Imelletty perunalaatikko

  • Valmistusaika:
    yli 60 min
  • Ateriatyyppi: Pääruoat, Kasvisruoat, Lisäkeruoat, Perunalisäkkeet
  • Erikoisruokavaliot: Kasvis
Imelletty perunalaatikko

Ainesosat

Määrä Aines
2 kgperunoita
 vettä
4 rklvehnäjauhoja
noin 5 dlmaitoa
3 rklvoita tai margariinia
 suolaa
 (siirappia tai sokeria)

Lisätietoja:

Valmistusohje

  1. Valitse perunalaatikkoon jauhoinen perunalajike. Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi suolattomassa vedessä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta perunat ja anna hiukan jäähtyä. Sekoita vähän jäähtyneeseen survokseen vehnäjauhot ja sen verran keitinlientä, että saat sakeahkon soseen.
  2. Peitä astia ja pidä lämpimässä paikassa 4-5 tuntia. Lämmin paikka voi olla lämpökaappi, vesihaude tai 50-asteinen uuni. Imeltyessään sose löystyy, muuttuu väriltään tummemmaksi ja makeutuu.
  3. Lisää maito, sulatettu rasva ja (mikäli haluat makeutta lisää) mausta varoen sokerilla tai siirapilla. Paista voidellussa vuoassa 150-175 asteessa 2-3 tuntia.
Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

  • Tykätty: 101 kertaa
  • Katsottu: 159798 kertaa

Katso myös nämä

Katsomyös 56

Viestit 48

29.11.2010 klo.22:41

MINÄ LAITAN PERUNALAATIKON IMELTYMÄÄN RUISJAUHOJEN KANSSA, NIINKUIN ISOMUMMUNI TEKI, JA SEN PAREMPAA MAKUA SAA HAKEA.

Vastaa
10.12.2010 klo.15:6
maidoton

maidoton

Hei!
Osaisiko joku antaa perunalaatikon ohjeen, joka olisi ilman maitoa?

Vastaa
11.12.2010 klo.11:49
eräs mummu

eräs mummu

Hei mummi Raija laitappa ohjeesi tänne jotta saadaan kokeilla jos suinkin käy!

Vastaa
13.12.2010 klo.14:59
Adan äiti

Adan äiti

Miksi keitinvesi talteen? Voiko sillä korvata maidon? itse aion tehdä maidottomalle tyttärelleni soijamaidosta (tai juurikin hyötykäyttää keitinveden).

Vastaa
16.12.2010 klo.19:20
mummeli60

mummeli60

Isäni oli kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Hän teki imelälaatikon aina keittämällä perunat nimenomaa kuorineen. Liekö mitään eroa Kotilieden ohjeeseen, jossa perunat kuoritaan ensin? Lisäisin ohjeeseen myös, että soseen jäähdyttävä n.40-50 -asteiseksi, että vehnäjauholla imellytys toimii. Maitoa lopussa niin paljon että sose aika löysää ”puuromaista”.

Vastaa
17.12.2010 klo.14:49
Ei maitoa

Ei maitoa

Mie käytän Alpron soijamaitoa, mutta sen pitää olla maustamatonta, eli se punainen ”tiilliskivi”, muuten tulee vaniljan makuista looraa.

Perunat keitetään kuorineen siitä syystä, ettei tärkkelys karkaa keitinveteen ja perunat saadaan imeltymään. Yhtä tärkeätä on kuoria potut kuumina, soseuttaa nopeasti ja sekoittaa hiukan vehnäjauhoja joukkoon.

Itse imellytän teelmää yön yli paksussa emalikattilassa uunissa, jonka lämpötila on alle 50 astetta. Tarkistan myös soseen lämpötilan välillä mittarilla, koska jos se nousee paljon yli 60 asteen imeltyminen lakkaa. Joissa ohjeissa puhutaan jopa 80

asteesta, mutta se on liikaa imeltymisvaiheessa.

Imeltyneiden perunoiden joukkoon lisätään sitten lämmintä maitoa sen verran, että saadaan vellimäinen tulos. Joukkoon lisään myös hiukan sulatettua rasvaa (maidoton) ja muskottia. Muistetaan jättää kuplimisvara vuokaa. Paistetaan noin 150 asteessa parisen tuntia, astian koosta ja uunista riippuen. Valmiin looran pinnalle muodostuu kuori ja se on kauniin ruskea.

Tekotapoja taitaa olla yhtä monta kuin on tekijääkin. Näillä eväillä mie olen imelletyn pernalooran väkertänyt jo vuosikymmeniä. Vieläkään pojan perheelle ei kelpaa kuin miun tekemä loora.

Pääasia on, että kaikki ovat tyytyväisiä ;)

Mukavaa Joulun odotusta kaikille :)

Vastaa
17.12.2010 klo.20:2
wallevi

wallevi

Kiitos vihjeestä ruisjauhojen suhteen, mutta minkä verran?

Vastaa
18.12.2010 klo.13:48
Laila

Laila

Minä annan imellytyksen jälkeen seoksen olla jääkaapiissa. Tulee vieläkin parempaa… Kokeile

Vastaa
18.12.2010 klo.14:3
tätsykkä

tätsykkä

Ensimmäinen perunalaatikkoni vuosia sitten onnistui kai sitten hullun tuurilla, sen jälkeen on tulokset olleet vaihtelevia ;)
Kokeiltu on eri pottu-laatuja, keitetty on kuorilla ja ilman ja imelletetty pidemmän ja vähemmän aikaa, lämpimässä ja vähemmän lämpimässä ja jopa kerran sitten sain tehtyä jotenkin käyneen makuista laatikkoa :(

Ensimmäistä kertaa tulee lähisuku meille syömään aattona, joten laatikon onnistumiselle on kovat paineet ! Nyt tässä mietinkin että miten varmasti saan aikaiseksi onnistuneen laatikon ? ”Eimaitoa” nimimerkin pitkä imellytysaika tuntuu hurjalta, mutta imeltymään

pitäisi saada… huoh !

Minä teen laatikot aina ajoissa valmiiksi, pakastan raakana ja paistan sitten aattona ennen ruokailua, mahtaakohan jotenkin tehdä huonoa tuolle pottulooralle ? Tosin, näin tein ekallakin kerralla, joten epäilen sitä.

Voih kun nyt onnistuisi… koko aaton jännitys momentti lienee se kun maitan perunalaatikkoa ekan kerran :)

Vastaa
18.12.2010 klo.16:56
arja51

arja51

Siikli perunasta tein viime jouluna laatikon ja tuli tosi maukasta.Kiitos perunakauppiaan, joka neuvoi näin.Ja perunat keitin kuorineen ja kuumina kuorin ne. Maukkaita ruokahetkiä.T.Arja

Vastaa
19.12.2010 klo.7:13
mummeli60

mummeli60

Perunalasikkeena olen käyttänyt useinmiten puikulaa. Se vaan on niin helposti hajoavaa ja hankala kuoriakin sitten niitä hajonneita perunoita keittämisen jälkeen. Siikliä olen joskus käyttänyt ja on ok. Olen kuullut kehuttavan samoin kuin arja51:nkin.

Vastaa
19.12.2010 klo.23:21
Lisbeth

Lisbeth

Jauhoinen peruna on sopiva ja kuorineen keittelen. Sitten kuoritaan kuumana survotaan ja vehnäjauhoja joukkoon sekoittelen, kun seos on vähän jäähtynyt. Pidän soseen hellan kulmalla seuraavaan päivään. Sitten sekoittelen maidon ja voisulan joukkoon sekä pikkuisen suolaa ja vähän siirappiakin voi laittaa jos haluaa, en itse kyllä laita. Annostelen seoksen sopiviin vuokiin ja pakastan raakana. Laitan pakastimesta suoraan uuniin aina uuden annoksen kun tarvitaan, paistan reilut 2 tuntia joskus menee kolmekin riippuen astian koosta. Eipä ole vielä epäonnistunut. Pakastaminen ei tee perunalaatikosta huonoa, päin vastoin. Tuntuu että se imeltyisi pakastimessa lisää niin ihmeellistä kun se onkin. Olemme syöneet joskus pääsiäisenä jouluksi tehtyjä laatikoita ja hyvää on.

Vastaa
20.12.2010 klo.14:21
Vilhelmiin...

Vilhelmiin...

Meillä perunalaatikko imellytetään aina viileässä(esim.ulkoeteinen, jääkaappi). Viileässä imeltyäkseen seos vaatii 1tl sokeria. Tämä ”viileä imellys” on peruja isoisomummoni loota reseptissä ja sillä lailla se meillä edelleen tehdään. Lämpimässä imeltyessään laatikkoon tulee hieman hapan maku, mutta viileässä imellytettyyn ei hapanta makua tule. Suosittelen kokeilemaan.

Vastaa
20.12.2010 klo.15:36
mummeli60

mummeli60

Jaa, tuopas olikin uutta, mitä Vilhelmiin.. sanoit. Olen luullut, että sen vuoksi, kun ei ole lämmintä entivanhasta uunin nurkkaa, ei imeltyminen ole aina onnistunut. Vaan nytpä häätyy kokeilla:)

Vastaa
21.12.2010 klo.2:59
Minä

Minä

Tein eilen kanssa laatikot ja panen ne pakkaseen ja sieltä paistan aina kun tarvii,mikähän taika tuossa pakastamisessa sitten oikeen on? tulee paljon parempaa, kun ei pakastimessa käynyt…

Vastaa
21.12.2010 klo.16:2
Jussii

Jussii

Ja jos ei imellys mene ihan nappiin niin huoleti voi lisätä siirappia ennen uuniin laittoa.

Vastaa
22.12.2010 klo.12:35
tytsy

tytsy

voiko peruna alkaa imellytyksen aikaan käydä?

Vastaa
22.12.2010 klo.17:39
fani

fani

Perunalaatikkoa ilman ei tule joulua, joten sitä olen joka vuosi tehnyt. Yli 20 vuotta sitten tein ensimmäisen ihka oman perunalaatikkoni ja se varmaan silloin jotenkin pöljän tuurilla imeltyi hienosti. Ajattelin, että mitä ne aina vöhkää siitä, ettei muka imelly. Jos kerran ekakertalainen onnistuu, niin ei se kovin vaikeaa voi olla. Muutaman kerran sen jälkeenkin sain imeltymään, mutta nyt on kyllä mennyt ainakin 10 vuotta, että ei ole kertaakaan imeltynyt. Olen kokeillut vaikka mitä perunalajikkeita ja lämpöä, keitellyt kuorineen ja ilman, mutta ei vaan ole imeltynyt. Mutta eihän siinä

hätää ole ollut, laatikosta tulee todella herkullista, vaikka pelkästään siirapillakin makeuttaa. Tykkään makeasta laatikosta, joten kyllä siihen imeltyneeseenkin vähän aina siirappia tuli laitettua.

Tuo sokeri oli kyllä ihan uutta. Sitä kyllä kokeilen heti tänä vuonna. Samoin ruisjauhot kuulostivat mielenkiintoiselta. Niitäkin kyllä kokeilen - jos en tänä vuonna niin ainakin seuraavana.

Kiitos vinkeistä.

Vastaa
22.12.2010 klo.17:42
fani

fani

Niin joo, aika usein maustan perunalaatikon pikkuripauksella kardemummaa. Sen verran että just ja just maistuu. Kanelia mummu aina käytti, mutta minusta kardemumma on parempaa.

Vastaa
22.12.2010 klo.18:43
jo vain

jo vain

Mummo sanoi että paras imelletty perunalaatikko tulee perunoista, jotka ovat päässeet vahingossa paleltumaan, liekö totta?

Vastaa
22.12.2010 klo.19:9
louise

louise

minä tein 6 perunalaatikkoa ja ne olivat imeltyneet vehnäjauhoilla ja kuorineen keitettynä.Minun Äiti oli hämeestä kotoisin ja ohjeen olen saanut häneltä. Ei sokeria tarvita eikä siirappia,niin hyvin se imeltyy muutamalla lusikalla vehnä jauhoja.

Vastaa
22.12.2010 klo.22:3
hellurei

hellurei

Meillä pernalooraksi kutsuttu ruoka tehdään aina kuorineen keitetyistä kiinteistä perunoista, koska ainoa yritykseni jauhoisilla tuotti väärää rakennetta, liian 'mureaa'. Paistetaan pitkään, joskus yönkin yli ihan miedossa lämmössä. Imeltyminen jatkuu vielä uunissa ja pintaan tulee paksu kerros ihanaa.
Paleltuminen makeuttaa perunan, mutta se lienee erilainen tapahtuma kuin käyttämällä makeuttaminen. Mutta molemmat tuottavat imelää ja makuerot ovat makukysymyksiä.

Vastaa
22.12.2010 klo.23:6
krista

krista

Kannattaa tarkistaa, että vehnäjauhot ovat varmasti tuoreita. Koska en juurikaan leivo, meni yhtenä jouluna laatikko pieleen, kun laitoin vanhentuneita jauhoja.
Muuten sama juttu kuin monilla: ekoina vuosina imeltyi mahtavasti, viimeisinä viitenä vuota ei kertaakaan, vaikka olen kokeillut kaikkia keinoja. Onneksi siirappi on keksitty. Hyvää joulua kaikille!

Vastaa
23.12.2010 klo.7:50
U-M

U-M

Hei!
perunalaatikossa maidon voi korvata vedellä. Ihan yhtä hyvää!

T. Ulla

Vastaa
23.12.2010 klo.17:19
Pekka

Pekka

Meidän perunalaatikon resepti on yli 120 vuoden takaa isoäitini äidiltä ja aina on onnistunut. Peruna pitää oll mahdollisimman tärkkelyspitoinen (jauhoinen) eli itse pidän parhaana rosamundaa, sitten tulee järjestyksessä puikula ja siikli, jotka ovat samanarvoisia, myös nicola on hyvä. Perunoiden pitää olla mahdollisimman suuria ja ne keitetään ”puolilämmöllä” (eli saa kiehua juuri juuri) kuorineen, kuori ei saa mennä rikki mutta pitää olla kypsä. Kuoritaan heti kuumina patakinnas perunakädessä. Muussataan ”varovasti” tilkan keitinveden kera eli ei missään tapauksessa saa käyttää konetta tai

tulee liisteriä. Vehnäjauhona käytän mummoni ohjeen mukaan itse juuri jauhettua jauhoa sillä vanha jauho pilaa koko soseen. Olen käyttänyt myös juuri jauhettuja luomujauhoja hyvällä menestyksellä silloin kun omaa jauhomyllyä ei vielä ollut. Vehnäjauhon määrä parin kilon muusissa on 2 rkl. On makuasia missä vaiheessa voin lisää mutta itse lisään sen voisulana vasta silloin kun sekoitan maidon imeltyneeseen soseeseen. Tärkeää on vedoton paikka mutta riittää kunhan lämpöä on yli 25 astetta. muutoin paistaminen vuoassa kuten monessa muussakin reseptissä.

Vastaa
23.12.2010 klo.20:52
Kaupunkila...

Kaupunkila...

Siirapilla makeutuu meidänkin perheen laatikko. Ei ole omia peltoja eikä vastajauhettuja jyviä, joten eipä ihme, ettei mitään imeltymistä ole koskaan tapahtunut. :)

Vastaa
23.12.2010 klo.22:20
Ripa Kotka...

Ripa Kotka...

Äitini oli hämeestä ja olen noudattanut hänen reseptiään sähköuuniin.
Eli perunat ovat jauhoisia ja keitetään kuorineen. Perunat kuoritaan kuumana ja
muussataan tässä yhteydessä 4rkl. vehnäjauhoja sekaan. Tämän jälkeen 50 asteiseen uuniin n.6 tunniks,hiukan jauhoja n.4rkl lisää muussin päällei. Aamulla lisään maidon ja voin ja muskottipähkinän mausteeksi. Paistamisen aloitan n.3 tuntia ennen tarjolle panoa. Paistamislämpö
alussa 175 n. 1tunti ja loppu aika 2 tuntia 150 astetta.
Olen onnistunut tässä n.40 vuotta.

Vastaa
25.12.2010 klo.13:42
aakoo

aakoo

Imelletyn perunalaatikon korvikkeeksi viimeissä hädässä saarioisten bataattilaatikkoa. On muuten yllättävä samanmakuista

Vastaa
30.11.2011 klo.21:29
Ohje Hollo...

Ohje Hollo...

Minäkin käytän Siikliä. Perunoiden jauhoisuudella ei kokemukseni mukaan ole mitään tekemistä imeltymisen kanssa. Siiklissä ainakin on sopivasti tärkkelystä , jota tarvitaan imeltymiseen. Keitän kuorineen suolattomassa vedessä, kuorin kuumat perunat ja soseutan sosemyllyllä. Jähdyttelen sosetta hieman ja sekoitan vehnäjauhot useassa erässä noin parin tunnin aikana hyvin sekoitellen. Aloitan myöhään aaton aattona, haudutan yön yli froteepyyhkellä ja villashaalilla peitetyssä kattilassa. Aattona aamupäivällä sekoitan joukkoon lämpimän maidon, voisulan ja suolan ja paistan uunissa. Aina on onnistunut. Ohje on jo hollolalaisen äitini käyttämä ja hyväksi havaittu.

Vastaa
6.12.2011 klo.19:22
Jaanaorvok...

Jaanaorvok...

Parina vuotena olen onnistunut saamaan perunalaatikon ”kaymään” missä vika? Liian kuumana jauhoja?

Vastaa
9.12.2011 klo.15:21
vieras

vieras

Ethän laita keitinveteen suolaa? Se ainakin pilaa varmasti tuloksen.

Vastaa
14.12.2011 klo.9:16
kotikissa

kotikissa

Onko kukaan kokeillu onnistuisiko Rosamunda perunasta? Olen joskus kuullut että sen paremmin imeltyy minkä jauhoisempi peruna!

Vastaa
17.12.2011 klo.14:12
MiraL

MiraL

Kotikissa: Luin kaikki kommentit läpi ja ylempänä joku sanoi että Rosamundasta hän aina tekee, joten pitäisi onnistua.

Vastaa
19.12.2011 klo.6:10
Susa

Susa

Minullakin alkoi sose käydä. Ostin Rosamundaa kauppiaan ohjeen mukaan ja tein soseen kuten aina ennenkin. Tällä kertaa laitoin vain imeltymään saunan jälkilämpöön yön ajaksi, siellä oli noin 50 astetta vielä, kun vein kattilan sinne. Luulen, että lämpöä oli kuitenkin liikaa, koska ennen ei ole alkanut peruna käydä. Oli aamulla ihan omituisen hajuista eikä kiinteytynyt uunissa 3 tunnin paiston aikana. Maku oli karmea. Nyt yritän uutta satsia sekalaisista potuista, ja laitan uutena asiana tuota ruisjauhoa ja sokeria. Imeltyköön työpäivän ajan hellan kulmalla, katsotaan, mitä tulee tällä kertaa. Minulta kun laatikoita lähtee myös lankomiehelle ja appiukolle, on aina vähän painetta, että ruoka onnistuu.

Vastaa
19.12.2011 klo.13:41
joni

joni

moi olen joni ja rakastan pillimehua !!!!!!!!!!!!!!!

Vastaa
19.12.2011 klo.18:18
Mimi Nerkk...

Mimi Nerkk...

Turha kikkailla millään 50 asteen lämmöillä,
jättää keittiön pöydän päälle 24 tunniksi ja sillä selvä.
Aina on imeltynyt ja tullut hyvän makuista.

Vastaa
19.12.2011 klo.18:39
Mummi 54

Mummi 54

Kokeilin viime jouluksi oolannin pakastemuussista, jossa oli ohje mukana. Olin kyllä aika varauksellinen, kun olin aina tehnyt aidosta perunasta äitini ohjeen mukaan. Kyllä kokeilu kannatti, tuli todella hyvää ja helpolla, jopa kehuttiin parhaaksi tähänastisista, vaikka perinteisetkin ovat olleet hyviä. Olisi hauska kuulla, onko samanlaisia kokemuksia tästä tuotteesta.

Vastaa
21.12.2011 klo.18:2
Taina78

Taina78

Nyt tais mennä tyystin vikaan.. Menin ohjeen mukaan kuorimaan perunat ennen keittämistä ja soseutin kaikenkukkuraksi tehosekoittimella.. Huoh! Taitaa mennä uusiksi.. Taidan seuraavaksi kokeilla siitä pakastemuusista.. :)

Vastaa
21.12.2011 klo.19:48
Mummi 54

Mummi 54

Kokeile ihmeessä, itse teen huomenna, toivottavasti tulee yhtä maukasta kuin viime vuonna. Nyt kokeilen bataattilaatikkoa ja ne valmistan kyllä ihan perinteisesti.

Vastaa
22.12.2011 klo.2:2
Olympia

Olympia

Olen tehnyt perunalatikoita pienen ikäni, tärkeää on perunalajike sillä tärkkelys tekee perunasta jauhoisen ja sopivan laatikoihin.
Rosamunda, Van Coh, Pito ,ym. muut tärkkelyspitoiset lajikkeet soveltuvat hyvin perrunalaatikoiden tekoon. Kesälajikkeet kuten Timo, Siikli,ym.
eivät ole hyviä llaatikoihin.
Itse keitän perunat kuorittuina höyryssä pehmeiksi, Senjälkeen muussaan lämpötilan hieman laskettua ja lisään hieman vehnäjauhoja (n.rkl. perunakiloon) sekoitan keitinlientä Ja maitoa lisäten sopivaksi taikinaksi. Tässä vaiheessa voi kulua useampi tunti ,riippuen lämpötilasta tai imellytyksen

asteesta.
Itse tykkään n. puoliimellytyksestä.,jolloin riittää n.5 tuntia.
Se jälkeen vain uuniin 175 kolmeksi tunniksi, niin on varmasti kypsä. Kannattaa kuitenkin jokaisen tarkkailla kypsentymistä henkilökohtaisesti, sillä laatikoiden koko on avainasemassa loppuuloksessa.

Vastaa
22.12.2011 klo.19:53
Jozi

Jozi

Ensikertalaisena kysyisin vain sellaisesta yksityiskohdasta, josta viestiketjussa ei ole mitään mainintaa, että pitääkö imellytysastian olla peitettynä tiiviillä kannella vai liinalla. Tarvitseeko perunamassa kosketusta ilman kanssa?

Vastaa
22.12.2011 klo.23:14
Epeli

Epeli

Oon tehnyt imellettyä vasta pari kertaa, mutta olen aina onnistunut. Mie peitän kattilan keittiöpyyhkeellä. Tällä kertaa (laatikko nyt uunissa) olen myös tsekannut mittarilla lämpötilaa, kannen kanssa lähentelee 50 asteisessa uunissa 60 astetta eli lienee pyyhe kantta parempi. :D

Vastaa
25.12.2011 klo.11:54
pacman

pacman

Höh, ainakin tuo sose ennen paistamista maistui vähän happamalta, ehkä jopa hiukan käyneeltä… Katsotaan mitä tulee.

Vastaa
19.12.2012 klo.18:55
RaSe

RaSe

ONKO kellään kokemusta gluteenittomasta laatikosta?
Minä olen yrittänyt imellyttää 50asteisessa uunissa. jo 10 tuntia, ei ole imeltynyt…..täytyy laittaa siirappia. Vehnäjauhojen
sijaan laitoin gluteenitontajauhoseosta

Vastaa
21.12.2012 klo.14:47
Peruna kau...

Peruna kau...

Matilda on laaduista ehdottomasti paras. Itse tykkään tummasta perunalaatikosta, jonka maku tulee siirapista. Laitan kaikki aineet valmiiksi ja ehdottomasti sit viileässä, ettei ala yöllä käymään. Oma isäni edustaa vanhempaa koulukuntaa ja pitää vaaleasta. Siihen ei lisätä ei tule lainkaan siirappia. Maitoa lisätään seuraavana päivänä. Yhdestä asiasta ollaan samaa mieltä Matilda on paras lajike.

Vastaa
22.12.2012 klo.13:10
Tittelintu...

Tittelintu...

Etsin vastausta samaan kysymykseen juuri netistä ja joku oli vastannut, että amylaasi tekee imeltymisen ja sitä saa ostaa…mutta ei kerrottu mistä. Eli luontaistuotekaupaan tai apteekkiin vielä…tosin joku ehdotti, että imeltymiseen tarvitaan 1 tl sokeria ja viileässä seisottamista.

Vastaa
24.12.2012 klo.8:51
peruna

peruna

Monta annosta tästä tulee?

Vastaa
2.1.2013 klo.16:0
Matti Viik...

Matti Viik...

Laitoin imelletyn perunalaatikon ohjeen Marttojen keskustelupalstalle kymmenisen vuotta sitten kun siellä niin monilla imellyttämisen kanssa oli vaikeuksia. Ohjeessa on joitain perusteluja miksi kannattaa toimia niin kuin ohjeessa sanotaan. Imellyttäminen on biokemiallinen prosessi. Sille pitää tehdä sopivat olosuhteet.

Ohje perusteluineen löytyy lisäksi vaikka täältä.

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/

Imeltymistä tapahtuu matalammassakin lämpötilassa kuin mitä ohjeessa suositan. Tällöin on suurena vaarana hiivan käynnistämä käyminen, missä sokerit hajoavat alkoholeiksi. Tavallisessa koti-ilmassa on aina hiivaa. Paras imellytyksen lämpötila on sellainen missä hiivat ja homeet eivät voi toimia mutta amylaasi-entsyymit toimivat.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu