Myskikurpitsalla ja omenalla täytetty kokonainen kalkkuna
Tämän joulun juhlapöydän kunkku on täytetty kalkkuna. Myskikurpitsasta, omenasta ja luumuista valmistuu mehevä täyte.
Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
15 annosta
Gluteeniton
Laktoositon
Maidoton
Munaton
Ainekset
Paistettu kokonainen kalkkuna:
n. 6 kg:n
kokoinen kalkkuna (pakaste tai tuore)
Pintaan:
3 tl
suolaa
3
sitruunan raastettu kuori
Kalkkunan täyte:
3
kotimaista omenaa
½
myskikurpitsa
1
sipuli
250 g
kuivattuja luumuja
Kalkkunan voiteluun:
100 g
voita
3
sitruunan puristettu mehu
Valmistusohje
Myskikurpitsalla ja omenalla täytetty kokonainen kalkkuna valmistuu näin:
1. Jos käytät pakastekalkkunaa, sulata se hitaasti jääkaapissa. Sulatus kestää noin 3 vuorokautta. Ota kalkkuna huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista.
2. Kuivaa sulanut lintu puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Hiero kalkkunan sisä- ja ulkopintaan ja nahan alle raastetun sitruunan kuorta ja suolaa.
3. Pilko omenat ja sipuli. Työnnä pilkotut kasvikset ja kuivatut luumut kalkkunan vatsaan. Sido koivet ja siivet tiukasti kylkiä vasten paistamisen ajaksi paistonarulla.
4. Nosta täytetty ja maustettu lintu uuniritilälle. Jätä alapuolelle pelti, jossa on kuumaa vettä. Näin sulanut rasva ei kärähdä peltiin kiinni. Työnnä linnun rintaan paistomittari. Varmista, että paistomittari on lihaksessa, ei luussa tai linnun ontossa sisuksessa. Paista kalkkunaa 150 asteessa noin 45 minuuttia / kg. Eli noin 4 1⁄2 tuntia. Voitele lintua voin ja sitruunamehun seoksella paistamisen aikana. Kypsä kalkkuna on sisälämmöltään noin 80 astetta. Pistä koipeen viilto. Jos ulos tuleva lihasneste on kirkasta, kalkkuna on kypsä. Tarjoile myskikurpitsalla täytetty kalkkuna lämpimänä tai kylmänä.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Myskikurpitsalla ja omenalla täytetty kokonainen kalkkuna