Ihmiset

Anna Rotkirch: "Vaihdevuosien aikana unen laatu heikkenee noin joka toisella"

Tässä kiinnostava arvoitus: Naiset kokevat miehiä selvästi useammin unettomuutta. Samalla naiset kuitenkin nukkuvat miehiä paremmin. Naiset nukkuvat läpi elämänsä miehiä pidempään, ja heillä on myös enemmän sitä hyvää, syvää unta, jolloin mieli lepää ja uusiutuu.

Miten tämä on mahdollista? Osaavatko naiset valittaa ja hakea apua helpommin, kun taas miehet kärsivät hiljaisuudessa? Vai merkitseekö riittävä, ravitseva uni eri asioita eri sukupuolille?

Veikkaan, että molemmat vastaukset ovat oikeita.

Ainakin meidän perheessämme kaikki tietävät, että liian vähän nukkunut Anna on ikävä hirviö, jonka ilmaantumista kannattaa kaikin tavoin välttää antamalla hänen levätä.

Lue myös: Näin uniongelmat vaikuttavat parisuhteeseen – kuulostavatko kokemukset tutuilta?

Naisten ja muiden lajien naaraiden unitutkimus on hämmästyttävän uusi ilmiö. Tietoa on kerätty alle 30 vuoden ajan. Ei siis ihme, jos moni asia on epäselvä. Naisten luonnollinen vuorokausirytmi on esimerkiksi noin tunnin miesten rytmiä varhaisempi. Kukaan ei näytä tietävän tälle syytä.

Vaihdevuosien aikana unen laatu heikkenee noin joka toisella. On vaikeampaa nukahtaa ja helpompi herätä kesken yötä mieltä hiertäviin ajatuksiin. Myös kuumat aallot voivat vaikeuttaa nukkumista.

Lampion tutkimuksessa on myös kannustava tulos. Vaihdevuosien aikana saadaan enemmän syvää unta.

Univaikeudet eivät kuitenkaan aina johdu suoraan hormonaalisista muutoksista. Enemmän kyse on iästä, elämäntyylistä ja elämäntilanteesta.

Laura Lampion tuore väitöskirja osoittaa, että vaihdevuosi-ikäisten naisten uniongelmat ovat pahempia työpäivien kuin viikonlopun aikana. (Kyllä, tämänkin tuloksen tunnistan omasta elämästäni.) Nuoremmilla naisilla ei ole samaa eroa. Myös vaihdevuosia edeltävät ongelmat – elämänkriisit, huono terveys, tai masennus – ennakoivat uniongelmia vaihdevuosien aikana.

Vaihdevuodet eivät siis ole unettomuuden syy. Hikoiluun heräävä saattaa mutkattomasti nukahtaa uudelleen, jos muut asiat ovat kunnossa.

Lue myös: Kärsitkö uniongelmista? Sillä, mitä teet illalla, on iso merkitys

Pikemmin vaihdevuosien yöt ovat kuin elämän suurennuslasi. Stressiä töissä? Unohtuiko liikunta? Käytinkö vääriä sanoja, loukkasinko ystävää, onko lapsilla huolia? Pienetkin ongelmat nakertavat unen laatua.

Lampion tutkimuksessa on myös kannustava tulos. Vaihdevuosien aikana saadaan enemmän syvää unta. Ehkä se on ruumiin tapa korvata lisääntynyttä herkkyyttä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna Rotkirch: "Vaihdevuosien aikana unen laatu heikkenee noin joka toisella"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.