Pataleipä muuntuu moneksi – kokeile neljää Blonditiinan ohjetta

 

Rouheinen pataleipä -ohjeeni on ollut Himahellan historian suosituin ruokaohje, jota käydään klikkailemassa 1000-1500 kertaa viikossa. Pataleipä onkin nerokas keksintö, se on moderni ”leipäkone”. Silloin kun loma- tai vapaapäivän aamuna on tehnyt mieli lämmintä leipää tai vaihtoehtoisesti kaupat ovat niin sanotusti  Huit sun Nevadassa.

Yrttinen pataleipä

Jokainen penninvenyttäjä tietää, että kun leipoo leivän itse, se on kuin rahaa pistäisi pankkiin. Rapeakuorinen pataleipä on kuin leipomosta haettu, sillä tuo uuni uunissa tekee leivän kuorelle ja rakenteelle omia taikatemppujaan.

Olen tehnyt pataleipää nyt kolme vuotta ja se onnistuu aina. Minulla on pari erikokoista pataa, joita leivän valmistuksessa käytän. Kun pöydässä on enemmän jengiä, käytän neljän litran pataani (,joka on kuvassa) ja teen puolitoistakertaisen annoksen taikinaa. Padasta ei kannata ottaa stressiä, teräskattilassakin leipä onnistuu kuulemma mainoisti.

Pataleipä on kuohkea.

Vaikka rouheinen pataleipä eri muodoissaan sopii lähtöön kuin lähtöön, ohjetta on kiva aina vähän tuunata. Olen tehnyt välimerellistä pataleipää, jonka mausteena on oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja yrttejä. Yrttileipään käytin kolmea erilaista terassillani kasvavaa tuoreyrttiä. Leipätaikinaan hujahti rosmariinia, oreganoa ja timjamia. Ja olisi taikinan joukkoon pari valkosipulinkynttäkin voinut hienontaa.

Ruisleipääkin olen padassa tehnyt. Käytin siihen valmiita ruisleipäaineksia, mutta eiköhän ihan juureen tehdyn ruisleivänkin voisi padassa paistaa. Onhan pata kuin leivinuuni.

Lue: Hapatettu ruisleipä on helppo kansallisherkku

Pataleivässä on jotain yksinketaisen nerokasta, sillä onhan tuore, vastapaistettu leipä on yksi suurimpia kulinaristisia nautintoja.

Lue myös: Shaksuka ja pataleipä -helppo brunssi

Pataleipäterveisin

Blonditiina

Pataleipää voi tuunata makunsa mukaan

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Pataleipä muuntuu moneksi – kokeile neljää Blonditiinan ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X