Himahella

Makumatka herkkujen Mathildedaliin

Mathildedalin yrittäjät kutsuivat median kylään. © Tiina Rantanen

Mathildedahlin ruukkikylä on herkullinen retkikohde ruokamatkailijalle.  Kylä ja pieni ruukkiyhdyskunta sijaitsee entisen Mathildedalin rautaruukin ympäristössä Perniössä Salossa. Idylliseen ruukkikylään ajaa alle 1 1/2 tuntia Helsingistä ja 40 minuuttia Turusta. Se on mitä mainioin kesäretkikohde Teijon kansallispuiston kupeessa.

Pääsin tutustumaan ruukkimiljöön monipuoliseen tarjontaan Visit Mathildedalin, Visit Salon ja paikallisten yrittäjien järjestämällä mediamatkalla kesäkuun toisella viikolla.

Mathildedalin ruukkimiljöö on 1800-luvulta. © Tiina Rantanen

Puhdasvetisen Matildanjärven ja meren äärellä sijaitsevan Mathildedalin ruukkikylän rouhea miljöö on 1800-luvulta. Ruukin tuotantotoiminta loppui 1970-luvun lopulla ja kylän elinvoima alkoi hiipua. Vuonna 2003 kyläalue siirtyi uusille omistajille, Gustafssonien perheelle, joiden tavoitteena on ollut säilyttää vanha kulttuurimiljöö ja herättää se eloon matkailuelinkeinoa ja vapaa-ajan palveluja kehittämällä. Nykyisin historiallinen miljöö pitää sisällään modernin kyläyhteisön, jonka 130 asukkaasta moni on yrittäjiä. Kesäisin asukasmäärä moninkertaistuu vapaa-ajan asukkaiden saapuessa.

Krista Gustafssonin vanhemmat ostivat Mathildedalin ruukkikylän 2003. Mathildedalin Ruukkitehtaat tarjoavat kulttuuri- ja historiaelämyksiä: näyttelyitä, kesäteatteria sekä ruukkiopastuksia. Tiloja voi vuokrata juhlakäyttöön.

Mathildedalia voi kutsua varsinaiseksi artesaanikyläksi, josta jokainen kesäreissaaja löytää itselleen sopivaa aktiviteettia. Kylässä pääsee ihastelemaan kauniita puutaloja, pitkiä tammikujia tai vaikkapa alpakkaniityn alpakoita. Veneilijät voivat kiinnittää paattinsa Mathildedalin vierasvenesatamaan Mathildan Marinaan.  Luontoihmiset taas kulkevat omia polkujaan Matildanjärven vaellusreiteillä Teijon kansallispuistossa.

Mathildedahlissa kaikki on kävelyetäisyydellä. © Tiina Rantanen

Eläväisessä kylässä järjestetään myös konsertteja, keikkoja, taidenäyttelyitä, teatteria, tapahtumia ja monenlaisia juhlia läpi vuoden.

Ruokamatkailijan tärpit

Ruukkikylä on herkullinen kohde erityisesti ruokamatkailijalle. Mathildedalissa on mahdollista nauttia kesäpäivistä idyllisissä kahviloissa ja persoonallisissa ravintoloissa. Kylältä löytyy niin suklaapuoti, kahvipaahtimo kuin artesaanileipomokin. Ja aina on mukava piipahdella persoonallisissa käsityöläispuodeissakin.

PetriS Chocolate toimii vanhassa, idyllisessä kyläkoulussa.

PetriS Chocolate (Tullintie 17)

sijaitsee kauniissa kyläkoulussa lähes Matildanjärven rannalla. Jo sisään astuttaessa nenää kutittelee herkullisen suklainen tuoksu. Kauniissa puurakennuksessa on suklaapuoti, kahvila-konditoria ja viehättävä lahjatavarapuoti. Makeasta elämästä voi nauttia joko viehättävässä kahvilassa tai hyvällä säällä upeassa puutarhassa. Ja kuka voisi vastustaa käsintehtyjen suklaiden ostamista myös mukaan.

Käsintehdyt suklaat tehdään parhaista raaka-aineista. © Tiina Rantanen

 

Bistrokontti Vinosti on Mathildedalin uusin tulokas. © Tiina Rantanen

VINO´sti (Hummeltie 2)

Uusin ravintolatulokas ruukkialueella on kesäkuun ensimmäisellä viikolla avattu Bistrokontti VINO´sti , jonka aurinkoisella kattoterassilla voi kuvitella olevansa Välimerellä tai Berliinissä. Ravintola määrittelee itsensä belgialaiseksi bistroksi.

”Simpukat, ”upgreidatut” ranskanperunat, belgialaiset vohvelit sekä mahtavat viinit – siinä ne neljä kulmakiveä, joille toiminta-ajatuksemme perustuu”, kertoo toimitusjohtaja Ville Hendriksson,

Syö, juo ja nauti Vinosti! © Tiina Rantanen

Kyläravintola ja Kyläpaahtimo Terho (Matildan Puistotie 4)

on paikallisten olohuone. Hipsterihenkinen, viihtyisästi sisustettu ravintola, jonne tullaan hyvän ruoan ja tunnelman vuoksi. Täällä hengaillessasi voisit kuvitella olevasi Berliinissä tai Kalliossa. Sisäpihalla on suojaisa Beer Garden, jossa kesäkeskiviikkoisin on live-esiintyjiä klo 20-22. Rakennuksessa toimii myös kyläpaahtimo, josta voi hankkia vastapaahdetut kahvit niin kotiin kuin tuliaisiksikin.

Kyläravintola Terhon sisustus muistuttaa olohuonetta. © Tiina Rantanen

Mathildedalin Kyläpanimo & Olutpuoti ( Matildan Puistotie 4)

sijaitsee Terhon pihapiirissä. Olutpuodissa voi tutustua Kyläpanimon toimintaan ja olutvalikoimaan sekä tehdä ostoksia. Oluita on tietty mahdollista nauttia myös kylän ravintoloissa. Osa oluiden nimistä, ja kaikki pulloissa olevat kuvat juontavat juurensa Matildan kylän tarinoista.

Patrik Erävaara on käsityöläispanimon panimomestari. © Tiina Rantanen

”Kyläläisten perustama käsityöläispanimon olutfilosofia on yksinkertainen ja perinteitä kunnioittava. Pannaan maailman parhaita oluttyyppejä omalla kylätwistillä”, kertoo panimomestari Patrik Erävaara.

Päntsdrunk  Lifestyle on samassa pihapiirissä Terhon kanssa. © Tiina Rantanen

Päntsdrunk Lifestyle ( Matildan Puistotie 4)

sijaitsee sekin Terhon pihapiirissä, aitan ylisillä. Pakkohan ruoka- ja viini-ihmisen on Kalsarikänneihin kavuta.

”Päntsdrunk viittaa kotona oleiluun ja nautiskeluun, eli se on suomalainen vastine tanskalaiselle hyggeilylle”, kertoo suunnittelija Satu Möller, kun naureskelemme liikkeen nimelle.

”Suunnittelemani pyyhkeet kudotaan pienessä turkkilaisessa perheyrityksessä.  Ne ovat paksumpia, imukykyisempiä, kuivuvat nopeammin ja  sopivat ympärivuotisen käyttöön.”

Kotiin lähti niin kylpy- kuin astiapyyhekin. Vaaleansininen saunatakki jäi kaivertamaan mieltä, joten se on hyvä syy palata ottamaan uudet kalsarikännit.

Matildankartanossa on erikoistuttu juurileivontaan. © Tiina Rantanen

Matildankartano (Bremerintie 4)

on lähiruokaan panostava leipomoravintola.

”Matildankartanolla toteutuu unelmamme yhdistää juurileipä ja lähiraaka-aineista valmistettu, sesonkiin pohjautuva tuore ruoka”, kertoo yrittäjä Tuomo Holm.

Valmistamme myös itse kesäjäätelömme oman puutarhamme antimista ja lähituottajien marjoista.” Matildankartanon verkkosivuilta on mahdollista tilata myös retkieväät vaellusretkelle. Eikä silloin tingitä laadusta eikä mausta.

Matildankartanossa on tarjolla aamiaista 9-11. © Tiina Rantanen

Pihapiiri on kuin salainen puutarha. Siellä on mahdollista nauttia herkuista hedelmäpuiden alla joko pöydissä tai vilteillä piknik-tyyliin. Lauantaisin tarjolla on artesaanipizzaa.

Puutarhuri Tiia Paju akentaa Matildankartanoon biodynaamista Herkkuniittyä. © Tiina Rantanen

Herkkuniitty on Matildankartanon uusi projekti, jonka parissa ahertaa biodynaamiseen viljelyyn erikoistunut puutarhuri Tiia Paju. Tarkoitus on, että Herkkuniityn kaikki kasvit olisivat syötäviä ja hyödynnettävissä Matildankartanon keittiössä.

Matildankartanon puutarhassa voi nautti piknikin. © Tiina Rantanen

”Tervetuloa myös Suomen söpöimmille siiderifestivaaleille 2.-3.heinäkuuta 2021! Tällöin Perniön paikalliset käsityöläissiiderintekijät Lepola ja Hallonmäki tarjoilevat luomuksiaan meidän kesäparatiisissamme,” Holm hehkuttaa. ”Kyseessä on koko perheelle sopiva kesätapahtuma, nämä festarit ovat söpöt kaikin tavoin.”

 

Cafe Mathilden yhteydessä toimii myös Mathildedalin kulttuuriyhdistyksen kirjatori. © Tiina Rantanen

Hotel & Café Mathildedal (Ruukinrannante 6)

on meren äärelle rakennettu kahdeksan huoneen boutique-hotelli, jossa pääsee aikamatkalle menneisyyteen. Hotelli oli Luxury Travel Guide Winner 2018.

Kahvilan sisustusta hallitsee iso kirjahylly, joka toimii kierrätysperiaatteella. Paikanpäällä leivottuja leivonnaisia ja pannukahvia on tarjolla aina, kesällä listalta löytyy myös ruokaa, kuten käsintehtyä pastaa.

Ruukin krouvin ikkunoista voi ihailla merimaisemia. © Tiina Rantanen

Ravintola Ruukin krouvi (Ruukinrannantie 6)

toimii ruukin vanhoissa karkasimon tiloissa. Tarjolla á la carte -annoksia paikallisista raaka-aineista. Heinäkuussa ravintolassa katetaan myös noutopöytä.

Mathildan Marinassa voi nauttia lähiruokaa. © Tiina Rantanen

Mathildan Marina, (Vierasvenesatama Salossa N60°13,3′  E22°54,1′)

Juhannusviikolla pistäydyin ihan omalla reissullani Mathildedalissa.  Koska halusimme kesäistä ja paikallista lähiruokaa, ruokalistan perusteella päädyimme Mathildan Marinaan, joka sijaitsee aivan meren rannassa. Mieli teki kalaa, joten söin á la Carte-listalta paistetut ahvenet. Kalat oli tarjoilijamme mukaan pyydetty lähivesiltä ja annoksessa olleet uudet perunat olivat nostettu vastapäiseltä maatilalta.

Mathilden Marinan vierasvenesataman 40 venepaikkaa mahdollistavat myös veneilijöiden lyhytaikaiset yöpymiset ja päiväkäynnit. Veneilijöiden käytössä ovat suihkut, vessat, septitankin tyhjennyspiste, polttoaineautomaatti ja veneramppi. 

Matildanjärven ympäri on tehty erilaisia vaellusreittejä. © Tiina Rantanen

Luonto kutsuu

Matildanjärven rannoille on rakennettu laaja patikointiverkosto pitkospuineen ja laavuineen. Järven rannalla sijaitsee myös Teijon kansallispuisto ja Luontokeskus. Retkieväiden lisäksi sieltä on saatavilla karttoja, reittitietoa sekä vuokravälineitä. Natura Vivan ulkoiluvälinevuokraamosta voi vuokrata kajakin, SUP-laudan tai soutuveneen Matildanjärvelle. Kansallispuistoon voi tutustua myös vuokraamalla Fatbike-maastopyörän.

 

Matildanjärveen voi tutustua myös vesiltä käsin vuokraamalla veneen. © Tiina Rantanen

 

Makumatkaterveisin 

Blonditiina

Lue myös

Taidenautintoja Mäntässä – Banksysta mänttäläiseen Madonnaan

Ahvenanmaa on ruokamatkailijan lähikohde

Puotirundi sopii kesämatkailijalle

Hämeenlinna – kesäretki Suomen Hämptoniin

 

Blonditiina Matildedalin ruukkikylän maisemissa. © Kaisa Virtanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makumatka herkkujen Mathildedaliin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *