Taimien kasvatus siemenistä

Tiistaina 1.1.2013, Paula Ritanen-Närhi, Nyt on aika
Kommentoi
Katsottu: 22988 kertaa

Jotkut vihannes- ja kukkalajit täytyy kylvää jopa kuukausia ennen ulos istuttamista. Siemenistä saa kasvatettua edullisia taimia myös niistä lajeista, joita kaupoista ei tahdo löytyä.

Ensin ovat vuorossa purjot, jättisipulit ja sellerit, sitten tuoksuvat tomaatit ja rosmariinit. Kukista pitkän taimikasvatusajan kaipaavia lajeja ovat pelargonit, daaliat, mustasilmät ja keijunmekot.

Kylvä näin

Valitse kasvualustaksi uutta, puhdasta kasvuturvetta tai hiekkapitoista kylvö- ja kaktusmultaa. Siivilöi, tasoita ja tiivistä multa astiaan ennen kuin kylvät siemenet. Lue siemenpussin kylvöohjeet.

Kylvä pienet siemenet aluksi hajakylvönä muovilaatikkoon ja kouli eli siirrä taimet ruukkuihin vasta itämisen jälkeen. Isot siemenet voi kylvää suoraan ruukkuihin.

Levitä siemenet kasvualustan pintaan ja peittele ohuella multa- tai hiekkakerroksella; kookkaat siemenet voi pistellä yksitellen mullan joukkoon. Sopiva kylvösyvyys on pari, kolme kertaa siemenen oma koko. Joidenkin lajien, kuten sellerin, siemeniä ei suositella peiteltäväksi, sillä ne itävät valossa.

Suojaa muovikalvolla

Tiivistä mullan pinta kylvön jälkeen ja sumuta se kosteaksi. Kylvösten päälle on hyvä levittää muovikalvo, joka säilyttää itämisolosuhteet tasaisina. Muoviin tehdään kuitenkin ilmanvaihtoreikiä, etteivät siemenet homehdu.

Vie kylvöastiat itämään lämpimään (+20-24 astetta) paikkaan kunnes taimet itävät, ellei lajin kasvatusohjeessa ole mainintaa lajin erityistarpeista. Paikan ei tarvitse aluksi olla erityisen valoisa, mutta heti itämisen jälkeen taimet siirretään lähelle ikkunaa tai valolampun alle.

Kastele nuoria taimia niin, että multa säilyy tasaisen kosteana muttei märkänä. Lannoitetta tarvitsevat pisimmän kasvuajan vaativat lajit, mutta nekin vasta monen viikon kuluttua kylvöstä.

1

Asiasanat: taimet , kylväminen

Viestit 7

24.4.2011 klo.13:49
väiski

väiski

lähteekö valkosipuli kasvamaan kynnestä

Vastaa
1.5.2012 klo.9:36
Pinjaneiti

Pinjaneiti

Laitoin paprikan siemeniä itämään ja ne alkoivatkin kasvaa. Nyt ne ovat jo ainakin 10 cm korkeita hentoja taimia. Mitä pitää tehdä että varret tukevoituvat ?

Vastaa
24.3.2014 klo.9:49
lammas

lammas

laita koko sipuli multaan ja se monistuu maanalla kesän mittaan, tulee lisää kynsiä, pelkästä kynnestä kasvaa vain versoja. versoja voi käyttää kuin valkosipulia. kai se kynsisikin jossain vaiheessa alkaa monistumaan, mutta on kokemusta koko sipulista.

Vastaa
26.4.2014 klo.7:8
nokkos kas...

nokkos kas...

alkaa olla jo nokkos taimia pihalla jos ottaa juurineen taimen ja laittaa multaan sisällä niin alkaako se itämään kasvamaan ? onko kellään tietoa ? koska aattelin kasvattaa koko sadon sisällä.. ei pahempi idea jos tämä tomii :) tietääkö kukaan

Vastaa
12.5.2014 klo.11:44
paprikas

paprikas

Laitoin muutama viikko sitten paprikan siemeniä itämään multaan suoraan paprikasta. Vielä ei ole tapahtunut mitään.
Kuinka kauan voi mennä kunnes paprika rupeaa itämään?
Muovikelmu on ruukkujen päällä ja happireijät kelmussa.

Ekaa kertaa kokeilen kasvattaa paprikaa itse.

Vastaa
12.5.2014 klo.11:47
Herne

Herne

Ostin kaupasta herneitä ja ne on nyt olleen ruukussa yli kaksi viikkoa, mutta mitään ei ole tapahtunut.
Edellisellä kerralla herneenversot rupesivat todella pikaisesti versoamaan, mutta nyt ei, mikä voisi olla vikana?

Kasvatan myös periljaa ja basilikaa, mutta sama vika on myös näidenkin kohdalla.

Vastaa
25.10.2014 klo.18:12
Paprikkoja...

Paprikkoja...

Itse laitoin paprikansiemeniä suoraan paprikasta multaan noin 0,5cm syvyyteen pieniin purkkeihin (ensin reilusti mutta ilmavasti kostutettua multaa, sitten siemenet ja sitten varovasti multaa päälle, ei painelua ja). Kesti 1,5 viikkoa, joka päivä olen multaa suihkuttanut ja sitten rupesi tapahtumaan, ensin tuli kaksi taimea mullan alta ja nyt on mennyt 2,5 viikkoa istutuksesta ja paprikan taimia on n. 35 ja neovat 3 cm korkeita. Tosiaan olen päivittäin niitä suihkinut ja pitänyt mullan kosteana. Minulla on siis kasvilamppu, joten ne ovat jo nyt aika tukevia. Enää pitää odotella, että ne ovat noin 8cm korkuisia, jolloin voin laittaa jokaisen pienokaisen omaan ruukkuunsa :)

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu