Himahella

Suomi 100 -teeman kesäruokien makua terästää kotimainen klassikko - lue myös vinkit liekittämiseen

© Tiina Rantanen

Ruoanlaitossa alkoholia voi käyttää moni tavoin tuomaan lisää makua ruokaan. Alkoholitilkalla voi myös mureuttaa lihaa, hauduttaa tai liekittää, jolloin aromiaineet jäävät ruokaan mutta valta osa alkoholista haihtuu pois.

Suomen juhlavuoden Koskenkorva Sata on maustettu Koskenkorva, josta tunnistaa kuminan maun. Viinaa voisikin kuvailla suomalaiseksi akvaviitiksi. Alkon hinnasto luonnehtii juhlakossua seuraavasti: Väritön, kuivahko, lämmin, ohrainen, kuminainen, hennon toffeinen, kevyen havuinen. Juoma on valmistettu 200 vuotta vanhalla Koskenkorvan suvun salaisella reseptillä. Etiketissä poseeraava Martti Koskenkorva lainasi reseptiään Altialle vain Suomen juhlavuoden ajaksi. Kaikki juhlaviinan valmistukseen käytetty Elmeri-ohra on sekin peräisin Koskenkorvan kylästä.

Juoma maustaa oivasti kesään kuuluvia klassikoita!

 

Koskenkorvagraavattu lohi on herkkua uusien perunoiden ja saaristolaisleivän tyyppisen, tumman leivän kanssa tarjottuna.

Saaristolaisleipä säilyy hyvin

Saaristolaisleipä on siitä mainio, että sen maku vain paranee säilytettäessä eli juhannuksena ei tarvitse huolehtia leivän kuivumisesta. Tämä leipä on helppo tehdä, sillä se tehdään Laihian Maltaan valmiista Tuoppi -saaristolaisleipäaineksista. Taikinaa rikastetaan vielä siemensekoituksella ja raaka-lakritsijauheella. Lakritsin makuinen leipä ja graavilohi ovat uskomattoman hyvä makupari!

Leipä sopii isolle porukalle, kun tekee sen kaksinkertaisina kolmen litran vetoiseen leipävuokaan.

Himahellan lohileipä

Lohileipä on rakennettu lakritsinmakuiselle saaristolaisleivälle ja sen päälle on sipaistu voita, aseteltu kovaksikeitetyn kananmunan viipaleita ja Koskenkorvalla graavattua lohta. Annos saa vielä seurakseen hölskykurkkuja.  Ohjeen Mummon hölskytyskurkkuihin löydät täältä.

Ja täytyypä todeta, kyllä snapsi maistuu leivän kanssa myös mainiosti.

Vähän paremmat lettukestit

Crepês Suzette on jälkkäri, joka syntyi aikanaan samoin kuten monet muutkin klassikkoruoat, vahingossa. Nämä Koskenkorvalla liekitetyt letut eivät olleet mikään vahinko, vaan ihan tarkoituksella Blondikeittiössä duunattu show.  Lettuja ei välttämättä tarvitse liekittää, ne ovat herkkua sellaisenaankin.

 

Liekittäjän ABC – näillä vinkeillä onnistut:

Liekitys on helppoa kotikeittiössäkin, kunhan muistaa muutaman niksin. Näyttävä toimenpide antaa juhlavuutta monenlaisiin ruokiin.

1. Älä liekitä ruokia käynnissä olevan liesituulettimen alla. Tuulettimen hormiston rasva ja pöly syttyvät helposti palamaan ja seuraukset voivat katastrofaaliset. Kaikkein turvallisinta on liekittää avoimessa tilassa. Muista varoa myös hiuksia ja partaa.

2. Lämmitä alkoholi, mutta varo keittämästä. Jos alkoholi kiehuu pois, neste ei syty.

3. Pannun pitää olla riittävän kuuma liekitykseen. Alkoholin on tärkeää höyrystyä, jotta höyry saadaan syttymään. Myös liekitettävän ruoan tulee olla kuumaa, jotta alkoholi palaa kunnolla.

4. Älä koskaan kaada ruokaan lisää alkoholia suoraan pullosta kesken liekityksen. Pullo voi imaista liekin sisäänsä ja sinulla on käsissäsi ikioma Molotovin cocktail.

5. Hämärrä valaistusta, jotta liekitys näkyisi. Alkoholi palaa sinisellä liekillä, jota voi olla vaikea nähdä tavallisessa valossa.

6. Valele ruokaa palavalla alkoholilla. Kun kaikki alkoholi on palanut, ruoka on valmista.

Bon appetit ja herkullista juhlakesää!

Toivoo

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomi 100 -teeman kesäruokien makua terästää kotimainen klassikko - lue myös vinkit liekittämiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *