Tiesitkö, että hyvä ryhti lähtee nilkoista? Tällä yllättävän yksinkertaisella liikkeellä vahvistat nilkkoja ja takaat itsellesi hyvän ryhdin

Hyvä ryhti joutuu nykyelämä koetukselle, kun päivät kuluvat istuen ja puhelinta näpräten. Hyvästä ryhdistä kirjan kirjoittanut Marja Putkisto paljastaa tehokkaan liikkeen, jolla vahvistat ryhtiäsi.

Hyvä ryhti voi huonontua asteittain. Usein huononemista ei huomaa ennen kuin oireita ilmaantua tai hetkellinen vilkaisu peilikuvaan paljastaa totuuden.

”Kumara ylävartalo, pömpöttävä vatsa tai etu- tai takakenoon lukkiutunut päänasento ovat huonon ryhdin merkkejä. Oireita voivat olla muun muassa uupumus, väsymys ja kipeä selkä”, kertoo Marja Putkisto, jonka Body Up – Hyvä ryhti ja liikkumisen vapaus -kirja julkaistiin tammikuussa 2017.

hyvä ryhti kotona harjoitus, tasapaino, nilkat, huono ryhti oireet

Putkisto vertaa ryhdin huononemista eroosioon. Kumpikin tapahtuu hiljaa ja huomaamattomasti ja tarpeeksi pitkälle edennyttä tilaa on vaikea palauttaa.

Hyvä ryhti lähtee nilkoista

Hyvää ryhtiä on hyvä tavoitella muistakin kuin liikunnallisista syistä. Marja Putkisto uskoo, että mieli vaikuttaa ryhtiin ymmärrettyä enemmän.

”Ryhti kuvaa mielentilaa ja siksi hyvän ryhdin ylläpito voi vaatia jopa asennemuutoksen.”

”Ryhdin tulisi kannattaa sinua automaattisesti. Väitän, että ulkoisilla ’vedä vatsa sisään tempuilla’ ryhtiä ei voi korjata kuin hetkellisesti.”

Hyvä ryhti on luonteva ja rento ja sitä ylläpitää toiminnallinen keskivartalo. Tämä vaatii hyvää lihastasapainoa. 30 ikävuoden jälkeen tasapaino alkaa kuitenkin heiketä – jopa enemmän kuin lihasmassa.

Nilkat ovat tasapainon ylläpitämisessä avainasemassa, sillä ilman nilkkojen liikettä selkärangan kiertoliike on vähäinen ja selän syvät lihakset heikkenevät. Nilkkojen liike on ensimmäinen, jonka menetämme ikääntyessämme, mutta tasapainoa voi parantaa ja nilkkoja vahvistaa harjoittelemalla.

Hyvä ryhti pohjaa tasapainoon, testaa se yksinkertaisella harjoituksella

Seiso yhdellä jalalla silmät suljettuna. Laske sekunnit. Kuinka monta sekuntia pysyit pystyssä?

Jos pääsit 10 sekuntiin asti, voit onnitella itseäsi. Silmät kiinni seisominen yhdellä jalalla vähintään 10 sekuntia on kyky, jota tulisi ylläpitää läpi elämän.

Jos et päässyt kymmeneen asti, jatka harjoittelua.

”Jo yhden sekunnin lisäys on merkittävä parannus”, Putkisto kannustaa.

Marja Putkisto Body Up, kirjat, ryhti harjoitus, method putkisto

Marja Putkisto on Method Putkiston kehittäjä ja MP Instituutin perustaja, tuottaja sekä kansainvälinen kouluttaja.

Lue lisää terveydestä:

Kärsitkö selkäongelmista? Tarkastele arkirutiinejasi ja ehkäise selkävaivat
Hyvä tasapaino ei ole ikäkysymys – katso fysioterapeutin helpot treenivinkit
Paranna lihaskuntoa turvallisesti – pääset alkuun helposti kotikonstein
Päänsärky vaivaa ajoittain lähes jokaista – tiedätkö, milloin on aihetta huoleen?
Niska-hartiaseutu jumissa? 6 rentouttavaa venytystä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että hyvä ryhti lähtee nilkoista? Tällä yllättävän yksinkertaisella liikkeellä vahvistat nilkkoja ja takaat itsellesi hyvän ryhdin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X