Himahella

Budapestissa on Euroopan kauneimmat joulutorit

budapest_mulledweine
© Tiina Rantanen

Tonavan helmi, Budapest, on täydellinen joulukaupunki ja kaupungin joulumarkkinat ovatkin Euroopan parhaita. Pidennetty viikonloppu Tonavan rannalla oli upea ja herkullinen päätepiste Blonditiinan jouluturnee 2016 -kierrokselle. Ensimmäinen Budapest-postaus käsittelee joulutoreja, myöhemmin palataan kaupungin muuhun ruokatarjontaan.

budapest_basilikatytot

Joulukuinen vierailuni Budapestissa oli neljäs reissuni Unkariin. Aikaisemmin olen ollut siellä keväällä ja kesällä, joten jouluasuinen kaupunki oli aivan uudenlainen elämys. Keski-Euroopassakin on tietty talvi, mutta viikonloppuna hellinyt aurinkoinen sää ja 9-13 astetta lämmintä saivat ihmiset vielä istuskelemaan ravintoloiden lämmitetyillä terasseilla ja hengailemaan ilta-aikaan kiireettä joulutorien ruokatiskeillä.

Ystäväni naureskelivat innostukselleni, että Blondin sydän on särkynyt ja palasina ympäri maailmaa, sillä jälleen yksi biitti siitä jäi Budapestiin.

budabest_vorosmarty-yleis
© Tiina Rantanen

Vörösmarty-aukio sijaitsee 1700-luvulla kaksi Budapestin pääväylää yhdistävän, upean Váci utca -kävelykadun päässä. 

Hop on-hop off : ota kaupunki haltuun parissa tunnissa

Jokainen reissunainen tietää, että kaupunki on jotenkin otettava haltuun heti kättelyssä. Niinpä olenkin viimeisen vuosikymmen aikana käyttänyt siihen Hop on-Hop off -metodia. Eli kiertänyt kaupungin sightseeing -busseilla, jotka pysähtelevät kohteen tärkeimpien nähtävyyksien kohdalla.

Budapestissa on kaksi linjaa, jotka näyttävät kaupunkia hieman eri kulmilta Budan ja Pestin puolelta. Linjat kannattaa ajaa vaikka eri päivinä, sillä koko kierros non-stoppina vie parisen tuntia. 48 tunnin bussilippu maksoi 20 euroa eli 6000 HUFia. Juu, Unkarissa ei käytetä euroja, joten forinttien kanssa sählätessä olo oli kuin Andy McCoylla. Lompakossa oli helposti käteistä sellaiset kolmekymmentä donaa!

1budapest_vorosmartkollaasi
© Tiina Rantanen

Joulutoreilla myydään paljon unkarilaista katuruokaa. Kürtőskalács eli chimney cake on unkarilainen tikkupulla, joka syödään lämpimänä. Sitä saa mm. kanelisokerilla ja vaniljalla maustettuna. 

Joulumarkkinat täyttävät Budapestin keskustan

Minulle oli kerrottu, että Budapestin joulumarkkinat ovat Euroopan parhaita. Kun pidennetty viikonloppureissu kaupunkiin irtosi 250 eurolla (lennot + ****hotelli keskustassa), Keski-Euroopan joulutorikohdetta ei tarvinnut kauaa arpoa.

Kuuluisimmat joulutorit ovat aivan keskustassa, Vörösmarty-aukiolla ja Pyhän Tapanin basilikan eli Szent Istvan Bazilikan, edustalla Belvárosin kaupunginosassa,  kaikki kävelymatkan päässä toisistaan.

budapest_ritz
© Tiina Rantanen

Deak F. ucta -kävelykatu oli upea jouluasuun puettuna. 

Vörösmarty-aukiolta juutalaisten synagogalle, Zsinagóga, käveltäessä reitille putkahti vastaan pienempiä joulukatuja ja -toreja yksi toisensa perään. Nämä kulkuväylät täyttyvät kojuista, ruoasta ja erilaisista musiiki- ja tanssiesitykistä marraskuun lopusta aina vuodenvaiheeseen asti.

budabest_tori
© Tiina Rantanen

Joulutori Károly Körút-kadun varrella.

Torit ovat parhaimmillaan kylpiessään jouluvalaistuksessa, joten niillä kannattaa vierailla vasta auringon laskettua, noin kello 16.30 jälkeen. Jouluvalotkin syttyivät ostoskaduilla vasta neljän maissa.

Tämä vinkki koskee kaikkia joulutoreja maasta riippumatta! Valoisan ajan voi siis käyttää muita nähtävyyksiä ihmetellessä.

Gerbeaud-kahvila on pala Budapestin kahvilahistoriaa

Vörösmarty-aukiolla sijaitsee yksi Budapestin legendaarisimmista kahviloista, jossa kannattaa pistäytyä kahvilla ja paakkelsilla jo barokkityylisen miljöön vuoksi. Odottelimme kahvilassa illan pimenemistä päiväkahvia nauttiessamme.

budapest_gerbeaud

Vuonna 1858 avatun kahvilan maine pohjautuu sveitsiläissyntyisen Emil Gerbeaudin herkkuihin. Itävalta-Unkarin yhteinen historia näkyy kahvilan kakkuvitriinissä, kuin Wienissä olisi. Jos haluat maistaa paikallisia klassikoita tilaa listalta Dobos-torttua, jonka tunnistat paahdetusta sokerikuorrutuksesta, Eszerházy-mantelitorttua tai Zserbószelet-torttua, jossa on saksanpähkinöitä ja hilloa.

Joulutorilla syödään gulassikeittoa, kürtőskalács -tikkupullaa ja juodaan glüchweinia

Lähes jokaisessa kojussa oli gulassikeitto, gulyás. tulilla. Onko gulassi pataa vai keittoa, siitä väännetään peistä. Mutta joulutoreilla myydään gulassia pitkällä liemellä, eli keittona.

Jaakko Rahola kirjoittaa gulassista näin: ” Kaikkein puhdasoppisimmin ja idealistisimmin asiaan suhtautuu unkarilainen poliitikko, tiedemies ja kirjailija Ferenc Erdei, joka Unkarin kansanherkut -kirjassaan kuvailee omasta mielestään alkuperäisen valmistustavan ainoana oikeana. Lihaa, sipulia ja vettä keitetään, paprikaa, suolaa ja lopuksi perunaa lisätään. Näin tekivät paimenet, joista ruoka on nimensäkin saanut. Gulya nimittäin tarkoittaa paimenia.

budapest_suoragulassi
© Tiina Rantanen

Kulhollisen maittavaa gulassikeittoa saa parilla eurolla. Se voidaan tarjota myös koverretusta leivästä. 

Erdein kirjassa esitetään myös paprikaruokien periaatteellinen jako eri tyyppeihin, jotka ovat paprikas, pörkölt ja kolmantena kumpaankaan muuhun ryhmään kuulumattomat paprikaruoat. Gulassi kuuluu Erdein mukaan lähinnä ensimmäiseen ryhmään. Se eroaa paprikasista vain liemen määrän suhteen; gulassi on paksunakin liemiruokaa, jota syödään lusikalla.”

Julkaisin kaksi vuotta sitten jauhelihasta tehdyn gulassikeiton ohjeen, josta tuli pieni somehitti. Keiton ohjeen löydät täältä : Talven tuiskuihin: gulassikeitto, pataleipä ja rahkaletut.

budabest-langos
© Tiina Rantanen

Niin toreilla kuin kauppahallissa ihmiset söivät täytettyjä lettuleipiä, lángoseja.  Lángos on Itä-Euroopassa, etenkin Unkarissa suosittua pikaruokaa. Lángos on rasvassa uppopaistettu taikinalettu, jonka päälle laitetaan erilaisia täytteitä, esimerkiksi juustoa, valkosipulia, ketsuppia tai muita mausteita.

Lämmittävää joulujuomaa oli tarjolla lähes jokaisessa kojussa. Glüchweinia eli mulled winea saatettiin terästää unkarilaisella hedelmäviinalla, pálinkalla. Pálinka on perinteinen, kahdesti tislattu viina, jota valmistetaan yleensä luumuista, omenoista, päärynöistä, aprikooseista tai kirsikoista. Alkoholia pálinkassa on yleensä 50–70 prosenttia. Vuonna 2004 Unkari sai EU:lta oikeuden käyttää nimeä pálinka tavaramerkkinä hedelmistä tislatuille viinoille.

budapest_basilikakollaasi
© Tiina Rantanen

Pyhän Tapanin kirkon joulutorilla oli joulukonsertti vierailumme aikaan. Paikallinen ”Robbie Williams” viritti ihmiset joulutunnelmaan.

Hop on-Hop off -kiertoajelulla kuulimme Unicumin, unkarilaisen yrttikatkeron, historian. Itävallan sekä Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijan Joosef II:n hovilääkärinä toimi juutalaistaustainen unkarilainen Dr. Zwack, joka maistatti keisarilleen vuonna 1790 keksimänsä mustaa yrttijuomaa. Keisari tokaisi maistaessaan ruokailusalissa kovaan ääneen: ”Das ist ein Unicum!” (”Tämä on erikoisuus!”), minkä jälkeen Itävallassa ja Unkarissa tunnetuksi tullutta juomaa alettiin kutsua Unicumiksi. Unicumia saattoi ostaa myös joulutoreilla ja suosittelen sitä palanpainikkeeksi, jos torivisiitillä pääsee iskemään jouluähky herkkuja maistellessa!

Olin netistä googlaillut, että Budapestissa liikkuu myös jouluratikka linjalla 2. Me emme sitä yrityksistämme huolimatta bonganneet, joten kuvakin siitä on Visit Budabestin sivuilta. Ratikka liikennöi joulunaikaan linjalla 2 illalla 17-21 välillä.  Kakkosen reitti  kulkee Tonavan rantaviivaa pitkin ja kyytiin pääsee ostamalla normaalin ratikkalipun. Ratikassa on kuulemma huono lämmitys, joten kannattaa vetää lämpimät vaatteet päälle ratikka-ajelulle.

budapest_ratikka

Budapestille sydämensä menettäneenä :

Blonditiina

Ps. Lue myös muut Blonditiinan jouluturnee 2016 -postaukset:

tukholma_-christmas_market_old-town_photo_jeppe-wikstrom_high-res
© Visit Stockholm

Blondin jouluturnee 2016: Jouluristeily Tukholmaan

Tuomaan Markkinat 2016
© Tiina Rantanen

Tuomaan Markkinat: Helsingin joulutori on isolla kirkolla 3.-22.12.2016

Tallinnan joulutori 2016
© Tiina Rantanen

Joulutorille Tallinnaan: Tallinna on Euroopan edullisin minilomakohde

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Budapestissa on Euroopan kauneimmat joulutorit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *