Hyvinvointi

Unohda jalkakylvyt ja raspaaminen – näin hoidat jalkojasi oikein kotioloissa

Tiesitkö, että paljasjalkakävely on parasta jalkajumppaa? Lue helpot ennaltaehkäisyvinkit jalkavaivoihin asiantuntijan neuvoilla.

Tekeekö jalkakylpy jaloille hyvää?

Kotioloissa ei kannata liotella jalkoja pesuvadissa, koska se kuivattaa ihoa ja vie sen pinnalta suojaavan rasvakerroksen. Kuiva iho voi halkeilla ja karhentua, jolloin sen suoja bakteeri- ja sieni-infektioita vastaan heikkenee.

Halkeamat ja karheutumat ovat kipeitä. Diabeetikolle niistä voi olla vaaraa, jos ne tuntopuutosten vuoksi jäävät huomaamatta ja hoitamatta.

Suihkuttelu riittää jalkojen puhtaanapitoon. Hikoilevien jalkojen suihkuttelussa voi käyttää hapanta pesunestettä, sen sijaan saippua kuivattaa ihoa liikaa. Suihkun jälkeen jalat kuivataan huolellisesti, myös varpaanvälit, jottei niihin jää hautovaa kosteutta.

Kannattaako kovettumia raspata jalkaraspilla?

Jos jalassa on kovettumia, jalassa on ratkaisua vaativa ongelma. Kovettumat tulevat kohtiin, joissa iho altistuu paineelle ja hankaukselle. Syy voi olla esimerkiksi väärissä jalkineissa tai jalan virheasennoissa.

Raspaaminen pahentaa tilannetta, sillä iho puolustautuu kasvattamalla raspattuun kohtaan entistä paksumpaa ihoa. Paristolla käyvän raspin haitat ovat ihan samat kuin käsikäyttöisenkin.

Jalkojen ihoa kannattaa rasvata perusvoiteella. Sitä voi laittaa ylimääräisen kerroksen paineelle altistuviin päkiöihin ja varpaanpäihin.

Hoida kovettumia perusvoiteella

Voiko jalkajumpalla ehkäistä vaivoja?

Hyväkuntoiset lihakset tukevat jalkaa ja ehkäisevät vaivoja. Jalkaterän pienille lihaksille ei arjessa juuri tule luonnostaan liikettä, joten niitä kannattaa harjoittaa.

Varpaiden haritukset ja varpailla pyyhkeen tai huivin kasaaminen mytyksi treenaavat pikkulihaksia. Jos välineet motivoivat, voi hankkia jalkajumppaan valmistetun pallon.

Paljasjalkakävely on parasta jalkajumppaa, kunhan se tapahtuu paikassa, jossa jalat eivät ole vaarassa haavautua vaikkapa lasinsirujen vuoksi. Epätasaisella alustalla, kuten metsäpolulla, jalkaterä saa tehdä hyvällä tapaa töitä.

Diabeetikolle avojaloin kävelyä ei kuitenkaan suositella.

Paljaat jalat rannalla

Asiantuntija jalkaterapeutti Pia Kallio, JalkateraPiapalvelut, Tampere

Juttu on julkaistu Kotiliesi 12/2017 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unohda jalkakylvyt ja raspaaminen – näin hoidat jalkojasi oikein kotioloissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.