Voileipäkakku
Voileipäkakku on juhlapöydän kestosuosikki. Perinteisesti voileipäkakkua kohti tehdään kaksi täytettä, mutta yhdelläkin pärjää. Kokoa kakku jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä jääkaapissa yön yli. Kätevä tapa on koota kakku suorakaiteen muotoiseen kakku- tai leipävuokaan. Vuoassa kakku muotoutuu tiiviiksi ja sen kuorruttaminen on helppoa. Vuoraa vuoka talouskelmulla siten, että kelmua jää reilusti myös kakun päälle käännettäväksi. Kokosimme tähän vinkit voileipäkakun valmistukseen ja herkullisen reseptin, jolla onnistut varmasti.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Ainekset
Voileipäkakku:
- 1 tumma ja vaalea vuokaleipä
- kasvislientä
Voileipäkakun täyte 1:
- 200 g kylmä- tai lämminsavulohta
- 100 g tuorejuustoa (esim. Hovi)
- 100 g raejuustoa
Voileipäkakun täyte 2:
- 200 g sulatejuustoa
- 50-100 g raejuustoa
- 1.5 dl tuoretta persiljaa, basilikaa ja ruohosipulia
Voileipäkakun täyte 3:
- 300 g kypsää, karkeaksi raastettua porkkanaa
- 200 g ranskankermaa
- 100 g tuorejuustoa (esim.Hovi)
- suolaa, mustapippuria
- rakuunaa
Voileipäkakun päälle:
- sulatejuustoa
- kermaa
- tilliä
- savulohta
- keitettyä munaa
- tomaattia, kurkkua
Valmistusohje
Voileipäkakku leivotaan helposti näin:
- Varaa vuokaleivät ajoissa, sillä leivät on helpointa leikata päivän, parin vanhoina. Leikkaa vuokaleivät pituussuunnassa neljäksi ohueksi viipaleeksi. Jos kuoret ovat kovat, leikkaa ne pois. Kostuta viipaleet miedolla kasvisliemellä siveltimellä.
- Poista lohesta ruodot, hienonna kala ja sekoita tuorejuuston ja raejuuston kanssa notkeaksi. Hienonna juustotäytettä varten mausteyrtit ja sekoita sulatejuuston ja raejuuston joukkoon. Hienonna kypsät porkkanat raasteeksi tai soseeksi ja sekoita ranskankermalla pehmennetyn tuorejuuston joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla ja rakuunalla.
- Kokoa neljä leipäviipaletta päällekkäin ja levitä alimmalle leipäviipaleelle kalatäyte, keskimmäiseen yrttijuustotäyte ja ylimpään väliin juusto-porkkanatäytettä. Paina päällimmäinen viipale tasaisesti kiinni ja kiedo kakku kostetaan voipaperiin. Päälle voit laittaa kevyen painon, esimerkiksi voileipäkakun mittaisen leikkuulaudan. Voileipäkakku saa vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
- Levitä päälle kermalla notkistettua sulatejuustoa. Paina reunoihin runsaasti hienoksi leikattua tilliä. Koristele makusi mukaan esimerkiksi hienoksi leikatulla munanvalkuaisella, keltuaisella ja pienillä kylmäsavulohikuutioilla. Muotoile savulohiviipaleista ja tomaateista tarjoiluvadille muutama ruusuke ja leikkaa lehdiksi kurkun kuorta.
Katso myös: Juhlava lohi-voileipäkakku – katso kuvalliset ohjeet kakun tekoon!
Lue myös: Valmista voileipäkakku italialaisittain – katso video!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Voileipäkakku