Perusterve Teemu, 45, joutui koronan takia sairaalahoitoon: ”Ehdin luulla, että selviän taudista helpolla”

Teemu Hiilinen joutui koronaviruksen takia sairaalaan viime marraskuussa. Silloin mielessä kävi, onko kotiin enää paluuta.

Ensin Teemu Hiilisen, 45, niska meni jumiin. Päätä ei pystynyt liikuttamaan suuntaan tai toiseen. Viikkoa myöhemmin nousi kuume. Muuten olo pysyi normaalina, mutta kuumemittarin lukema näytti 38,5 astetta. Työterveys lähetti Teemun koronatestiin, jonka tulos oli positiivinen. Oliko taudin ensioire kummallinen niskajumi vai kuume, siitä lääkärikään ei ollut varma.

”Taudinkuva pysyi kuumeena kolme, neljä päivää. Kuume aaltoili 37 ja 39 asteen välillä. Pikkuhiljaa tuli myös muita flunssan oireita, yskää ja nuhaa. Oireet olivat niin lieviä, että ehdin jo luulla, että selviän taudista helpolla”, Teemu kertoo.

Teemu eristäytyi muusta perheestä ja sairasti yhdessä huoneessa kotonaan. Kunto pysyi hyvänä, ja arkisista asioista oli helppo selvitä. Kuumeen lisäksi hallitseva oire oli väsymys. Se lamaannutti niin, että Teemu nukkui joka päivä vähintään yhdet päiväunet.

Kuuden päivän sairastamisen jälkeen Teemun yleiskunto kuitenkin romahti. Kuume nousi lähelle neljääkymmentä, eivätkä kuumelääkkeet enää saaneet ruumiinlämpöä laskemaan kuten aiempina päivinä.

”Muutamassa tunnissa aloin huomata, että nyt en enää jaksa. Voimat alkoivat laskea todella nopeasti.”

Kun Teemu samana iltana soitti päivystykseen, hän ei enää pystynyt puhumaan tavallisesti. Jokainen lause oli työläs muodostaa, sillä happi ei meinannut riittää puhumiseen. Muutaman sanan välein oli pysähdyttävä hengittelemään.

Lue myös: Koronapotilaita hoitava lääkäri Eeva-Maija Nieminen haluaa ylläpitää toivoa – kuolemaa lääkärikään ei voi taikoa pois

Ei mikään pikku flunssa

Viime elokuussa kerroimme Siiristä, 32, joka sairastui koronaan. Hän kertoi Kotiliedelle, että taudin oireet olivat todella lievät ja hän pystyi sairastamaan taudin kotona.

Teemun kohdalla tauti oli kaukana pikku flunssasta. Päivystyksessä hänet ohjattiin heti erilliseen tilaan, joka on tarkoitettu potilaille, joilla on hengitystieoireita. Vaimo kävi hoitamassa ilmoittautumisen Teemun puolesta.

”Paikalle tuli hoitaja, joka sanoi, että tule Teemu mun mukaan, mulla on tuolla sulle sänky. Se oli mielestäni hurjan lohduttavasti sanottu.”

Päivystyksessä otettiin heti saapumisen jälkeen verikokeet ja happisaturaatioarvot. Vartin päästä Teemu vietiin keuhkokuviin.

Kun jouduin sairaalaan, mietin, onko tämä viimeinen hetki, kun poistun kotoani.

”Sitten lääkäri tuli kertomaan, että kuvien perusteella keuhkomuutokset ovat kummassakin keuhkossa niin isot, että minut pitää siirtää sairaalahoitoon.”

Teemu oli sairaalahoidossa yhteensä viisi vuorokautta. Sairaalassakin vointi meni huonommaksi. Kuume nousi yli neljäänkymmeneen. Kun lääkkeet eivät auttaneet, viilennystä piti alkaa tehdä mekaanisesti. Kehon päälle laitettiin kylmäpusseja, joilla ruumiinlämpö painettiin alle neljänkymmenen. Taudin pahimmassa vaiheessa Teemu nukkui noin 20 tuntia vuorokaudesta.

Sairaalassa alettiin myös ohentaa Teemun verta, ettei verihyytymiä pääsisi syntymään. Sairaalasta pääsyn jälkeen verenohennusta jatkettiin vielä kaksi viikkoa kotihoitona.

Tehohoitoon Teemu ei kuitenkaan missään vaiheessa joutunut – onneksi.

Lue myös suomenkuvalehti.fi: Jopa hampaat pestään: Näin koronapotilasta hoidetaan teho osastolla Suomessa

Koronatartunnan alkuperä on mysteeri

Teemu ei vieläkään varmuudella tiedä, mistä sai koronatartunnan. Tartuntaketjun jäljitystä hankaloitti se, että varmuudella ei tiedetä, mikä taudin ensioire oli.

Jos korkea kuume oli taudin ensioire, Teemu sai tartunnan todennäköisesti kuuluttaessaan helsinkiläisen koripallojoukkue Seagullsin peliä. Hän toimii kenttäkuuluttajana Seagullsin peleissä. Kolme päivää pelin jälkeen kuume nousi.

”Minulla oli siellä maski naamalla, ja olin erillisessä tilassa. Vain muutamia ihmisiä oli lähelläni. Jos sain tartunnan sieltä, on melkoinen mysteeri, keneltä sen sain.”

Kukaan muu Teemun perheestä ei sairastunut koronaan. Ennen kuumeen nousemista Teemu ehti myös selostaa elektronisen urheilun Counter-Strike: Global Offensive -pelejä viikonlopun ajan. Myöskään Teemun juontajapari ei saanut tautia.

”Vaikuttaa siltä, että on tuurista kiinni, kuka tautia levittää ja kuka ei. Sen takia suojautuminen on niin tärkeää.”

Lue myös Anna.fi: Kun Anna Hanski sairastui covid-19-tautiin, pelottavimpia olivat yöt: ”Olin aseeton tuntemattoman vastustajan edessä”

”Vakavin sairaus, jonka olen koskaan sairastanut”

Sairaalasta kotiin pääsemisen jälkeen Teemu oli sairaslomalla vielä viikon ennen töihin paluuta. Siinä vaiheessa työtuolissa istuminen alkoi jo sujua. Liikkuminen tuntui kuitenkin raskaalta vielä pitkään. Aluksi hän pystyi kävelemään vain 10 minuutin lenkkejä ulkona.

”Kun kävin kaupassa, en jaksanut pysyä jaloillani koko aikaa. Oli pakko mennä istumaan penkille välillä.”

Teemu sairastui viime marraskuussa. Taudin toteamisen jälkeen kesti puolitoista kuukautta, että keuhkot tuntuivat olevan taas hyvässä, tavallisessa kunnossa. Nyt oireita ei enää ole, ja raskaatkin lumityöt sujuvat jo. Pitkäkestoisia koronan jälkioireita Teemulla ei ole.

”Olen aiemmin sairastanut keuhkokuumeen ja influenssan. Tämä oli niitä molempia selvästi pahempi sairaus, vakavin sairaus, jonka olen koskaan sairastanut. Kun jouduin sairaalaan, mietin, onko tämä viimeinen hetki, kun poistun kotoani.”

Lue myös Seura.fi: Koronan jälkeinen oireilu eli ”pitkä Covid” voi jatkua kuukausia – HUS:in infektiolääkäri listaa syyt, joiden vuoksi oireet voivat pitkittyä

Teemu oli ennen sairastumistaan perusterve eikä kuulunut mihinkään taudin riskiryhmistä.

”Kaikkien pitäisi ottaa tämä sairaus vakavasti. Meidän pitää suojautua hyvin siihen asti, että saamme rokotukset. Rokotus kannattaa ehdottomasti ottaa, että pääsemme eroon tästä taudista ja pääsemme palaamaan siihen yhteiskuntaan, joka meillä oli noin vuosi sitten.”

Peijaksen päivystyksen ja Jorvin sairaalan keuhkosairauksien osaston työntekijät saavat Teemulta erityiskiitoksen hyvästä ja ammattitaitoisesta hoidosta.

”Hoitohenkilökunta on paininut koronan kanssa jo vuoden. Minuun teki vaikutuksen, että edelleen siellä jaksetaan olla ihminen ihmiselle.”

Lue lisää COVID-19-taudin hoidosta ja oireista THL:n sivuilta.

Keskustelu

Poikani sairasti Coronan. Nyt vielä näkyy testissä Corona positiivinen. Lääkäri kettoi että positiivinen tulos voi näkyä testissä vielä puolenkin vuoden jälkeen, mutta tarttumisvaaraa ei ole. Miten voin matkustaa esim. Viroon kun en saa puhdasta testitulosta?

Puhutaan kuumelääkkeistä, mutta mitä kuumelääkkeitä käytettiin? Muistelen, että ibuprofeiinia ei tulisi käyttää koronassa.

Voi käyttää, sekä Buranaa että Panadolia. Se on jo osoitettu epätodeksi, ettei Buranaa voisi käyttää.

Ivermektiini positiivisen testin jälkeen käyttöön ni tuskin olis tarvinnu sairaalaahoitoon edes mennä.

Kommentoi juttua: Perusterve Teemu, 45, joutui koronan takia sairaalahoitoon: ”Ehdin luulla, että selviän taudista helpolla”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X