Himahella

Bosgårdin kartano - retkikohde lähellä Porvoota

© Tiina Rantanen

Luomulihaa tuottava Bosgårdin kartano sijaitsee Porvoosta 10 kilometriä itään Pikku-Pernajanlahden rantamaisemassa. Bosgårdin kartano on luomu-laiduntila, tilakuppa, lähiruokaravintola sekä luontokeskus – oivallinen vierailukohde ympäri vuoden, mutta erityisesti näin kesällä.

Bosgårdin keltainen päärakennus toimii tilausravintolana ja juhlatilana. © Tiina Rantanen

Bosgårdissa vaalitaan perinteitä

Bosgård on monimuotoinen ja aito kartano, joka on säilyttänyt maatalouden perinteitä sekä arvoja tuotantomenetelmissään. Bosgård sanana tarkoittaa vanhassa ruotsissa viljavaa asuinpaikkaa.

Nykyinen tila muodostui 1610-luvulla viidestä rälssitilasta Bosgårdin kylässä. 1800-luvun alkuun mennessä rälssitiloista kehkeytyi kartano ja sen nykyinen päärakennus rakennettiin. Päärakennus kunnostettiin perusteellisesti 1900-luvun alussa, mutta alkuperäinen herraskartanotyyli säilytettiin.

Päärakennuksen alakerta on vuokrattava juhlatila ja tilausravintola.

Schildtin aatelissuvun kenties kuuluisin jäsen on Wolmar Styrbjörn Schildt, 1800-luvulla elänyt piirilääkäri ja säästöpankin johtaja, joka keksi suomen kieleen uusia sanoja, esimerkiksi taide, tiede, uskonto ja puoliso. Wolmar Schildtillä oli sormensa pelissä myös Jyväskylän yliopiston edeltäjän, vanhan opettajankoulutusseminaarin perustamisessa.  Olympiavuonna 1952 Wolmar Schildtosti kartanon suvulleen ja aloitti maanviljelyn.

© Tiina Rantanen

Aarne Schildt vastaa tilan karjanhoidosta.

Wolmarin pojanpoika Kaarlo Schildt aloitti tilalla  1992 lihakarjatuotannon Charolais-rodulla. Jo tuolloin karja alkoi laiduntaa luonnonlaitumilla.  Vuonna 2012 tila muutettiin osakeyhtiöksi, jonka omistavat tilan karjataloudesta vastaava Aarne Schildt ja metsänhoidosta vastaava Marcus Walsh.

Kartanolla on maita 850 hehtaaria ja sen mailla viljellään luomumenetelmin säilörehua, syysviljaa, kauraa sekä härkäpapua. 2013 Bosgårdille myönnettiin virallinen luomumerkki osoituksena luonnonmukaisista kasvatus- ja viljelymenetelmistä.

© Tiina Rantanen

Bosgårdin kartano tuottaa luomulihaa

Vaikka metsää ja peltoja riittää kynnettäväksi ja hoidettavaksi, kartanon pääelinkeino on luomulihantuotanto.

Kävelemme katsomaan valkoisia nautoja, jotka lepäilevät kuumana toukokuisena päivänä laiskan näköisinä laitumella.

– Kolme ja puolisatapäinen Charolais-karja laiduntaa hakamailla ja rantaniityillä, jotka eivät sovellu ihmisravinnon viljelyyn. Näin lehmät osallistuvat uhanalaisten perinnemaisemien hoitoon ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta auttamalla monia kasvi-, pieneliö- ja lintulajeja menestymään, Marcus Walsch kertoo.

Bosgårdin kartano onkin  Uudenmaan suurin arvokkaiden perinnemaisemien hoitaja.

© Tiina Rantanen

Marcus Walsh vastaa Bosgårdin kartanon metsänhoidosta.

Kävelyretkelle luontopolulle

 Bosgårdin tilaa ympäröivät aina auki olevat  luonto- ja kulttuuripolu, joilla on pituutta aina 400 metristä neljään kilometriin. Polkujen varsille pystytetyt taulut kertovat mm. karjan- ja metsänhoidosta sekä alueen luonnosta. Luontopolun pisimmällä reitillä voi nähdä Husholmenin muinaisen linnapaikan, joka ehkä on toiminut merirosvojen tukikohtana 1200-luvulla.

Luontopolku on Bosgårdille tärkeä keino lisätä tilalla tuotetun lihan arvostusta.  Vierailulla katsomme toukokuista hellepäivää viettävää karjaa kauempaa, mutta sonnit erottuvat kyllä laumasta. Kunnioitusta herättävät sonnit painavat 1200-1500 kiloa.

Luonto- ja kulttuuripolku on eräänlainen maatilan ulkonäyttely. Marcus Walshin tarinointi  luonnon monimuotoisuudesta saa stadilaisen afalttiruusun hämmästymään monta kertaa. Tilakaupalta saa esitteen kävelylle mukaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Kaupan ollessa kiinni esitteet löytyvät ulkopuolella olevasta postilaatikosta.

© Tiina Rantanen

 

Luomulihaa tilakaupasta tai kotiin kuljetettuna

Bosgårdin tilalla toimii tilakauppa, jossa myydään tuoretta Charolais-luomunaudanlihaa ja lihajalosteita kuten makkaroita, meetwurstia, ilmakuivattua paistia sekä paahtopaistia. Tuotteita voi ostaa myös verkkokaupasta. Lihat kuljetetaan antamaasi osoitteeseen tai ne voi noutaa Porvoosta Bosgårdista tai Helsingin Tukkutorin Lihakonttorilta.

Bosgårdin tilakaupan kyltti kertoo mitä kaupassa myydään. © Tiina Rantanen

Kesällä grillataan ja kuunnellaan musiikkia

Kesäisin kartanolla on grilli kuumana ja kahvila avoinna joka päivä. Niinpä tarjolla on tuoreita lihaherkkuja niin paikanpäällä nautittavaksi kuin kotiin vieväksi.

Juhlia kartanolla voi järjestää ympäri vuoden. Rakennuksen yläkerran heinävintti on remontoitu juhlatilaksi, jonne mahtuu 150 vierasta. Lisäksi kekkereihin voi vuokrata keltaisen kartanorakennuksen alakerran.

– Täällä juhlitaan häitä ja syntymäpäiviä sekä pidetään kokouksia ja konsertteja, Welsh kertoo. Kesäkuinen Bosrock on jo loppuunmyyty, mutta elokuun 4. päivän Country music-illassa on vielä tilaa!

© Tiina Rantanen

Bosgårdin kartano

Bosgårdintie 68,  Porvoo


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bosgårdin kartano - retkikohde lähellä Porvoota

Sinun täytyy kommentoidaksesi.