Tarinat

Kolumni: Sähköpotkulauta on kulkuneuvo hornasta – tutun joutuminen teho-osastolle havahdutti toimittajan lautailun vaaroihin

Yksi sähköpotkulaudalla kaatuminen voi saada aikaan kamalaa jälkeä. Kun sen on kerran nähnyt, on vaikea ymmärtää, miten sähköpotkulautojen vuokrausbisnes on mahdollista, toimittaja Sanna Puhto kirjoittaa.

Ensimmäinen kontaktini sähköpotkulautoihin oli Kööpenhaminassa viisi vuotta sitten, kun olin vähällä jäädä skuuteilla hurjastelevan poikajoukon alle jalkakäytävällä.

Joukko sujahti joka puolelta ohitseni sellaista vauhtia, että jos olisin juuri sillä hetkellä sattunut ottamaan askeleen kohti kiinnostavaa näyteikkunaa, kolari olisi ollut väistämätön. Oli vaikea ymmärtää, miten moisen liikennevälineen käyttö oli mahdollista.

Sittemmin sähköpotkulautoja tuli Suomeen ja suhteeni niihin arkipäiväistyi. Enemmänkin. Ne alkoivat tuntua rennon kaupunkikulttuurin airueilta. Ne olivat tyylikästä päästötöntä mikroliikkumista. Kerran yritin itse ajaa sellaisella, mutta en onnistunut saamaan lautaa käyttööni.

Vähitellen suhteeni skuutteihin alkoi taas kiristyä. Niihin sai kompastella kaikkialla. Typerin näkemäni parkkipaikka on ollut keskellä kaupan oviaukkoa.

Lue lisääJärkyttävä ilmiö yleistyy: ihmiset eivät auta onnettomuuspaikalla, vaan ottavat mieluummin kuvia – läheisensä menettäneet kertovat, miltä se tuntuu

Sähköpotkulauta aiheuttaa valtavasti onnettomuuksia

Kesällä meno laudan päällä on ollut ennenäkemättömän villiä. Kerran odotin liikennevalojen vaihtumista Helsingin keskustassa. Vierekkäisiä kaistoja oli kolme ja liikennettä kulki neljään suuntaan.

Yhtäkkiä autojen väleistä puikkelehti lauma nuoria miehiä sähköpotkulaudoilla punaisista valoista piittaamatta risteyksen yli. Nuorukaisten nauru raikasi ja väistäminen jäi muiden ongelmaksi.

Heinäkuussa lääkärit kertoivat julkisuudessa, että tilanne on muuttunut kestämättömäksi. Sähköpotkulaudoilla tapahtuu onnettomuuksia kaksi kertaa enemmän kuin polkupyörillä – vaikka pyöriä on liikenteessä monikymmenkertainen määrä. Lautoja vuokraavien yritysten liiketoiminta tulee yhteiskunnalle järkyttävän kalliiksi.

Skuuttien öistä käyttöaluetta ja nopeuksia rajoitettiin heinäkuussa koko maassa.

Sekään ei tee niistä turvallisia.

Lue lisää Seura.fiSähköpotkulaudat kulkevat jatkossa hitaammin öisin – Ylilääkäri toivoo skuuttaajilta valppautta: ”Aivovamman riski on aina”

Loppuuko kaikki yhteen kaatumiseen?

Pari viikkoa sitten tuttuni puoliso, aikuinen mies, kaatui sähköpotkulaudalla. Ihan selvin päin. Onnettomuuden seuraukset ovat olleet lähipiirille järisyttävät. Mies itse ei tilannettaan vielä hahmota. Häntä pidetään teho-osastolla nukutuksessa.

Palaako hän kallonmurtumien, aivoverenvuotojen ja lukuisten kasvojen alueella olevien luunmurtumien jälkeen ennalleen? Onko hän enää ylipäätään sama ihminen? Pystyykö enää vaativaan työhönsä? Tai mihinkään työhön?

Nämä kysymykset piinaavat läheisiä. Mutta lääkäreillä ei ole niihin vastausta. Vain aika näyttää, miten käy.

Kööpenhaminassa sähköpotkulautojen vuokraus on nykyisin kielletty. Koska meillä tullaan järkiimme?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolumni: Sähköpotkulauta on kulkuneuvo hornasta – tutun joutuminen teho-osastolle havahdutti toimittajan lautailun vaaroihin

Jorkka

Muistan kun sähkö tuli tuli tavallisen kansan saataville ja porukkaa kuoli sähköiskuihin. Uhreja tulee edelleen joka vuosi. Miten on mahdollista että näin vaarallinen tuote on saatettu markkinoille, eikä sitä vieläkään ole kielletty?

Vai olisiko sittenkin niin että vika on käyttäjässä eikä tuotteessa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.