Reseptit
yli 60 min

Joulukalkkuna

Ainekset

Lisää kauppalistalle
4 kg:n painoinen kalkkuna

liemi:

sisäelimet
vettä
1 laakerinlehti
1 tl suolaa
kokonaisia valkopippureita
1 sipuli

mausteseos:

2 tl suolaa
jauhettua valkopippuria
1 tl paprikajauhetta
50 g voita
hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu

täyte:

1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 omena
1 päärynä
1-2 mandariinia

Valmistusohje

  1. Sulata kalkkunaa pari päivää jääkaapissa. Keitä linnun sisäelimet mausteiden kanssa liemeksi. Huuhdo ja kuivaa lintu.
  2. Sekoita suola, pippuri ja paprikajauhe keskenään. Sekoita pehmeä voi, mausteet ja sitruunan raastettu kuori keskenään. Työnnä sormet varovasti nahkaa irrottaen linnun nahan alle. Sivele maustevoi linnun nahan alle. Varo rikkomasta nahkaa.
  3. Kuori ja lohko hedelmät ja sipulit. Suolaa ja pippuroi lintu sisältä. Täytä vatsaontelo hedelmillä ja sipuleilla.
  4. Sido lintu kostutetulla puuvillalangalla siten, etteivät siivet ja koivet harota.
  5. Aseta kalkkuna uunivuokaan. Kaada sisäelimistä keitetty liemi ja sitruunamehu vuokaan.
  6. Kypsennä kalkkunaa 150-asteisessa uunissa ahkerasti liemellä valellen kaksi tuntia. Laske lämpötila 120 asteeseen. Jatka kypsentämistä ja valelua kolmisen tuntia. Peitä lintu foliolla, kun pinta on saanut hyvän värin. Lintu on kypsä, kun koipitaipeesta terävällä tikulla pistetystä reiästä tihkuva neste on kirkasta.

Avainsanat

Sesongit ja teemat: Ruokavalio: Ateriatyyppi: Raaka-aineet:

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulukalkkuna

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X