Mies kävelee lumisateessa kadulla. Kuva iStock.

Ikävä yllätys: Suomalaisten miesten elinajanodote kääntyi laskuun – Katso kartasta, kuinka vanhaksi omalla asuinseudullasi keskimäärin eletään

Heikointa odotettavissa olevan eliniän kehitys on ollut Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Lapissa ja Etelä-Savossa.

Eliniän piteneminen on hidastunut Suomessa. Vuonna 2016 elinajanodote kääntyi suomalaismiehillä jopa laskuun, ensimmäisen kerran yli 20 vuoteen. Yhden vuoden lukujen perusteella ei voi tehdä vielä suuria päätelmiä. Mutta poikkeuksellista tämä on.

Professori Erkki Vauramo kiinnitti huomiota elinajan kasvun hidastumiseen ensimmäisen kerran 2010-luvun alussa. Sen jälkeen niiden seutukuntien määrä, joissa elinajanodote on joissain ikäluokissa laskenut, on koko ajan lisääntynyt.

”Erityisesti miesten odotteet ovat hidastuneet tai jopa laskeneet”, Aalto-yliopiston Sotera-instituutissa työskentelevä Vauramo sanoo.

Alkoholi, tupakointi, vähäinen liikkuminen. Siinä keskeiset syyt, jotka nakertavat miesten elinvuosia.

Katso elinajanodote seudullasi

Heikointa suomalaisten odotettavissa olevan eliniän kehitys on ollut Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Lapissa ja Etelä-Savossa. Myös esimerkiksi Jämsässä, Äänekoskella ja Pieksämäellä menee huonosti.

Kun miesten korkein elinajanodote, 81,3 vuotta löytyy Pietarsaaren seudulta, alhaisin löytyy Koillis-Savossa 74,8.

Naiset elävät pisimpään ­Suupohjan seutu­kunnassa Etelä-Pohjanmaalla eli keskimäärin 87,4-vuotiaiksi. Lyhyin eliniänodote heillä on Pielisen Karjalan seutukunnassa, noin 81,8 vuotta.

Klikkaamalla alla olevasta kartasta omaa seutukuntaasi näet, miten vanhaksi siellä keskimäärin eletään. (Seutukunnat 1.1.2018 aluejaolla.)

Nyt syntyvät suomalaiset pojat voivat odottaa elävänsä keskimäärin 79-vuotiaiksi, tytöt 84-vuotiaiksi.

Myös muissa länsimaissa, esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa, elinajanodotteiden kehitys on tyssännyt, ja tutkijat ovat asiasta huolissaan.

Lue myös: Sairaimmat suomalaiset asuvat Itä- ja Pohjois-Suomessa

Oikaisu
Jutun karttagrafiikan lähde oli alun perin väärin. Seutukuntakohtaiset tiedot ovat Tilastokeskuksesta, eivät Erkki Vauramolta. Kartta on päivitetty 1.2.2019.

Lue lisää miesten eliniän kasvun pysähtymisestä Kotilieden numerosta 3/2019. Tilaa lehti nyt tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Avainsanat

Keskustelu

Miten niin ikävä?

Huom! Helsingin seudulla naisten elinajanodote on hieman lyhyempi kuin Kainuussa! Eikö lehden tulisi huomata tämä tiedotuksessaan? Itä-ja Pohjois-Suomea koskeva negatiivinen asia kyllä huomioidaan…

Harmi, että fiksu lehti Kotiliesikin on mennyt tähän pks-hössötykseen/ propagandaan mukaan!

Todellakin ikävää. Milloinkahan toimittajat heräävät. Kansa on kyllä niin kyllästynyt ja ärsyyntynyt vääristyneestä uutisoinnista.

Kommentoi juttua: Ikävä yllätys: Suomalaisten miesten elinajanodote kääntyi laskuun – Katso kartasta, kuinka vanhaksi omalla asuinseudullasi keskimäärin eletään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X