Alvar Aalto -dokumentin ohjaaja Virpi Suutari Seurassa: ”Alvar ei ole syypää, jos Ainon merkitys on hieman kadonnut Aaltojen saagassa”

Virpi Suutarin ohjaama dokumenttielokuva Aalto tuli elokuvateattereihin syyskuun alussa. Millaiseksi ohjaaja näkee Alvar Aallon suhteen arkkitehtipuolisoon Ainoon?

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Virpi Suutari sai neljän vuoden työnsä päätökseen, kun upouusi dokumenttielokuva Aalto sai ensi-iltansa 4. syyskuuta.

Aalto kertoo modernismin mestareiden, Alvar ja Aino Aallon luomasta muotokielestä, urasta ja Artekin kansainvälisestä menestyksestä. Dokumentti kurkistaa myös Alvarin loppuaikojen katkeruuteen, mutta kertoo paljon hänen ja Ainon keskinäisestä rakkaudesta.

Lue myös: Tätä et tiennyt Alvar Aallosta – suunnitteli kokonaisen asuinalueen Kymenlaaksoon

Alvar Aalto saattoi olla aikakautensa tuotos, jonka mielestä vaimona Ainon ensisijainen tehtävä oli huolehtia hänestä. Arkkitehtityössä Aino oli silti hyvinkin tasavertainen, Virpi kertoo Seura-lehden haastattelussa.

”Alvar melkein aina korosti Ainon roolia teosten luomisessa, eikä ainakaan ole syypää, jos Ainon merkitys on hieman kadonnut Aaltojen saagassa”, Virpi sanoo Seurassa.

Mutta minkälainen roolitus on Virpi Suutarin omassa perheessä?

Alvar ja Aino Aalto muistuttavat Virpiä omasta suhteestaan

Aaltojen elämässä ei ollut erikseen työtä ja vapaa-aikaa. Virpi Suutari ja näyttelijäpuoliso Martti Suosalo tuntevat samoin.

”Työ sotkeutuu suloisesti kaikkeen”, Virpi sanoo Seura-lehden haastattelussa.

”Se ruokkii uteliaisuutta ja intohimoa elämään”, lisää Martti.

Uuden Aalto-dokumentin on tuottanut Virpin ja Martin vuonna 2012 perustama yhteinen tuotantoyhtiö. Oma yritys antaa taiteellista vapautta, kun projekteille hankitun rahan kohdentamisesta voi päättää itse.

”Halutessani hankkia jonkun vanhan, maltaita maksavan arkistofilmin riitti, että keskustelin siitä Martin kanssa. Hän kysyy aina kriittisen kysymyksen: onko meillä varaa tähän?”, Virpi sanoo Seurassa.

Martti on yrityksen toimitusjohtaja, Virpi hallituksen jäsen.

”Minä olen pomo, mutta Virpi on sitä oikeasti”, Martti sanoo ja naurahtaa.

Todellisuudessa tarpeellisia kysymyksiä esittävät ja vastauksia antavat molemmat.

Lue myös: Testaa, kuinka hyvin tunnet suomalaiset designklassikot ja niiden tekijät!

Ensitapaaminen sinetöitiin suudelmalla

Virpi oli 27- ja Martti 32-vuotias, kun he sattuivat samaan aikaan ravintola Manalan baaritiskille Helsingissä elokuussa vuonna 1994. Martti tarjosi Bloody Maryn ja sen jälkeen suudelman, Seura kirjoittaa.

Parin kuukauden kuluttua Virpi reissasi Rovaniemelle kertomaan äidilleen, että oli tavannut elämänsä miehen ja odotti tämän lasta.

”Äiti oli aika järkyttynyt ja huolissaan. Hän sanoi kauhistuneena, että ei ollut Jurkankaan lapsilla kenkiä”, Virpi muistelee Seuran haastattelussa.

Virpin mielessä ei ollut epäilystäkään siitä, että tämä oli nyt tässä.

”Tiesin kohdatessamme, että meni syteen tai saveen, Martti on elämäni rakkaus.”

Lue myös Seuran juttu: Virpi Suutarin ja Martti Suosalon kohtaaminen johti pitkään liittoon ja kolmeen lapseen: ”Toista ei saa pitää itsestäänselvyytenä”

Avainsanat

Keskustelu

Aalto on aivan liian yliarvostettu arkkitehti. Mitään hänen tekeleitään ei saisi muuttaa tai purkaa vaikka ne homehtuisivat niille sijoilleen.

Olen samaa mieltäSirpan kanssa. linja-autoasema, kaupungintalo, lappiatalo, jyväskylässä teletalo jne ovat täysiä fiaskoja. rovaniemen poronsarvikaavakin on lvi-teknikon laatima. kaavoitusalueelle piti saada myös toimiva viemäriverkosto. kaveri piirsi sen korkeuskäyrien pohjalta. siihen aikaan kaivaminen oli kallista. näin viemärien kallistukset(veto) saatiin oikein ja edullissesti . nähtyään piirustukset aalto tyrmäsi ensin. mutta keksi nimetä käyrät linjat ja teki kadut poronsarvikaavaksi.

Kommentoi juttua: Alvar Aalto -dokumentin ohjaaja Virpi Suutari Seurassa: ”Alvar ei ole syypää, jos Ainon merkitys on hieman kadonnut Aaltojen saagassa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X