Kantarelli on keltaista kultaa – 3 herkullista kantarelliohjetta

 

Kantarellit ovat metsän keltaista kultaa. © Tiina Rantanen

Kantarellisesonkia näyttää olevan nyt parhaimmillaan.  Kantarelli on yksi arvostetuimmista ruokasienistämme. Kantarelli on helpoimpia sieniä aloittelevalle sienestäjälle, sillä se on helppo tunnistaa ja valmistaa ruoaksi.

Mistä kantarellin löytää?

Kantarelli viihtyy samoilla kasvupakoilla vuodesta toiseen. Satokausi alkaa jo juhannuksen tietämillä ja sieniä saattaa löytyä aina pakkasten saapumiseen asti.

Kantarellit kasvavat yleensä lehtipuuvaltaisissa sekametsissä ja viihtyvät varsinkin koivujen läheisyydestä. Siksi kantarelleja kohtaa usein metsäteiden ja polkujen varsilla. Kantarelli nauttii valosta, eikä siksi pidä tiheistä ja synkistä havumetsistä.

Lue myös: Suomalainen sienikirja on turvallinen sieniopas

Kantarelleja suoraan metsästä

Miten käsitellä kantarelli?

Kantarellin voi paistaa sellaisenaan. Sitä ennen on syytä tarkastaa, ettei sen poimuihin ole jäänyt hiekanjyviä. Jos niitä löytyy, harjaa hiekka pois vaikka pullasudilla. Jos pitää metsässä mukana sieniveistä, sienet kannattaa puhdistaa jo metsässä.

Ohje: Kantarelli-Härkismuhennos, Suolaiset vohvelit

Mitä tehdä kantarellista?

Kantarelli sopii miedon makunsa, kiinteän rakenteensa ja herkullisen ulkonäkönsä vuoksi mitä moninaisempiin ruokiin. Kermainen kantarellimuhennos on klassikkoherkku, mutta sieni maistuu myös voidaan keitoissa, risotoissa sekä leivän ja pizzan täytteenä.

Lampaanmaksaa ja kantarellimuhennosta

Kantarellimuhennos sopii erinomaisesti lihan tai kalan lisäkkeeksi. Kokeile myös grillattua maksaa tai savustettu lohta!

Sienimuhennos on olennainen osa metsästäjäleikkeessä ja kantarelleista valmistettuna kyseessä on todellinen gourmetherkku.

Ohje: Kantarelli-juustopiirakka

Tässä ohjeessa voit korvata suppilovahverot kantarelleilla: Blonditiina testasi: Sienipiirakka kreikkalaisella twistillä

Ohje: Kantarelli-salviarisotto

Miten säilöä kantarellit?

Kantarellit kannattaa valmistaa ruoaksi tuoreina, heti poimimisen jälkeen, mutta pakastettuna, mietoon suolaliemeen säilöttynä tai pikkelöityinä ne sopivat monenlaisiin ruokalajeihin ja leivontaan. Kantarelleja ei kuitenkaan kannata kuivata, sillä kuivattaminen muuttaa kantarellin koostumuksen sitkeäksi. Ennen pakastamista kantarellit tulee ryöpätä eli kuumentaa pannulla ilman rasvaa ylimääräisen kosteuden poistamiseksi ja sienen entsyymitoiminnan pysäyttämiseksi. Kun sienet ovat jäähtyneet, ne voi pakastaa sopivankokoisiksi annoksiksi.

Kantarelli-Härkismuhennos

Kantarelli-härkismuhennos

on myös herkullinen uuniperunan täyte. Perinteisen  kantsumuhennoksen saat, kun jätät Härkiksen lisäämättä ruokaan. Voit tietysti lisätä muhennoksen joukoon myös kypsää jauhelihaa.

Sienestysterveisin

Blonditiina

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Kantarelli on keltaista kultaa – 3 herkullista kantarelliohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X