oireet hellittävät parissa päivässä. Jos silmätulehdus tuntuu kuitenkin vain jatkuvan ja jatkuvan, reissu lääkäriin kannattaa. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, kun oireet ovat rajuja tai niihin kuuluu näön heikentymistä tai kipua.

5. Miten silmätulehdus vaikuttaa arkeen? Voiko käyttää piilolinssejä, entä saako käydä saunassa?

Silmätulehduksen takia ei kannata lukittautua neljän seinän sisään, vaan arkea voi jatkaa usein normaalisti. Saunassakin voi halutessaan käydä, jos se ei tunnu ärsyttävän silmää entisestään.

”Mutta ymmärrän hyvin heitä, joita häiritsee silmätulehduksen tuoma esteettinen haitta. Jotkut ajattelevat, että eihän tämän näköisenä voi mennä minnekään.”

Piilolinssien käyttö kannattaa jättää tauolle, kunnes silmä on parantunut. Myös käytössä olleet silmämeikit kannattaa vaihtaa tai puhdistaa – ja ripsivärit heittää suosiolla roskiin.

6. Saako silmätulehduksesta sairauslomaa?

Jos silmätulehduksen seuralaisena on flunssa, työ- tai koulupäivä kannattaa jättää väliin. Pelkkä lievä silmätulehdus ei pääsääntöisesti kuitenkaan oikeuta sairaslomaan.

7. Voiko silmätulehdusta ehkäistä?

Usein helpoin tapa ehkäistä silmätulehdusta on välttää silmien koskettelua. Myös mahdolliset silmätulehduksen levittäjät, kuten pyyhkeet tai ripsivärit, kannattaa pitää henkilökohtaisina.

Silmätulehdusten erityistä riskiryhmää ovat piilolinssien käyttäjät ja kuivasilmäiset. Kun silmän pinta on kostea, se on vastustuskykyisempi tulehduksille. Siksi kuivasilmäisen kannattaakin kääntyä silmätippojen puoleen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako silmätulehduksen takia sairauslomaa? Lääkäri vastaa 7 kysymykseen aikuisten silmätulehduksesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.