Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Joulukalkkuna

Joulukalkkuna tuo juhlan tuntua joulupöyään. Kokonainen kalkkuna saa mehevyyttä hedelmäisestä täytteestään. Katso perinteinen ohje!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Joulukalkkuna

  • 4 kg:n painoinen kalkkuna

liemi:

  • sisäelimet
  • vettä
  • 1 laakerinlehti
  • 1 tl suolaa
  • kokonaisia valkopippureita
  • 1 sipuli

mausteseos:

  • 2 tl suolaa
  • jauhettua valkopippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 50 g voita
  • hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori
  • 1 sitruunan mehu

täyte:

  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 omena
  • 1 päärynä
  • 1-2 mandariinia

Valmistusohje

Joulukalkkuna valmistuu näin.

  1. Sulata kalkkunaa pari päivää jääkaapissa. Keitä linnun sisäelimet mausteiden kanssa liemeksi. Huuhdo ja kuivaa lintu.
  2. Sekoita suola, pippuri ja paprikajauhe keskenään. Sekoita pehmeä voi, mausteet ja sitruunan raastettu kuori keskenään. Työnnä sormet varovasti nahkaa irrottaen linnun nahan alle. Sivele maustevoi linnun nahan alle. Varo rikkomasta nahkaa.
  3. Kuori ja lohko hedelmät ja sipulit. Suolaa ja pippuroi lintu sisältä. Täytä vatsaontelo hedelmillä ja sipuleilla.
  4. Sido lintu kostutetulla puuvillalangalla siten, etteivät siivet ja koivet harota.
  5. Aseta kalkkuna uunivuokaan. Kaada sisäelimistä keitetty liemi ja sitruunamehu vuokaan.
  6. Kypsennä joulukalkkuna 150-asteisessa uunissa ahkerasti liemellä valellen kaksi tuntia. Laske lämpötila 120 asteeseen. Jatka kypsentämistä ja valelua kolmisen tuntia. Peitä lintu foliolla, kun pinta on saanut hyvän värin. Lintu on kypsä, kun koipitaipeesta terävällä tikulla pistetystä reiästä tihkuva neste on kirkasta. Tarjoa joulukalkkuna esimerkiksi bataatti-juureslaatikon kansa.

Katso lisää vinkkejä Kotilieden Unelmien joulusta.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Hedelmäinen kalkkunarulla

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulukalkkuna

Sinun täytyy kommentoidaksesi.