lampaantalja tuolissa

Lampaantaljan hoito: Näiden viiden vinkin avulla lampaantaljasi säilyy hyvänä vuosia

Moneen sisustukseen sopiva lampaantalja on helppohoitoinen tuote, joka nauttii lumikylvyistä ja satunnaisesta kampaamisesta.

Matto, penkin pehmike, koriste ja pulkan lämmitin. Kaikille tuttu lampaantalja taipuu kotona moneen käyttöön.

Lue myös: Ekoilijan lampaantalja – katso ohje tuolin pehmusteelle sekä ruukunsuojalle

Näiden ohjeiden avulla varmistat, että taljasi sulostuttaa sisustusta vielä vuosia.

1. Tuuleta lampaantalja

Suhtaudu lampaantaljaan kuin muuhunkin villavaatteeseen: helppo hoitaa tuulettamalla.

Tuuletuksen yhteydessä tehtävä kopistelu tai taljan imurointi irrottaa kertyneet tomut. Talvella taljaa voi tampata myös pakkaslumessa karvapuoli lunta vasten.

2. Tahrat pois

Hups! Sinne tipahti nokare ruokaa. Pieniä tahroja voi poistaa pyyhkimällä villaa miedolla saippualiuoksella ja rätillä. Käytä vettä säännöstellen!

Viisi vinkkiä, joiden avulla lampaantaljasi säilyy hyvänä vuosia

3. Lampaantaljan pesu – kannattaako vai ei?

Lampaantaljaa tarvitsee harvoin pestä kokonaan. Vesipesun kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä taljoista löytyy kahta koulukuntaa. Toiset kestävät vesipesun ja toiset eivät.

Vesipesun kestävä talja on viisainta pestä käsin. Jotkut taljat voi kuitenkin pestä jopa pesukoneessa villapesuohjelmalla. Anna taljan kuivua pesun jälkeen hitaasti ilmavassa tilassa, suojassa kuumuudelta ja suoralta auringonvalolta. Venytä taljaa kuivumisen aikana muotoonsa. Taljan ulkonäkö saattaa muuttua hieman pesun jälkeen.

Vesipesua kestämättömille taljoille pesulan kemiallinen pesu on oikea paikka. Jos vettä kestämättömän taljan nahka joutuu veden kanssa kosketuksiin, se muuttuu kovaksi kuivuessaan.

Lue myös Anna.fi:stä: Nämä 7 siivousvälinettä tulisi löytyä jokaisesta kodista – nokkela värikoodaus auttaa pitämään ne myös järjestyksessä

 4. Lampaantaljan takut talttuvat kammalla

Lättänäksi muuttunut karva kuohkeutuu kampaamalla. Samalla suoristuvat taljaan syntyneet takut. Oikomisen voi tehdä vanhalla harvaharjaksisella hiuskammalla.

Kiharakarvainen karva suoristuu kammatessa. Saat villan takaisin kiharaksi, kun sumutat karvoja kevyesti suihkepullolla.

Taljaa voi tarvittaessa myös leikata, mutta turvaudu saksiin viimeisenä oljenkortena.

5. Suojaa lampaantalja auringolta

Luo lampaantaljalle säilytysolosuhteet, joista vampyyri olisi kateellinen. Rullattuna pimeän komeron hyllylle, kuivassa ja poissa auringon valosta estät taljan kellastumisen parhaiten. Taljan voi kääräistä ja sulkea lisäksi muovipussiin niin varmistat, etteivät kutsumattomat koi-vieraat löydä aarrettasi.

Lampaantaljan hoito-opas

Vinkit antoi Pentti Rantanen Rantasen Nahkajalostamosta.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lampaantaljan hoito: Näiden viiden vinkin avulla lampaantaljasi säilyy hyvänä vuosia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X