Tarinat

Voiko kukilla tehdä hyvää? Kukkaenkelit laittavat kimput kiertoon vanhusten ja vähäosaisten iloksi

Kukat tekevät juhlan, mutta kun juhlat loppuvat, kukat päätyvät usein roskiin. Kukkaenkelit ottavat vastaan kierrätettyjä kukkia ja välittävät ne eteenpäin, esimerkiksi vanhainkotien iloksi.

Kukkasomisteet ovat tärkeä osa monenlaisia tilaisuuksia ja juhlia. Kukkien, varsinkin leikkokukkien, taival voi monissa tapahtumissa ja juhlissa jäädä vain päivän tai parin mittaiseksi, minkä jälkeen ne heitetään pois.

Näin ei tarvitse olla. Suomen Kukkaenkelit -hyväntekeväisyysprojektin puuhaväki hakee ja toimittaa kukat ilahduttamaan esimerkiksi vanhuksia.

Lue myös: Kun kukkakranssi on jo kokeiltu: Kukkatatuointi on seuraava hitti!

Kukkaenkelit ilahduttavat vanhuksia ja vähäosaisia

Kukkaenkelit ottavat vastaan ”käytettyjä” kukkia. He tekevät niistä uusia kimppuja tai asetelmia ja toimittavat niitä ennalta sovittuihin kohteisiin tuottamaan iloa.

Toiminta on lähtöisin Helsingistä, jossa sen ovat käynnistäneet kolme kukkia rakastavaa naista: rap-artisti Kana Alanen, hää- ja tapahtumajärjestäjä ja kukkataiteilija Valeria Komina ja floristi-kukkataiteilija Tanja Lähdeaho.

Idea on peräisin Englannista, mistä se rantautui Suomeen pari vuotta sitten. Turussa toimintaa koordinoi Niina Autti.

Niina Autti on Turun Kukkaenkelien puuhanainen.
Kukkaenkeli Niina Autti koordinoi toimintaa Turussa.

”Ajatuksena on lahjoittaa kukkia niille ihmisille, joilla ei ehkä muuten olisi mahdollisuutta nauttia kukista. Viemme kukkien ilosanomaa sinne, missä sitä eniten kaivataan, esimerkiksi vanhainkoteihin. Siellä asiakaskunta osaa arvostaa kukkia, se on heille arjen luksusta.”

Lue myös: Näin selviät hoitopalvelujen viidakossa: vinkkejä iäkkään läheisen auttamiseen

Kukkaenkelit siis antavat kukille lisäaikaa. Oikein hoidettuina ne kestävät vielä pitkään.

Myös prinssi Harry ja Meghan lahjoittivat hääkukat hyväntekeväisyyteen

Suomen Kukkaenkelit -hyväntekeväisyysprojektin ideana on kierrättää juhlien ja tapahtumien jäljiltä jääneet kukat ja kukkalaitteet, purkaa ja huoltaa ne sekä välittää kukat eteenpäin, esimerkiksi vanhainkotien iloksi.

”Huomasin juuri Brittien Floral Angelsin Facebook-sivuilta, että prinssi Harryn ja Meghan Marklen häiden kukat lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen”, Niina kertoo.

Lue myös: Tiesitkö nämä 5 asiaa Harryn ja Meghanin suhteesta?

Turussa toiminta aloitettiin viime keväänä Rakenna ja sisusta -messujen aikaan. Niina oli lukenut Facebookista Kana Alasen toiminnasta ja otti häneen yhteyttä.

”Kerroin, että haluaisin olla mukana. Olen lahjoittanut kukkia ennenkin, mutta yhdessä tekemisessä on voimaa.”

Hääköynnöksestä kransseja naistenklinikalle

Messuilta lähti ystävänpäivänä tuoksuterapiaa eli suuri määrä yrttejä ja tulppaaneja Turun Mäntyrinteen vanhainkodin dementiaosaston iloksi.

Naistenpäivänä Niina oli mukana turkulaisessa museossa järjestetyssä hääillassa, jossa osallistujat tekivät yhdessä ison kukkaköynnöksen.

Seuraavana päivänä hän muokkasi köynnöksestä kransseja, jotka lahjoitettiin Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikalle.

Lue myös: Lehmistä omaishoitajien lomiin – näin Kotilieden Kummikerho on auttanut

”Jätän asetelmia tehdessä aina jonkin verran varaosia, joita voidaan vaihtaa tarvittaessa. Teen kukille uudet imupinnat, ja tarkistamme myös, että sieni imee vielä vettä.”

Esimerkiksi hautajaisten muistotilaisuuden surulaitteet puretaan kokonaan, ja kukista tehdään pieniä kimppuja.

Kukkaenkelit vievät kukkakimppuja vanhainkoteihin.

Kukkaenkelit toimivat vapaaehtoispohjalta

Kukkaenkelit tekevät hyväntekeväisyyttä vapaaehtoistyönä. Niina toivoo, että hän saisi muutkin kukkakauppiaat ja esimerkiksi entiset floristit innostumaan toiminnasta ja osallistumaan siihen.

Kukkien lahjoittaminen on Turussa vielä niin harvinaista, että Niina pystyy tekemään hyvätekeväisyystyötä oman työnsä ohessa vapaa-ajallaan. Kukkien huoltamisessa on välillä apuna toinen floristi ja kuljetuksessa auttaa oma aviomies.

”Olen talkoohenkinen ja helposti menossa mukana, kun jotain puuhataan. Kukat ovat minulle luonnollinen tapa ilahduttaa ihmisiä. Hyväntekeväisyys vie aikaa, mutta koen, että se myös antaa minulle lisää voimia.”

Niina arvelee, että moni kukkakauppias harrastaa jo nyt samanlaista hyväntekeväisyyttä. Myös Autin perheen joulutraditioihin se on kuulunut jo vuosia ennen Kukkaenkelien toimintaa.

Ennen joulunviettoon lähtöä perhe vie punaisia joulutähtiä kotikunnan vanhainkotiin asukkaiden iloksi. Autti kiittelee miestään suuresta avusta hyväntekeväisyystoiminnassa.

”Hän siirtää kukat paikasta toiseen eikä koskaan kysy miksi. Hän on myös se, joka jää mielellään juttelemaan vanhusten kanssa, juo jouluglögiä ja syö konvehteja.”

Kukkaenkelien Facebook-sivu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko kukilla tehdä hyvää? Kukkaenkelit laittavat kimput kiertoon vanhusten ja vähäosaisten iloksi

Raija K. / Masku

Fantastista toimintaa! En löytänyt artikkelista tietoa mihin kukkakauppaan voin ottaa Turussa yhteyttä kun haluaisin tilata ja lahjoittaa yritysjuhliemme kukat eteenpäin juuri tältä floristilta. Voiko joku toimituksesta kommentoida tai lisätä artikkeliin tiedon.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.