Hyvinvointi

Tiesitkö? Ikäihminen ei saisi laihduttaa – vaarana lihasten surkastuminen

Moni tuskailee kilojensa kanssa koko ikänsä ja vanhemmiten kilot alkavat huolestuttaa myös terveyden kannalta. Ikäihmisille ei kuitenkaan nykytiedon mukaan suositella laihduttamista, sillä laihdutus voi surkastuttaa lihaksia.

Laihdutus on pannassa! Pientä pyöreyttä pidetään nykyään suorastaan suositeltavana ikääntyneille, koska jo muutaman päivän sairastuminen tai vaikkapa leikkaushoitoon joutuminen voi helposti johtaa laihtumiskierteeseen. Kun ruoka ei maistu, on hyvä olla hieman varantoa, josta laihtua.

”Nykyään ajatellaan, että mikä tahansa painoindeksi 24–29 välillä on sopiva ikääntyneelle. En suosittelisi laihduttamista, vaan mieluummin proteiinipitoista ravintoa ja lihasvoimaharjoittelua. Varsinkin reisilihakset olisi hyvä pitää vahvoina”, ravitsemustieteen dosentti Merja Suominen sanoo.

Laihdutuksessa on vaarana, että lihakset surkastuvat, jolloin toimintakyky heikkenee. Lihaksia tarvitaan kaikkeen päivittäiseen toimintaan vuoteesta nousemisesta kauppakassin kantamiseen ja portaiden kipuamiseen asti.

Laihuus ei sinänsä ole ongelma, ovathan jotkut hoikkia koko ikänsä. Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida, jos vanhus lihoo tai laihtuu yllättäen. Tahattoman laihtumisen syyt onkin hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla.

Proteiinia menee hukkaan

Proteiinin eli valkuaisaineen tarve on ikäihmisellä usein jopa suurempi kuin nuorella aikuisella tai keski-ikäisellä, mutta sen saanti on tutkimusten mukaan heikompaa.

Proteiinit ovat erityisen tärkeä osa ikäihmisen ravitsemusta kahdesta syystä. Ensinnäkin ne ovat lihasten rakennusaineita. Lihaksia vahvistavasta liikunnasta ei ole hyötyä, ellei sitä tue oikeanlainen, proteiinipitoinen ruokailu, mielellään ennen tai jälkeen suorituksen. Toiseksi ikääntyessä käy niin, että proteiineja alkaa mennä hukkaan aineenvaihdunnassa.

”Proteiinin imeytyminen suolistossa heikentyy, ja sitä hukkaantuu myös solutason aineenvaihdunnassa. Siten ruuan hyötysuhde heikkenee. Proteiinia tarvitaan kuitenkin jokaisessa solussa. Jos sitä ei saada tarpeeksi ruuasta, keho ottaa sen lihaksista. Tämän seurauksena elimistö joutuu helposti heikkoihin kantimiin”, Suominen toteaa.

Ruoka ei maistu, mutta ravinnon tarve ei vähene

Omaiset huolestuvat usein huomatessaan, että ikäihminen syö kuin lintu. Ruoka ei maistu eikä ole nälkä. Suomisen mukaan tähän on useita syitä, joista elämänpiirin pieneneminen ja liikkumattomuus on vain yksi.

laihdutus voi surkastuttaa ikäihmisen lihaksia

Toinen syy on lääkkeiden käyttö. Jos lääkettä on juuri vaihdettu, on hyvä ottaa huomioon mahdollisuus, että se on vienyt ruokahalun. Lääkitystä tulisi tällöin miettiä uudelleen lääkärin kanssa.

Muistisairas ei ehkä muista syödä tai ei enää osaa koota ateriaa. Yksinäisyyden kokemus ja masennus voivat myöskin heikentää ruokahalua.

”Uusi, kiinnostava tutkimuskohde on suoliston mikrobiflooran mahdollinen vaikutus. Tiedetään jo, että lihavilla ja laihoilla on suolistossaan osittain erilaiset bakteerit. Tästä saadaan varmasti tietää lähivuosina enemmän.”

Kaikki tämä vaikuttaa niin, että vanhus syö entistä vähemmän, ja ruoan laatukin usein heikkenee. Makuaistin hiipuessa parhaiten maistuvat makeat ruuat, jotka harvoin ovat ravitsemuksellisesti parhaita mahdollisia. Suojaravintoaineiden tarve ei kuitenkaan vähene ikääntyessä.

”Kaikkea kohtuudella on hyvä ohje ikäihmisillekin. Sokeria on vaikea välttää kokonaan, mutta keksit ja pullat olisi hyvä korvata proteiinipitoisilla herkuilla”, Merja Suominen sanoo.

Ravitsemus vaikuttaa mielialaan

Yksi mahdollinen vanhuksen laihtumisen syy on masennus. Masentuneen ruokailu muuttuu usein yksipuoliseksi, eikä ruoka tuota samaa mielihyvää kuin aikaisemmin. Toisaalta ravitsemuksella voi olla osuutta masennuksen syntyyn. Masennuksen ja ruuan yhteydet ovat monitahoiset.

Alakuloisen tekee monesti mieli makeaa. Herkut saattavatkin vaikuttaa mielialaa nostavasti sitä kautta, että dopamiinituotanto lisääntyy. Pitkällä aikavälillä hiilihydraattien suosiminen kuitenkin heikentää lihasvoimaa, jolloin hyvinvointi heikentyy.

Sopiva ravitsemus tukee lievän mielialan laskun hoitoa. Tiedetään, että esimerkiksi kalan syöminen kaksi kertaa viikossa auttaa pitämään mielialan tasaisena. Suominen uskoo, että ravinnon yhteydestä serotoniiniaineenvaihduntaan saadaan tulevaisuudessa uutta tutkimustietoa.

”Myös muistisairauksien ja ravitsemuksen yhteydet ovat kiinnostavia. Muistia tukevia hivenaineita sisältävän juoman on todettu vaikuttavan monilla Alzheimerin taudin alkuvaiheessa olevilla virkistävästi ja jopa muistia parantavasti.”

Tukea monipuoliseen ravitsemukseen

Kun ruoka ei maistu tai vanhus jaksaa syödä vain vähän, apteekista saatavat ravintovalmisteet tarjoavat helpon ratkaisun. Niissä on runsaasti energiaa, proteiinia ja suojaravintoaineita.

”Ravintovalmisteita voi käyttää muuta ruokailua tukemaan, ja erityisen hyviä ne ovat sairaustilanteissa. Toipumisvaiheessa niistä saa monipuolisen ravintosisällön niin pienessä määrässä, että useimmat pystyvät nauttimaan sen. Lisäksi voi nauttia muuta niin paljon kuin jaksaa”, Merja Suominen sanoo.

Omaiset voivat tukea ikäihmisen hyvää ravitsemusta tilanteen ja voimiensa mukaan. Seurassa ruoka maistuu usein paremmin.

”Sekin on omaisen hyvinvoinnista huolehtimista, että katsoo välillä jääkaappiin, varaa sinne asioita, joista tietää vanhuksen pitävän ja muistuttaa ruokailusta. Jääkaappi kertoo myös, vieläkö omatoiminen ruokahuolto ylipäätään sujuu.”

Lähde: Gery ry

Lue lisää ikäihmisen terveydestä:

Moni ikäihminen syö liian vähän proteiinia – asiantuntija neuvoo, miten parannat ruokavaliotasi helposti Seniorin ravitsemus – poimi vinkit terveelliseen ruokavalioon Paranna lihaskuntoa turvallisesti – pääset alkuun helposti kotikonstein Asiantuntija kannustaa liikkumaan säännöllisesti: ”Lyhyestäkin harjoituksesta saa terveyshyödyn” Kärsitkö selkäongelmista? Tarkastele arkirutiinejasi ja ehkäise selkävaivat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö? Ikäihminen ei saisi laihduttaa – vaarana lihasten surkastuminen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.