Himahella

Pataleipä muuntuu moneksi - kokeile neljää Blonditiinan ohjetta

 

© Tiina Rantanen

Rouheinen pataleipä -ohjeeni on ollut Himahellan historian suosituin ruokaohje, jota käydään klikkailemassa 1000-1500 kertaa viikossa. Pataleipä onkin nerokas keksintö, se on moderni ”leipäkone”. Silloin kun loma- tai vapaapäivän aamuna on tehnyt mieli lämmintä leipää tai vaihtoehtoisesti kaupat ovat niin sanotusti  Huit sun Nevadassa.

Yrttinen pataleipä
© Tiina Rantanen

Jokainen penninvenyttäjä tietää, että kun leipoo leivän itse, se on kuin rahaa pistäisi pankkiin. Rapeakuorinen pataleipä on kuin leipomosta haettu, sillä tuo uuni uunissa tekee leivän kuorelle ja rakenteelle omia taikatemppujaan.

Olen tehnyt pataleipää nyt kolme vuotta ja se onnistuu aina. Minulla on pari erikokoista pataa, joita leivän valmistuksessa käytän. Kun pöydässä on enemmän jengiä, käytän neljän litran pataani (,joka on kuvassa) ja teen puolitoistakertaisen annoksen taikinaa. Padasta ei kannata ottaa stressiä, teräskattilassakin leipä onnistuu kuulemma mainoisti.

Pataleipä on kuohkea.
© Tiina Rantanen

Vaikka rouheinen pataleipä eri muodoissaan sopii lähtöön kuin lähtöön, ohjetta on kiva aina vähän tuunata. Olen tehnyt välimerellistä pataleipää, jonka mausteena on oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja yrttejä. Yrttileipään käytin kolmea erilaista terassillani kasvavaa tuoreyrttiä. Leipätaikinaan hujahti rosmariinia, oreganoa ja timjamia. Ja olisi taikinan joukkoon pari valkosipulinkynttäkin voinut hienontaa.

Ruisleipääkin olen padassa tehnyt. Käytin siihen valmiita ruisleipäaineksia, mutta eiköhän ihan juureen tehdyn ruisleivänkin voisi padassa paistaa. Onhan pata kuin leivinuuni.

Lue: Hapatettu ruisleipä on helppo kansallisherkku

© Tiina Rantanen

Pataleivässä on jotain yksinketaisen nerokasta, sillä onhan tuore, vastapaistettu leipä on yksi suurimpia kulinaristisia nautintoja.

Lue myös: Shaksuka ja pataleipä -helppo brunssi

Pataleipäterveisin

Blonditiina

Pataleipää voi tuunata makunsa mukaan
© Tiina Rantanen

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pataleipä muuntuu moneksi - kokeile neljää Blonditiinan ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.