Seura: Satu Tiivola, 96, sairastui koronaan vuosi sitten – toipuminen jatkuu yhä: ”Olen edelleen huonokuntoinen ja heiveröinen”

Satu Tiivola sairastui koronaan vuosi sitten. Nyt hän kertoo Seurassa, kuinka toipuminen taudista jatkuu edelleen.

Kauppaneuvos ja Haikon kartanon perustaja Satu Tiivola, 96, sairastui koronavirukseen vuosi sitten maaliskuussa ja joutui kahdeksi viikoksi sairaalaan, kertoo Seura-lehti.

Lue myös: Siirin, 32, lievä päänsärky ja kurkun karheus paljastuivat koronaksi: ”Nyt ei pitäisi tuudittautua siihen, että korona ei varmaan tartu mistään”

Satu sai tietää altistumisestaan tapaamaltaan henkilöltä, joka oli sairastunut koronavirukseen. Jo samana päivänä alkoi voimakas päänsärky ja nivelsärky. Olo oli heiveröinen, mutta kuumetta ei ollut. Muutaman päivän päästä epäily vahvistui tartunnaksi ja Satu haettiin sairaalahoitoon.

Varsinkin ensimmäinen viikko sairaalassa oli raskas. Toisella sairaalaviikolla Satu jaksoi jo nousta sängystä ja liikkua hieman. Taudista toipuminen kesti lopulta 2,5 kuukautta.

Satu Tiivola kärsii jälkioireista edelleen

Satu Tiivola kertoo Seurassa, että hänellä on jälkioireita vuoden takaisesta tartunnasta edelleen. Satu menetti maku- ja hajuaistinsa heti sairastuttuaan, ja vasta viime päivinä makuelämykset ovat palanneet takaisin.

”On tullut tunne, että oi tämä kastike on aivan ihanaa tai miten hyvää runebergintorttu voi olla! Niin myöhään se tuli takaisin. Tuntuu, että kukkien tuoksut ovat viimein olemassa”, Satu sanoo Seuran haastattelussa.

Toipumista on hidastanut myös se, että Satu kaatui syyskuussa kotonaan ja joutui kahdeksi viikoksi sairaalaan. Selästä murtui useita nikamia.

”Olen edelleen huonokuntoinen ja heiveröinen. En ole varma, johtuvatko nämä nivel- ja lihaskivut koronasta vai kaatumisesta. Sääret ovat heikot enkä jaksa kauaa kävellä, ei ole voimia. Harjoittelen kovasti joka päivä, mutta tässä iässä toipuminen vie enemmän aikaa.”

Lue myös: Perusterve Teemu, 45, joutui koronan takia sairaalahoitoon: ”Ehdin luulla, että selviän taudista helpolla”

Rokotteesta toivoa

Sairastuttuaan koronaan viime keväänä Satu tunsi pelkoa. Tauti oli silloin vielä tuntematon ja hänellä oli ikää 95 vuotta.

Nyt koronatilanteen vaikeuduttua Satu ei käy itse edes ruokakaupassa. Hänen luonaan käy päivittäin sairaanhoitaja valmistamassa ruoat ja valvomassa vointia.

Eristyksissä olo on käynyt pitkäveteiseksi. Satua harmittaa, ettei hän ole päässyt tapaamaan lapsenlapsen vastasyntynyttä vauvaa. Kotona hän jumppaa tai lukee kirjoja ja lehtiä – ja onneksi on puhelin. Satu on soitellut läheisten ja ystävien kanssa tiuhaan.

Koronarokote tuo kuitenkin toivoa. Satu sai helmikuun lopussa koronarokotteen ensimmäisen pistoksen. Toisen annoksen jälkeen toukokuussa hän aikoo lähteä liikkeelle kotonaan, mutta varotoimia noudattaen.

”Usko on luonteenlaatu. Korona on taas yksi elämän ylämäki, joka on ylitettävä, mutta uskon, että Suomi selviää tästäkin.”

Lue myös Seuran juttu: Satu Tiivola, 96, sairasti koronan ja joutui sairaalahoitoonkin – toipuminen kesti lopulta 2,5 kuukautta: ”Pelko on yhä alitajunnassa”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seura: Satu Tiivola, 96, sairastui koronaan vuosi sitten – toipuminen jatkuu yhä: ”Olen edelleen huonokuntoinen ja heiveröinen”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X