1. Ruskista 225 grammaa voita sulattamalla se kattilassa hiljalleen kovalla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita puulastalla koko sulamisen ajan pohjia myöden, ettei voi pala. Kun voi alkaa muuttamaan väriään kauniin paahteiseksi ja tuoksu on herkullinen, siirrä kattila pois levyltä ja anna jäähtyä. Ruskistettu voi pitää jäähtyä täysin ennen taikinaan lisäämistä.
2. Lusikoi jäähtynyt ruskistettu voi ja pohjalle valunut ruskistunut hera sekoituskulhoon. Lisää kaksi desilitraa sokeria, desilitra fariinisokeria sekä kaksi teelusikallista vaniljasokeria ja vatkaa noin 10 minuuttia. Lisää yksitellen neljä kananmunaa ja vatkaa jokainen kananmuna hyvin ennen seuraavan lisäämistä.
3. Sekoita kuusi desilitraa vehnäjauhoja, teelusikallinen ruokasoodaa ja puoli teelusikallista merisuolaa toisessa kulhossa. Siivilöi ne vaahtoon kevyesti sekoittamalla ja lisää samalla kaksi ja puoli desilitraa piimää taikinan joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
4. Pingota irtopohjaisen kakku vuoan (halkaisija 20–23 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat voilla. Lusikoi taikina vuokaan ja paista kakkupohjaa 175 asteessa uunin alatasolla 45 minuuttia. Tiputa lämpö 165 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Kun pohja on kypsä, siirrä se jäähtymään.
5. Tee voikreemi sekoittamalla 400 grammaa pehmeää voita, 500 grammaa tomusokeria ja purkki karamellikastiketta vaahdoksi.
6. Irrota kakku vuoasta ja leikkaa kakku kolmeen osaan. Sekoita kaksi teelusikallista vaniljasokeria ja puolitoista desilitraa maitoa ja kostuta kakkukerrokset.
7. Aseta pohja vuoan pohjalle, lusikoi päälle parin sentin kerros voikreemiä ja aseta seuraava kerros. Levitä taas kreemiä ja lopuksi nosta viimeinen kerros kakkua täytteen päälle. Nosta kakku kylmään yöksi. Laita loput voikreemistä pursotinpussiin ja nosta jääkaappiin yöksi.
8. Ota voikreemi ajoissa pehmenemään. Levitä loput voikreemistä kakun reunoille ja päälle.
9. Sekoita purkki kondensoitua maitoa ja 3/4 desilitraa kermaa, lisää teelusikallinen sormisuolaa ja valuta kakun päälle. Koristele salted caramel -kakku valmiiksi maustetuilla tai tavallisilla popcorneilla. Tarjoa kakku huoneenlämpöisenä.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 8/2022.
Lue myös: Täytekakku kruunaa pienen ja ison juhlan – näillä neuvoilla leivot täydellisen kakun!
Lue myös Anna.fi: Ihanasti överi, rennosti naku vai näyttävästi valuva? Kakkujen koristelu tekee juhlan – kokosimme inspiroivat ideat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Salted caramel -kakku
Mikä hera?? Laitoin ohjeen kohdassa piimän ja voin sekaisin ja pilalle meni.
Hei, hera on ruskistetun voin paahtesia osia, jotka vajoavat kattilan pohjalle kun voin ruskistaa. Sulattaessasi voita kattilassa maidon hera eroaa rasvasta ja ruskistuu. Koska maidon hera on rasvaa painavampaa, se vajoaa pannun tai kattilan pohjalle. Eli ohjeessa mainittu hera on mukana voissa, se ei ole mikään erillinen ainesosa. Jos taikina on lähtenyt sinulla erottumaan, niin vika voi olla siinä, etteivät ainekset ole olleet saman lämpöisiä. Kakkutaikinan teossa on todella tärkeää, että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Voin pitää antaa jäähtyä täysin ennen käyttämistä, munien ja nesteiden pitää olla huoneenlämpöisiä. Jokainen muna pitää lisätä yksitellen ja vatkata välissä erikseen hyvin.