Sisustus

Keraamikko Armi Tevan, 28, hassut naamat ovat niin suosittuja, että uusin erä myytiin loppuun 5 minuutissa – ”Ajattelin, että onkohan tässä tapahtunut jokin virhe”

Armi Teva oli intohimoinen piirtäjä jo lapsena. Opiskellessaan hän keksi, että keramiikkaakin voi kuvittaa. Nyt Tevan käsistä syntyvät veikeät keraamiset naamat, jotka menevät kuumille kiville.

Pyöreät, suorastaan hellyttävät keraamiset kasvot vetävät katsojan puoleensa. Poskilla kiiltävät vaaleanpunaiset päärynät, ja silmiä reunustavat siniset kukkaset. Teosta katsellessa ei voi muuta kuin hymyillä.

”Monet näyttelyissäni käyneet kertovat, että töistäni tulee hyvä mieli. Se on minulle merkki siitä, että olen onnistunut. Minulla on aika huumorintajuinen suhtautuminen elämään, ja haluan sen välittyvän. En tee asioita otsa rypyssä”, naamojen takana oleva keramiikkataiteilija Armi Teva kertoo.

Lue myös: Taulukollaasi neljällä eri tavalla – näin luot kotiisi upean tauluseinän

Kenties juuri niiden ilahduttavan vaikutuksen ansiosta naamoista on tullut todellinen hitti. Tevan töitä on myytävänä Artekin Helsingin myymälöissä ja Tevan omassa verkkokaupassa. Kun uusi erä valmistuu, Teva kertoo Instagram-tilillään kellonajan, jolloin työt ilmestyvät kauppaan. Viimeksi naamat ehtivät vain vilahtaa verkkosivuilla. Kaikki 16 teosta myytiin viidessä minuutissa.

Kysyntä yllätti myös itse taiteilijan.

”Avasin sivun ja näin, että kaikki oli loppuunmyyty. Ajattelin, että onkohan tässä tapahtunut jokin virhe.”

Armi Teva muutti nykyiselle työhuoneelleen Aleksanterinteatteriin vuosi sitten ja hankki nurkkaan pienen ”sinkkukeraamikolle” sopivan uunin, johon mahtuu 16 naamaa kerralla.
Armi Teva muutti nykyiselle työhuoneelleen Aleksanterin teatteriin vuosi sitten ja hankki nurkkaan pienen ”sinkkukeraamikolle” sopivan uunin, johon mahtuu 16 naamaa kerralla. Kuva: Anni Reenpää

Lue myös: Ryijyt palaavat rohkeampina kuin koskaan: Niitä tehdään nyt savesta, lasista ja jopa rintaliivin olkaimista

Nyt Teva tekee naamoja työhuoneellaan Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Savipohjat hänelle valmistaa avustaja Akiko Mori Rozner, joka työskentelee työhuoneella kahtena päivänä viikossa. Teva koristelee raakaa pohjaa puolesta tunnista tuntiin. Sitten naamat poltetaan pienessä keramiikkauunissa 1240 asteessa noin 20 neliön työhuoneen nurkassa. Yhden naamaerän valmistukseen menee noin kaksi viikkoa.

”Ei tässä hirveästi tarvitse miettiä, mitä tekisi. Olen älyttömän kiitollinen, että olen päässyt tilanteeseen, jossa voin tehdä kokopäiväisesti taidetta.”

Armi Teva koristelee naamoja puolesta tunnista tuntiin.
Naamojen koristelun määrä riippuu fiiliksestä. ”Se menee sen mukaan, minkälainen runsauden määrä minua sillä hetkellä edustaa.” Kuva: Anni Reenpää

Innokkaasta piirtäjästä suunnittelijaksi

Teva on ollut lapsesta asti innokas piirtäjä. Päiväkodissa hän piirsi niin paljon, että hänen vanhempansa joutuivat tuomaan sinne lisää paperia. Kun Tevan lapsuudenkotia Tampereella vastikään tyhjennettiin, hän sai viedä mukanaan ison kasan lapsena tekemiään piirustuksia.

”Sieltä löytyi aika luoviakin piirustuksia. On hauskaa, miten lapsena on voinut piirtää mitä vain välittämättä muiden mielipiteistä. Aikuisena alkaa helposti vertailemaan itseään muihin.”

Lukion jälkeen Teva haki Taideteolliseen korkeakouluun Helsinkiin ja pääsi heti keramiikka- ja lasitaiteen suunnittelun linjalle vuonna 2011. Maisteriksi hän valmistui 2019 Aalto-yliopiston Visual Communication Designin koulutusohjelmasta pääaineenaan kuvittaminen ja tarinankerronta.

Opintojensa ohella Teva työskenteli posliinikorujen valmistajana. Posliinia valettiin muotteihin, siistittiin, poltettiin, lasitettiin ja poltettiin uudestaan. Työ oli Tevasta hieman monotonista.

”Luovin osa prosessia oli värin valitseminen korulle.”

Omalla ajallaan Teva teki töitä, joissa ei muotteja tarvittu. Ensimmäiset naamat syntyivät vuonna 2016. Ne olivat kämmenen kokoisia.

Teva myi naamoja yliopistonsa joulumyyjäisissä ja julkaisi niistä kuvia somessa. Kiinnostus kasvoi pikkuhiljaa. Kesällä 2019 Helsingissä järjestettiin kaksi näyttelyä, joita Teva oli itse valvomassa. Siellä hän ilahtui suuresti: ihmiset tulivat varta vasten katsomaan Tevan töitä.

”Kävijät kertoivat, että olivat nähneet kuvia naamoista somessani. Se oli hienoa.”

Lue myös: Taidelainaamo on erinomainen vaihtoehto taidehankinnoille – taideteoksia saa kotiin 20–500 euron kuukausimaksulla

Armi Teva kokoaa töistään sarjoja, joissa on yhtenäinen tunnelma.
Joku voisi luulla, että naamat muodostavat yhdessä perheitä. Teva kertoo kuitenkin kokoavansa pikemminkin sarjoja, joissa on yhtenäinen tunnelma. Ylhäällä keskellä on Tevan ystäviltään lahjaksi saama matkamuisto Unkarista. Kuva: Anni Reenpää

Naamojen persoonallisuus on tekniikoiden summa

Naamoissa yhdistyvät molemmat Tevan opiskelemat tekniikat: keramiikka ja piirtäminen. Keramiikkalaattoja Teva kutsuu pohjiksi, koska ne toimivat hänelle piirustuspohjina paperin tavoin. Teokset voisi nähdä hiukan kolmiulotteisina kuvituksina.

Koska teokset ovat pääosin kaksiulotteisia, ne on helppo kuvata. Lisäksi niiden pyöreä muoto sopii ihanteellisesti Instagramiin sopivaan neliönmuotoiseen kuvaan. Teva uskoo naamojen kuvauksellisuuden olevan iso etu, kun teoksille pyrkii saamaan näkyvyyttä somen kautta.

Toinen syy suosioon on Tevan arvion mukaan se, että ihmiset tuntevat luontaista vetoa kasvoihin.

”Minusta on aina ollut kiva piirtää kasvot. Kasvoissa on jotain animistista ja persoonallista karaktääriä. Ne heräävät eri tavalla eloon kuin esimerkiksi maisema.”

Tevan tekemät naamat ovat keskenään hyvin erilaisia. Osa on tehty ruskeasta savesta, osa vaaleasta, jotkut rouheasta ja jotkut sileästä savesta. Kuvioinnin muodostavat erilaiset lasitteet, joista osa on kiiltävämpiä ja osa mattapintaisempia. Viimeisin lisäys materiaaleihin on pigmenttikynä, josta Teva on nyt erityisen innoissaan.

”Jossain näyttelyssä minulle sanottiin, että kaikki esillä olevat naamat voisivat olla eri ihmisten tekemiä. Ehkä olen sellainen tekijä, jota ei kiinnosta jumittua yhteen asiaan, vaan haluan kokeilla kaikkea.”

Armi Teva kertoo videolla, miten naamat syntyvät:

Keitä naamat esittävät?

On edelleen mysteeri, keitä nämä ihastuttavat tyypit naamojen takana ovat. Naamat eivät Tevan mukaan esitä ketään tiettyä persoonaa. Ei ole hupsua enoa, kaupungissa kuljeskelevaa kukkahippiä tai lempeää ystävää, joiden kasvot toimisivat Tevan inspiraationa.

Tevasta on ollut hauska kuulla ihmisten tulkintoja naamoista. Japanin Tokiossa parhaillaan esillä oleva Tevan näyttely sai nimen ”Metsän henget”, koska kuraattorin mielestä naamat muistuttavat metsässä asuvia henkiä.

Teva on myös saanut viestejä, joissa jokin naama on tunnistettu perheenjäseneksi tai ystäväksi. Naama on saattanut näyttää ”ihan meidän Paulalta”.

”Ihmiset ovat joskus pyytäneet perhepotretteja tilaustyönä. Tein tilauksia muutaman pari vuotta sitten, mutta nyt olen joutunut kieltäytymään, kun töitä on jo valmiiksi niin paljon.”

Niin paljon kuin muut hamuavatkin naamojen perään, Teva ei halua naamoja omaan kotiinsa.

”Omiin töihin kyllästyy, kun niitä katsoo tarpeeksi kauan. Niistä täytyy ottaa vähän etäisyyttä.”

Hinnat eivät nouse pilviin

Naamat maksavat 165–250 euroa koosta ja materiaaleista riippuen. Moni tuttu ja tuntematonkin on sanonut Tevalle, että hänen olisi syytä nostaa hintoja, kun kysyntää on niin paljon. Teva on nostanut hintoja parin vuoden aikana muutamalla kympillä, mutta ei halua korottaa niitä loputtomasti.

”Haluaisin, että työni ovat ihmisten saavutettavissa, eikä hinta sulje pois suurta määrää ihmisiä. Olen niin pitkään ollut itse opiskelija, enkä olisi voinut kuvitella ostavani 400 euron taideteosta, vaikka olisinkin tykännyt jostakin.”

Tevan työt muodostuvat naamojen lisäksi myös isommista projekteista. Arabianrannan Arte-kortteliin on tulossa Tevan tekemä piirros, joka syövytetään betoniseen kivijalkaan.

Seuraavaksi Teva haaveilee tekevänsä kolmiulotteisia esineitä, kuten epäsymmetrisillä kaakelipaloilla koristeltuja mosaiikkipöytiä. Kaakeleiksi sopivat pieleen menneet naamat, jotka ovat esimerkiksi haljenneet pahasti poltossa. Naamoista tulee kuin pieniä kaakeleita, kun ne rikkoo pirstaleiksi.

Kuulostaa dramaattiselta, mutta keraamikolle töiden rikkominen on arkipäivää.

”Joskus piirroksesta ja väreistä tulee onnistuneet, mutta poskea lävistää syvä railo. Silloin työn rikkominen voi vähän pistää sydämessä. Toisaalta tulee hyvä fiilis, kun tietää, että naamat saa käytettyä jossain muualla eikä niitä tarvitse heittää roskiin.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keraamikko Armi Tevan, 28, hassut naamat ovat niin suosittuja, että uusin erä myytiin loppuun 5 minuutissa – ”Ajattelin, että onkohan tässä tapahtunut jokin virhe”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.