Himahella

Ahvenanmaa on ruokamatkailijan lähikohde

Yhteistyössä Viking Line ja Visit Åland

Ahvenanmaalla on kuin ulkomailla olisi. © Tiina Rantanen

Ruoka ja juoma ovat olennainen osa ahvenanmaalaista elämänmuotoa ja ahvenanmaalainen maaseutu on elävämpi kuin koskaan. Koska etäisyydet ovat lyhyitä, voit kokea 50 kilometrin säteellä huikean määrän herkullisia makuelämyksiä. Tämän saatoimme todeta Ahvenanmaalle suuntautuneella ”Ahvenanmaa vihannoi” -pressimatkalla toukokuun lopussa Viking Linen ja Visit Ålandin vieraina.

Ahvenanmaalla on täysin omanlaisensa ruokakulttuuri, joka syntyy siitä, että saarella on aina eletty sopusoinnussa luonnon kanssa ja ammennettu kekseliäästi sen parhaista antimista. Ahvenanmaan monimuotoinen saaristoluonto asettaa viljelylle kuitenkin haasteita. Mosaiikkimaisessa maastossa viljelijöillä on harvemmin käytössä suuria ja tasaisia peltoaukeita.  Mutta aurinkoa riittää pitkälle syksyyn ja maaperä on niin ravinnerikasta, että saarella viihtyvät yrtit ja vihannekset, joita ei muualta löydy.

Suomen suurin parsatila sijaitsee 16 kilometrin päässä Maarianhaminasta Gottbyssä. Lassasin tilaa pitävät Tage ja Virpi Karlsson. Tilalla on Virpin ja Tagen apuna myös heidän poikansa Nikolai, joka opiskelee maanviljelyä.

Ahvenanmaa elää sesonkien mukaan

”Kausivaihtelut ja se mitä lähiluonto tarjoaa, ovat hyvin syvällä Ahvenanmaan ruokakulttuurissa. Perinteenä on aina ollut, että sitä syödään mitä on saatavilla”, kertoo Ahvenanmaa 100-vuoden projektijohtaja Tiina Björklund. Hän on aikaisemmin toiminut Mat Åland -projektipäällikkönä.

Ahvenanmaalla on Suomen suurin parsatila, mutta myös sipuli ja peruna ovat tärkeitä viljelylajikkeita. Osa perunoista myydään perunalastutehtaalle, Ahvenanmaan suurimpaan teollisuuslaitokseen.

”Jos jenkeissä voi valmistaa perunalastuja, niin niitä voi valmistaa myös Ahvenanmaalla. Näin päätti kaksi aikaansaavaa ahvenanmaalaista liikemiestä, jotka vierailivat yhdysvalloissa 1960-luvulla. Loppu onkin jo historiaa”, kirjoittaa Åland Travel Magazine.

Odlarringenin viljelijät panostavat luomuviljelyyn ja tarjoavat useita erilaisia luomuvihanneksia ja -juureksia.

 

Ahvenanmaan pannukakku nautitaan perinteisesti luumukiisselin ja kermavaahdon kanssa. © Tiina Rantanen

Lue myös

Klassikkoruoka: Ahvenanmaan pannukakku

Maailman lähintä lähiruokaa

Saarella kun ollaan, välimatkat ovat Ahvenanmaalla todella lyhyitä. Niinpä ruoantuotantokin tapahtuu kirjaimellisesti lähellä – maksimissaan 50 kilometrin päässä. Ahvenanmaalla ruokatuotteet valmistetaan lähes aina käsityönä. Tällaisia uniikkeja herkkuja kutsutaan artesaaniruoiksi.

Matkailijalle onkin tarjolla niin merenpohjassa varastoitua samppanjaa, savustettua rakkolevää, ilmakuivattua lihaa, raakamakkaraa, pienpanimo-oluita ja omenamehua. Saaristo antaa tuotteille aivan omanlaisensa maun.

”Raikas merituuli, puhdas ilma, viljava maa ja pitkä kasvukausi antavat tuotteille omintakeista aromikkuutta. Saaristolaismeijerin maitotuotteissa, leudossa ilmastossa viihtyvissä hedelmissä ja vihanneksissa voi maistaa puhtauden ja meren raikkauden.”

Ålandsmejerietin meijerissä valmistetaan juustoja, jogurtteja, jäätelöitä ja muita tuotteita ahvenanmaalaisesta maidosta. Juustot ovat nimetty paikallisin historiallisin nimin: Bomarsund, Kastelholm ja Pommern. Matkalla poikkesimme pienellä Mattas Gårdsmejerin tilalla maistelemassa heidän artesaanijuustojaan ja nauttimassa palat herkullista Ahvenanmaan pannukakkua.

Ahvenanmaalla valmistetaan yhden lajikkeen omenamehuja. © Tiina Rantanen

Ahvenanmaalla viljellään pääsääntöisesti 10 eri omenalajiketta. Omenatarhoilla vaeltaessa olo on kuin viinitarhoilla olisi. Puiden ei anneta kasvaa kovin korkeiksi ja ne tuetaan kuin viiniköynnökset. Näin omenien korjaaminen on helpompaa. Sadonkorjuu alkaa tavallisesti samaan aikaan kuin sorsastus eli 20. elokuuta.

Öfvergårdsin omenatarhoilla on yli 6000 omenapuuta. © Tiina Rantanen

Öfvergårdsin tilalla, jossa 6000 omenapuuta,  valmistetaan yhden lajikkeen omenamehuja. Kotiin lähtikin pussillinen omaa suosikkiani, Santana-lajikkeesta puristettua omenamehua.

Ahvenanmaalaisten leipomoiden kansallisleipä on litteä hemvete-grahamleipä. Se sopii niin aamiaisleiväksi kuin saaristolaisen mustanleivän tapaan kalakeiton kaveriksi.

”Ahvenanmaalaisissa kaupoissa on myytävänä artesaanituotteita, jotka tuotetaan aivan kulman takana. Kahviloissa ja ravintoloissa voi maistaa herkkuja, jotka on valmistettu naapurissa tuotetuista raaka-aineista.”

Björklund kertoo, että paikalliset tuottajat tuntevat viljelijät ja lehmät nimeltä sekä tilat, joilta raaka-aineet tulevat.

”Ahvenanmaalla voi bongata lehmiä, metsäkauriita ja lampaita ympäri saarta. Ja koska saarella kasvaa paljon kasveja ja yrttejä luonnonvaraisesti, on laiduntavan karjan ruokavalio monipuolinen. Se vaikuttaa lihan laatuun ja makuun.”

Lampaita & Humlan cafén maaseututilalla. Viehättävä käyntikohde kokoperheelle.

Ravintoloita jokaiseen makuun

Ahvenanmaan ravintolakarttakin on monimuotoinen ja monet saaren ravintoloista löytyvät White Guide Nordicin ravintolaoppaasta: Nautical, Indigo ja Kvarter5 Maarianhaminassa, HavsVidden Getassa ja Smakbyn Kastelholmassa. Tiedustele ravintoloissa axgan-menya, joka on paikallisista raaka-aineista tehty ruoka-annos.

” Tarjontaa löytyy laidasta laitaan gourmet-, panimo- ja tilaravintoloista idyllisiin kahviloihin ja kaikkea siltä väliltä. Suosittelen maistamaan vaikkapa lammasmakkaraa ja hunajaolutta, jotka ovat paikallisia herkkuja”, Björklund vinkkaa.

Michael ” Micke” Björklund on TV:stä tuttu kokki. © Tiina Rantanen

Smakbyn omistaja, Suomen tunnetuimpiin kokkeihin kuuluva Michael Björklund on voittanut kokkikilpailuja ja on televisiosta tuttu hahmo niin suomalaisille kuin ruotsalaisille hyvän ruoan ystäville. Smakbyssä on 180-paikkainen ravintola, konferenssitilat,  ahvenanmaalaisia tuotteita myyvä puoti sekä Smakbynin juomakellari. Smakbynissa on myös oma tislaamo, joka tuottaa muun muassa Aroma & Atlas-omenaviiniä, Appleaud-omenalikööriä ja vahvempia alkoholijuomia. Alueelle on tarkoitus rakentaa lisätiloja,  jotka muodostavat pienen kylän ja tarjoavat kävijöille monenlaisia makuelämyksiä.

Openwater Brewery sijaitsee Lemlandissa.  .

Ahvenanmaalaista olutta valmistetaan kahdessa mikropanimossa, Stallhagenissa Gerlsbyssä ja  Open Water Breweryssä. Lemlandissa. Molemmat panimot tuottavat useita erityyppisiä kausioluita. Stallhagenin suosituimpiin kuuluvassa hunajaoluessa käytetään paikallista hunajaa.

on ahvenanmaalainen katukeittiön tapaan toimiva deli, jonka klassikkoannos on röstiä muistuttava peruna-sipulilettu, jonka päällä on mätiä, ranskankermaa ja punasipulia. © Tiina Rantanen

Kahvilat ja leipomot, jotka panostavat paikallisuuteen

Sadonkorjuujuhlia eli Skördefestejä juhlitaan Ahvenanmaalla aina syyskuun lopussa.

Ahvenanmaalla tapahtuu

Kevätjuhlat Ahvenanmaan maaseudulla – toukokuun viimeisenä viikonloppuna ahvenanmaalaiset tilat, kahvilat ja ravintolat juhlivat alkavaa kesää Ahvenanmaa vihannoi -teemalla. Nyt istutetaan ja kylvetään kaikki ne hyvät maut, joita myöhemmin satokaudella korjataan.

Skördefest – sadonkorjuujuhlat vietetään syyskuun viimeistä edellisenä viikonloppuna. Sadonkorjuujuhlat ovat Ahvenanmaan ruokakulttuurin suurin vuosittainen tapahtuma, jolloin vanhat ja nuoret, kaupunkilaiset ja maanviljelijät, kuluttajat ja tuottajat kohtaaavat. Skördefest-viikonloppu järjestetään uuden sadon sekä tuoreen ja maukkaan ahvenanmaalaisen ruoan kunniaksi. Iso ja lämmin suositus!

Viking Line risteilee kesällä 2021 Ahvenanmaalle. © Tiina Rantanen

Lue myös:

Naisten kalastusretki Ahvenanmaalla

Taidenautintoja Mäntässä – Banksysta mänttäläiseen Madonnaan

Makumatka herkkujen Mathildedaliin

Puotirundi sopii kesämatkailijalle

Hämeenlinna – kesäretki Suomen Hämptoniin

 

Makumatkaterveisin

Blonditiina

Ahvenanmaalle pääsee mukavasti Turusta. Viking Line  lähtee Turun satamasta aamulla 8.45 ja on Marianhaminassa 14.10.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ahvenanmaa on ruokamatkailijan lähikohde

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *