Hyvinvointi

Voiko ihoa hoitaa liikaa? Asiantuntija kertoo, mihin virheeseen moni sortuu ihonhoidossa

Voiko ihon pilata hoitamalla sitä liikaa? Entä paraneeko akneiho nopeammin, jos hoitovoiteen määrää lisätään? 

Voiko ihoa hoitaa liikaa, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko?

”Vain harva ihminen hoitaa ihoaan liikaa. Tyypillisempää on hoitoväsymys, jonka aikana ihoa ei pestä ja rasvata tarpeeksi.

Ihon päivittäinen vesipesu ja voiteleminen ovat tärkeitä rutiineja monille ihosairauk­sia sairastaville. Jokaisen iho on yksilöllinen, samoin on sen tarvitsema pesuväli. Iho myös ikääntyy, eikä koskaan ole samanlainen vuoden ympäri. Kesäiho on yleensä vahvempi ja kimmoisampi, talvi-iho kuivempi.”

Lue myös: Ruokavalion vaikutus ihoon – mitkä ravintoaineet ovat iholle tärkeitä ja mistä ruoista niitä saa?

Varo tuoteähkyä!

”Ihoa ei Suomessa hoideta liikaa, mutta sitä saatetaan hoitaa liian suurilla ainemäärillä ja väärillä tuotteilla. Usein esimerkiksi silmänympärysvoidetta laitetaan yöksi tuplamäärä ajatellen, että siten saadaan tehokkaampi vaikutus. Aamulla silmänaluset ovatkin hyvin turvonneet ja punaiset, sillä niiden iho on herkkä.

Moni kuvittelee myös aknen katoavan nopeammin lääkevoiteen määrää lisäämällä, vaikka se usein pahentaa tilannetta. Silmät taas saattavat ärtyä, jos silmämeikkiä yrittää poistaa kasvojen puhdistukseen tarkoitetulla tuotteella.

Tuotteiden käyttötarkoitukset kannattaa aina pitää mielessä. Jos iho oireilee, apu ei välttämättä löydy uudesta tuotteesta, vaan yksinkertaisesta ja säännöllisestä hoitorutiinista.”

Lue myös: 5 virhettä, jotka teet suihkussa – ihosi kiittää, kun luovut näistä tavoista

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 25/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko ihoa hoitaa liikaa? Asiantuntija kertoo, mihin virheeseen moni sortuu ihonhoidossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.