Pähkinäinen panforte
Panforte on sienalaisen keittiön keskiajalta periytynyt pähkinäkakku. Pieni pala tuhtia panfortea maistuu italilaiseen tapaan joulunaikaan jälkiruokaviinin kera.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
- Kasvis
- Munaton
Ainekset
Pähkinäinen panforte:
- 150 g kuivattuja hedelmiä, esim. viikuna ja luumu
- 2.5 dl hasselpähkinöitä
- 2.5 dl kuorellisia manteleita
- 1 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 1 tl piparkakkumaustetta
- 200 g tummaa suklaata
- 1.5 dl hunajaa
- 1 dl ruokokidesokeria
Panforten pinnalle:
- kaakaojauhetta
Valmistusohje
1. Poista viikunoista kovat kannat ja pilko kaikki kuivatut hedelmät karkeaksi rouheeksi. Halkaise mantelit ja hasselpähkinät. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Rouhi suklaa karkeaksi.
2. Nosta kattilaan hunaja ja sokeri. Kuumenna, jotta sokeri sulaa. Lisää rouhittu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Kaada suklaaseos kuivattujen ainesten joukkoon. Kääntele nopeasti tukevalla lastalla samalla voimallisesti sekoittaen tasaiseksi massaksi.
3. Vuoraa leivinpaperilla suorareunainen uunivuoka (noin 28 x 28 cm). Kaavi massa vuokaan ja muotoile pinta leivinpaperin reunoja apuna käyttäen tasaiseksi.
4. Paista panfortea 175-asteisen uunin keskitasossa 30 minuuttia, kunnes keskusta on vain hieman kypsynyt. Nosta panforte jäähtymään ritilälle. Anna kakun jäähtyä huolella. Siivilöi jäähtyneen panforten pinnalle kaakaojauhetta. Leikkaa annospaloiksi.
Katso myös: Viikunakakun resepti
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pähkinäinen panforte