
Unohda täydellisyys ja hullaannu väreistä! Nämä 8 sisustustrendiä näkyvät pian kaikkialla
Trendianalyytikko Susanna Björklund kertoo, miltä kotonamme kohta näyttää. Horisontissa siintää entistä ekologisempia, värikkäämpiä ja persoonallisempia tiloja.
Vaalea, minimalistinen henki on ollut suomalaisissa kodeissa vallalla pitkään, eivätkä kodit muutu hetkessä. Trendianalyytikko Susanna Björklundin mukaan tärkeää onkin luottaa omaan makuunsa, joka muuttuu paljon hitaammin kuin trendit.
Björklund listasi kahdeksan nyt vahvasti nousussa olevaa trendiä, joista jokainen voi poimia omaan tyyliin sopivat ideat.
1. Tärkeintä on luoda juuri itselle sopiva tila
”Kun elämä tuntuu stressaavalta ja pelottavaltakin, oma hyvinvointi nousee tärkeäksi. Jokaisen on hyvä pohtia, millainen koti tukee juuri minun hyvinvointiani. Eikä tämä tarkoita välttämättä konmaritusta, vaan se voi olla itselle rakkaita esineitä, juuria, kerroksellisuutta.
Ihmisen pitää luottaa omaan makuunsa, joka muuttuu paljon hitaammin kuin trendit. Jos haluat vitivalkoisen kodin – siitä vaan. Jos tykkäät voimakkaista väreistä, älä suotta pelkää, että kyllästyt niihin. Ei asuntoa kannatta sisustaa myyntikuntoon, vaan itselle sopivaksi.”
2. Värit tulevat, opi sietämään niitä
”Kannustan ihmisiä siedättämään itseään väreille. Sen voi aloittaa helposti vaikka muutamasta tyynyliinasta tai yhdestä tehosteseinästä. Maalipurkki ei paljon maksa, ja seinä on helppo maalata uudestaan, jos kolmen vuoden kuluttua alkaa kyllästyttää.
Värit tuovat turvallisuuden tunnetta ja iloa. Tämän ovat huomanneet myös valmistajat, sillä vaikkapa vihreitä keittiöitä ja värikkäitä hanoja saa jo monesta paikasta.
Vihreän lisäksi myös ruskean eri sävyt ovat tulleet takaisin, Väriskaala tuntuu uudelta, kun kokonaisuutta rikotaan tehostevärillä, kuten vaikka viileällä magentalla tai taivaansinisellä.”
Lue myös: Tehosteseinä luo kodin tunnelman – 4 inspiroivaa ideaa tehostevärin valintaan
3. Unohda tylsä täydellisyys, nyt luotetaan runsauteen
”Olemme siirtymässä kohti runsaampaa tyyliä, jossa on paljon yksityiskohtia ja struktuureja: enemmän näkemistä ja kosketeltavaa. Tämä ei tarkoita sekamelskaa, vaan sitä, että liika täydellisyys on tylsää.
Esimerkiksi niityssä ja japanilaisessa kimonossa voi hyvinkin olla 30 eri värisävyä, mutta silti lopputulos on harmoninen.”
4. Vaadi enemmän ekologisuutta
”Kuluttajien pitäisi olla ikävämpiä ja vaatia huonekaluteollisuudeltakin läpinäkyvyyttä, se laahaa nyt vielä pahasti jäljessä. Ihmisen pitäisi saada heti verkkosivuille tai kauppaan tullessaan helposti selville, missä ja millaisissa olosuhteissa mikäkin tuote on valmistettu, mikä on sen todellinen hiilijalanjälki.
Toisaalta se, että huonekalu on käytössä pitkään, on myös todellista ekologisuutta.”
5. Käsityöläisyys muistuttaa menneisyydestä
”Käsityöläisyyttä on ruvettu taas arvostamaan, se on eräänlainen vastavoima digitaaliselle loikalle, jonka keskellä elämme.
Käsityöläisyys muistuttaa meitä juurista, luo turvallisuuden tunnetta ja todistaa, että olemme osa historian ketjua. Ei ihminen pohjimmiltaan ole kovin paljon muuttunut luolamiesajoista.”
6. Korjaamiskulttuuri tulee jälleen
”Meiltä on osin päässyt jo katoamaan korjaamisperinne, ennen jokainen osasi vaikkapa parsia. Toivon, että tulevaisuudessa myös korjauskulttuuri kokee uuden nousun.
Nyt jokaisella on kotonaan esineitä, jotka ovat hiukan rikki, ja on vaikea keksiä, mitä niille pitäisi tehdä.”
7. Ei ole pakko ostaa aina uutta
”Second hand -kulttuuri on ottanut ison loikan. Vielä muutama vuosi sitten moni ei olisi voinut kuvitellakaan ostavansa käytettyä, nyt vintage on noussut noussut arvoonsa.
Osaksi tämä varmasti johtuu digitaalisesta loikasta, löytöjä tehdäkseen ei tarvitse koluta kirpputoreja, vaan ne löytyvät Tori.fi:sta tai sosiaalisen media kanavista.”
8. Säästä tilaa, hanki hybridikaluste
”Globaalissa mittakaavassa kaupungistuminen jatkuu, vaikka pandemian aikaan onkin näkynyt myös vastaliikettä. Työ tuo edelleen ihmiset kaupunkeihin, neliöhinnat nousevat ja asunnot pienenevät. Tämä tarkoittaa, että huonekaluilta toivotaan monipuolisuutta, modulaarisuutta – sama esine voi taipua moneen eri käyttötarkoitukseen.”
Juttu on ilmestynyt Kotiliedessä 18/21.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Unohda täydellisyys ja hullaannu väreistä! Nämä 8 sisustustrendiä näkyvät pian kaikkialla