Itse tehty ketsuppi!

En varmasti ole ainoa äiti maailmassa, jonka lapset tykkäävät tunkea ketsuppia kaikkiin ruokiin. Minun lasteni kohdalla pidän jopa mystisenä sitä, ettei bolognese meinaa kelvata, ja jos he suostuvat sitä syömään, siihen pitää laittaa ketsuppia. Käytännössä he siis tarvitsevat tomaattikastiketta että voivat syödä tomaattikastiketta. Lastenlogiikka ei mahdu naistenlogiikkaan. Eikä edes miehen.

Toki me syömme paljon pasta-/ peruna-/ jauheliha-/ kana- ruokia mihin se periaatteessa sopii, mutta silti. Liika on liikaa. 100ml ketsuppia sisältää reilun sata kaloria. Sillä ei ole pienikokoisten lasteni ohdalla yhtään mitään merkitystä, mutta ne lisäaineet. Ne ovat täysin turhia. Niinpä minä viime viikolla päädyin kokeilemaan ketsuppia itse. Ja jestas se on hyvää. Omassa versiossani yli puolet vähemmän kaloreita, eikä lisättyjä lisäaineita.

Annoksesta tulee noin puolitoista litraa. Maustoimme aikuisten ketsupin Basilicalla ja Texas Pete -kastikkeella ja lasten ketsuppi tarjoiltiin sellaisenaan. Maistuu meille kaikille!

Kotitekoinen ketsuppi (n. 1,5 l valmista ketsuppia)

1 dl Omenaviinietikkaa
1 dl Fariinisokeria
2,5 tl Suolaa (tai kasvisliemikuutio)
8 Keskikokoista tomaattia
2 Keskikokoista sipulia
2 paprikaa (meillä oli vihreä ja keltainen)
Pippuria
2 tl Valkosipulimurskaa
500g Tomaattimurskaa
2 dl vettä

Toiseen annokseen lisäsin ½ dl Basilicasilppua sekä 2 rkl Chilikastiketta

  • Kuumenna etikka ja sokeri niin että sokeri sulaa.
  • Pilko tomaatti, paprika ja sipuli paloiksi ja aja blenderillä sileäksi. Voit lisätä tässä vaiheessa desin vettä, jos massa on liian paksua.
  • Kaada tomaattipaprikasipuli – massa kattilaan ja anna kiehua 20 min.
  • Lisää valkosipuli, mausteet, vesi, tomaattimurska ja ripaus pippuria ja keitä 20 min.
  • Maista maku ja lisää mausteita (esim suolaa, basilikaa, chilikastiketta tms).
  • Aja seos tässä vaiheessa vielä uudelleen sileäksi sauvasekoittimella.
  • Keitä vielä 20 min ja pullota puhtaisiin, keitettyihin lasipulloihin.
  • Anna maustua ja jäähtyä, säilytä jääkaapissa.
  • Ketsuppi säilyy jääkaapissa noin viikon.

Kommentit

Kommentoi juttua: Itse tehty ketsuppi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X