Himahella

Pikkelöinti on pop! Kesäkasvikset maistuvat grilliruokien kanssa

© Tiina Rantanen

Pikkelöidyt kasvikset ovat herkullisia grilliherkkujen kaverina. Pikkelöinti on vanha tapa saada vihanneksiin raikasta rapsakkuutta ja hapanta makua. Pikkelöinti on tullut mummolasta nykykeittiöihin taas jäädäkseen ja hyvä niin.  Pikkelöidyt kesäkasvikset ovat mitä mainioin grilliruokien lisäke tai salaattien ainesosa.

Pikkelöinti on helppoa kuin heinänteko ja pikapikkelöinnillä lisuke on pöydässä jo seuraavalla aterialla. Tarvitset vain haluamiasi juureksia tai vihanneksia, etikkaa, sokeria ja vettä. Jos oikeasti säilöt, tarvitset tiiviin purkin, mutta pakasterasia tai kulho sopii hyvin pikapikkelöintiin.

© Tiina Rantanen

Pikaversiossa vihannekset ovat pikkeliliemessä vain pari tuntia tai jopa lyhyemmän aikaa. Mummon höslykurkut esimerkiksi vain ravistetaan etikan ja mausteiden kanssa purkissa.

Lue lisää: Hölskytellään eli tuunatut mummon kurkut

© Tiina Rantanen

Ohje: Hölskykaalisalaatti

Pikkelöintiin sopivat hyvin kukkakaalit, fenkoli, kiinankaali, keräkaali, kesäkurpitsa, kurkku, porkkana, retikka, sienet, kirsikkatomaatit ja esimerkiksi lehtikaali.

© Tiina Rantanen

Ohje: Pikkelöityä kesäkurpitsaa ja suippopaprikaa Blondin tapaan

1-2-3 sääntö

Hyvä muistisääntö pikkeliliemen tekoon on vanha 1-2-3 sääntö: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Tätä ohjetta on sitten helppo varioida oman maun mukaan.

Joskus pikkeliliemi kaadetaan kiehuvana kasvisten päälle suoraan purkkiin, joissain tapauksissa liemi jäähdytetään ensin ja kaadetaan vihannesten päälle vasta sitten. Kokeile erilaisia tapoja, niin löydät oman suosikkitapasi toimia.

Ohje: Pikkelöityjä kirsikkatomaatteja

Maustamisessa vain mielikuvitus on taas rajana. Kokeile chiliä, valkosipulia, yrttejä, sinapin- tai korianterinsiemeniä jne. Etikoitakin voi vaihdella maun mukaan. Kokeile vaikka valkoista balsamicoa , hunaja-omenaviinietikkaa tai riisiviinietikkaa. Perinteisesti pikkelöinnissä käytetään kuitenkin väkiviinaetikkaa.

Pikkelöintiterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pikkelöinti on pop! Kesäkasvikset maistuvat grilliruokien kanssa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *