Suhteet

Näin uniongelmat vaikuttavat parisuhteeseen – kuulostavatko kokemukset tutuilta?

Kysyimme Kotilieden lukijoilta, millaisia rasitteita uniongelmat ovat aiheuttaneet heidän parisuhteeseensa. Huonosti nukutun yön seuraus on yleensä väsymys, ärtynyt olo ja kinastelu puolison kanssa.

Kotilieden lukijoista unettomuudesta kärsii aina tai usein noin kolmasosa. Joskus tai harvoin unettomuus vaivaa noin kahta kolmasosaa. Vain viisi prosenttia kertoi, etteivät he kärsi koskaan unettomuudesta.

”Huonosti nukutun yön jälkeen olen epäilemättä normaalia kiukkuisempi ja ärtyisämpi puoliso.”

”Unettomuutta seuraava väsymys näkyy niin, ettei välttämättä jaksa innostua päivän aktiviteeteista tai lähteä illalla yhdessä ulos, ja vaikuttaahan väsymys tietysti myös seksielämään. Ei aina jaksa.”

”Kun toinen nukkuu aina hyvin ja itse miten sattuu, kaikkeen vaikuttava oma väsymys aiheuttaa ongelmia esimerkiksi vapaa-aikana ja etenkin matkoilla. Kumppani pirteänä aamulla lähdössä ja tekemässä mitä vain. Itseäni oksettaa, väsyttää ja masentaa, kun ei taaskaan nukkunut. Toinen ei ymmärrä ollenkaan.”

Lue myös: 10 arkista tapaa, jotka voivat pelastaa parisuhteesi

Uniongelmat parisuhteessa voivat lyödä kiilaa parin välille, kun toinen nukkuu ja toinen ei saa unta.

Kumppanin kuorsaus pitää hereillä

Aina uniongelmien syy ei ole kumppanissa. 65 prosentille kumppani aiheuttaa usein, joskus tai harvoin uniongelmia, mutta lopuille kumppani ei aiheuta uniongelmia.

Suurin, tai pitäisikö sanoa äänekkäin, ongelmien aiheuttaja on kumppanin kuorsaus. Kuorsauksesta valitti miltei puolet kyselyyn vastanneista. Myös erilainen unirytmi (21 prosenttia) ja unissa liikkuminen (7 prosenttia) aiheuttavat uniongelmia.

”Silloin, kun vielä nukuimme samassa huoneessa, kumppanini kuorsaus häiritsi nukkumistani todella paljon. Jatkuvasti sai olla tönimässä toista vaihtamaan asentoa ja se tietysti häiritsi hänen nukkumistaan.”

”Mies käytti kauan viinaa unilääkkeenä. Se pahensi entisestään kuorsausta. Ei meinannut millään mennä lääkäriin ja unihoitajalle, mutta lopulta meni. Olemme nukkuneet noin viisi vuotta eri huoneissa, se auttoi minua.”

”Oma kuorsaukseni joskus häiritsee puolisoani. Hän myös herää herkästi, kun nousen keskellä yötä sängystä.”

”Minulla on astma ja saatan allergia-aikoina yskiä öisin. Puolisoni herää yskimiseeni, vaikka itse jatkan heräämättä nukkumistani. Puolisollani on uniapnea ja ylipainelaite sen hoitamiseksi. Laite saattaa toisinaan pitää pientä kohinaa, johon minä taas vuorostani herään.”

Lue myös: Kaipaatko hellyyttä, läheisyyttä ja seksiä? Näin saat parisuhteesi kukoistamaan jälleen

Uniongelmina yöheräilyä ja nukahtamisvaikeuksia 

”Puoliso on väsynyt, jos ei saa nukuttua. Hän reagoi kaikkeen mahdolliseen ääneen, halua mennä aikaisin nukkumaan ja vaatii että asunnossa on oltava ihan hiljaista. Itse olen illanvirkku ja asia aiheuttaa ongelmia.”

”Minä herään paljon aikaisemmin, puoliso nukkuu yön ’univelkaa’ pitkälle aamuun, ongelmana lähinnä yhteisen tekemisen siirtyminen aina iltapäivään.”

Lukijoiden uniongelmat ilmenevät muun muassa öisinä heräilyinä, vaikeuksina nukahtaa illalla, liian aikaisina heräämisinä tai sitten äänet ja muut häiriötekijät pitävät heidät hereillä.

Puolison kanssa voi olla eri unirytmi.

Jos kumppani puolestaan kärsii unettomuudesta, hän todennäköisimmin heräilee keskellä yötä.

”Mieheni pelkää, että hänen liikkumisensa yöllä häiritsee minun nukkumistani, vaikka olen aina sanonut, ettei se minua haittaa. Toisaalta se, että hän joskus kuorsaa parantaa minunkin untani, koska tiedän että hän silloin ainakin nukkuu. Olen tietenkin huolissani hänen huonounisuudesta.”

”Puoliso kuorsaa, minkä kuulen, vaikka pidän korvatulppia. Hänellä on myös eri aikataulu iltaisin kuin minulla. Hän valvoo pitkään telkkaa katsellen, minä puolestani menen aiemmin sänkyyn ja luen niin, että kirja tipahtaa unen tullessa. Toisinaan ehdin nukahtaa ennen hänen tuloaan sänkyyn, ja jos nukuin paremmin, en joka yö herännyt hänen kuorsaukseensa. Jos nukuin huonommin, nukkumisesta ei tullut mitään hänen tultua sänkyyn. Adrenaliini alkoi nousta kylkeen tönimisen jälkeen, mistä ei ollut mitään apua, siirryin toiseen huoneeseen nukkumaan.”

Lue myös: Rasittaako uniongelma parisuhdetta? Näiden ohjeiden avulla saatte kumpikin unta

Eri huoneissa nukkuminen avuksi uniongelmiin

Eri huoneet ovat pelastaneet joidenkin unet. Uniongelmat eivät kuitenkaan ole ajaneet suurinta osaa pariskunnista fyysisesti erilleen. Samassa sängyssä kumppaninsa kanssa nukkuu 80 prosenttia lukijoista. Eri sängyssä, samassa huoneessa nukkuu 5 prosenttia, kun taas eri huoneissa nukkuu 15 prosenttia.

”Jouduin vaihtamaan makuuhuonetta, koska valvoin niin paljon, että aikaa piti alkaa kuluttaa lukemalla ja valoja päällä pitämällä. Samalla läheisyys väheni, seksi väheni, vaikka vuosikausia mies tuli joka aamu viereeni herättämään minut. Vähitellen aamuherätykset vähenivät ja ovat tällä hetkellä nollassa.”

Nukkumisvaikeuksiin ei oteta helposti kemiallista apua. 70 prosenttia vastaajista ei käytä nukahtamis- tai unilääkkeitä. Joskus tai harvoin lääkkeitä käyttää 24 prosenttia.

Lue myös: Kärsitkö uniongelmista? Sillä, mitä teet illalla, on iso merkitys

Kotilieden lukijakyselyyn tuli vastauksia 142 kappaletta.

Millaisia ongelmia unettomuus on aiheuttanut sinun parisuhteeseesi? Kerro kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin uniongelmat vaikuttavat parisuhteeseen – kuulostavatko kokemukset tutuilta?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.