Kinuskikakku
Kinuskikakku on juhlapöydän suloisen makea klassikkokakku. Sokerikakkupohja täytetään vadelma- aprikoosi- tai omenahillolla, kuorrutetaan kotitekoisella kinuskilla ja koristellaan kermavaahdolla.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
- Kasvis
Ainekset
Sokerikakku:
- 4 munaa
- 1 ½ dl sokeria
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- ½ dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
- 1 dl sitruuna- tai appelsiinimehua
Täyte:
- 2 dl vadelmahilloa (aprikoosi- tai omenasosetta)
Kinuskikuorrutus:
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl sokeria
- 1-2 rkl siirappia
- 1 rkl voita tai margariinia
Valmistusohje
Kinuskikakku leivotaan helposti näin:
1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja seulo joukkoon kevyesti sekoittaen.
2. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan ja paista uunin alaosassa 175-200 asteessa noin 30-40 minuuttia tai kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista.
Kumoa kakku ritilälle jäähtymään.
3. Leikkaa kakku kahteen tai kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt mehulla ja levitä kakkulevyille hilloa tai sosetta. Kokoa kakku ja painele sen pinta tasaiseksi.
4. Keitä kinuskikuorrutusta varten kuohukerma, sokeri ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa välillä hyvin sekoittaen 20-30 minuuttia, kunnes kuorrutus sakenee. Pisarakokeella voit kokeilla, miten kiinteää kinuskikuorrutus on. Tipauta kuorrutusta muutama tippa lasiin, jossa on kylmää vettä. Kun seos jää vedessä kiinteäksi palloksi, on kuorrutus sopivaa. Lisää voi- tai margariininokare ja anna kuorrutuksen hetken jäähtyä ja valuta sitten kakun päälle. Koristele kinuskikakku valmiilla kakkukoristeilla, marsipaaniruusuilla tai mantelilastuilla.
Vinkki: Helppo kinuskikuorrutus: Vatkaa 2 dl vispikermaa (Hyla) kiinteäksi vaahdoksi, lisää joukkoon valmistaa kinuskikastiketta, kunnes kermakuorrutus on sopivan notkeaa levitettäväksi. Levitä kinuskikerma kakun päälle ja reunoille. Valuta loput kastikkeesta ristikkona kakun päälle.
Vinkki: Kinuskikakun väliin voi kostuttamisen asemesta levittää vaniljakiisseliä. Sekoita kattilassa 6 dl maitoa, 1 kananmuna, 2,5 dl perunajauhoja, 0,5 dl sokeria ja halkaistu vaniljatanko. Kuumenna seosta koko ajan puulastalla pohjaa myöten hitaasti sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Jäähdytä kiisseli, poista vaniljatangon kappaleet. Jos käytät vaniljasokeria, mausta vasta valmis kiisseli. Käytä vähälaktoosiseen kinuskikakkuun Hyla-maitoa.
Vinkki: Kinuskikakun voi pakastaa täytettynä ja kuorruttaa esimerkiksi tarjoilupäivänä tai päivää ennen.
Lue myös Anna.fi: Kinuskin keittäminen sujuu helposti, kun opettelet muutaman niksin – sokeri- ja kermalaatuja vaihtelemalla saat lisäjujua
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kinuskikakku