Tarinat

Mikä on sopiva määrä rahaa ylioppilaalle? Tapakouluttaja ja ylioppilas vastaavat

Ylioppilas on esittänyt toiveen rahalahjasta, mutta mikä on sopiva rahasumma valmistuneelle? Entä voiko rahan sijaan kuitenkin antaa jotain muuta lahjaksi?

Yhä useammin ylioppilaat toivovat lahjaksi rahaa. Siispä ylioppilasjuhlien lähestyessä moni juhliin kutsuttu joutuu raapimaan päätään pohtiessaan, mikä on sopiva määrä rahaa ylioppilaalle.

Tapakouluttaja Helena Valonen ja kevään 2017 ylioppilas Juuli Kuittinen kertovat, minkä kokoinen summa ylioppilaan onnittelukirjekuoreen pitäisi sujauttaa.

Lue myös: Top 5 kaameimmat valmistujaislahjat – vältä näitä!

Mikä on sopiva määrä rahaa ylioppilaalle?

Tapakouluttaja ja tietokirjailija Helena Valonen painottaa rahalahjan suuruuden riippuvan vieraan taloudellisesta tilanteesta.

”Sopiva summa on sellainen, johon juhlavieras kokee, että hänellä on varaa. Mitä äveriäämpi on, sitä enemmän pystyy laittamaan lahjoihin rahaa. Varakkaampien ihmisten lisäksi on kuitenkin opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä, joilla ei ole välttämättä varaa antaa lahjaksi kovin suuria summia”, hän painottaa.

Mikä on sopiva määrä rahaa ylioppilaalle, rahaa ylioppilaalle, mikä summa rahaa ylioppilaalle, ylioppilaslahjaksi rahaa, raha, ylioppilas, ylioppilasjuhla, ylioppilaslahja

Kevään 2017 ylioppilas, kaksoistutkinnon suorittanut Juuli Kuittinen pitää kysymystä vaikeana, mutta hahmottelee silti suuntaviivoja ylioppilaslahjasummille:

”Ajattelen, että mitä läheisempi ihminen on, sitä enemmän ylioppilaalle voisi antaa rahaa. 20 euroa tuntuu aika pieneltä summalta ylioppilaalle, mutta 40 euroa on jo aika perinteinen summa. 50 euroa taas on hyvä määrä sukulaisperheiltä. Kuitenkin kaikkein läheisimmiltä sukulaisilta kuten isovanhemmilta ainakin itse odotin useampien satasten lahjaa.”

Juhliin kutsutun varallisuus kuitenkin määrittää myös Kuittisen mielestä rahalahjojen suuruutta.

”Omissa juhlissani kävi kavereitakin. En olettanut, että he toisivat rahaa lahjaksi, koska opiskelijoilla ei välttämättä ole varaa sellaiseen. Esimerkiksi 50 euroa kaverilta tuntuisi aivan liian suurelta lahjalta. Jos joku oma ystäväni olisi varta vasten toivonut rahaa lahjaksi, 20–30 euroa voisi olla sopiva summa”, sairaanhoitajaksi ammattikorkeakoulussa opiskeleva Juuli Kuittinen toteaa.

Lue myös: Mitä lahjaksi valmistuvalle? Lue tapakouluttajan neuvot ja lukijoiden kokemukset

Jokainen lahja on arvokas

Helena Valonen muistuttaa, että juhlissa pitäisi ensisijaisesti nauttia toisten ihmisten seurasta, eikä miettiä, kuinka arvokkaan lahjan toi päivänsankarille.

”Tärkeintä on pitää mielessä, että kenenkään rahalahja ei ole vähäarvoisempi kuin toisen. Ihmisillä ei ole koskaan tasavertainen olo, jos aletaan vertailla lahjasummia. Siksi olisikin parasta, että kirjekuoressa olisi rahalahjan lisäksi onnittelukortti, joka laitetaan esille. Lahjasekkejä ja rahalahjoja sen sijaan ei esitellä, eikä ole kohteliasta tehdä numeroa saaduista rahasummista.”

Vaikka rahalahjat voivat tuntua persoonattomilta, Helena Valonen muistuttaa, että päivänsankarin toiveita on hyvä kunnioitaa lahjaa miettiessä. On hyvä pitää lahjatoive mielessä silloinkin, kun lahjan antaja haluaisi muistaa ylioppilasta jollakin toisella tavalla.

”Jos lahjan antaja on läheinen ylioppilaalle, ja on keksinyt mielestään jonkin hyvän lahjan, on kohteliaasta kysyä, voiko tehdä poikkeuksen lahjatoiveesta. Tuntemattomampien on kuitenkin hyvä noudattaa päivänsankarin toivomusta”, tapakouluttaja neuvoo.

Nimenomaan rahalahjoilla on Juuli Kuittisen mukaan suuri merkitys itsenäistymisprosessiaan aloittelevalle nuorelle.

”Ylioppilaslahja on paitsi tutkinnon eteen tehdyn työn palkinto mutta myös avustusta siihen, kun ylioppilas muuttaa pois kotoa. Harvemmalla on suuria säästöjä siinä tilanteessa, joten on kiva, että omaan kotiin muuttamisessa avustetaan rahalahjoin”, hän pohtii.

Lue myös: Onnittele runolla – 9 kauneinta onnittelurunoa valmistuneelle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä on sopiva määrä rahaa ylioppilaalle? Tapakouluttaja ja ylioppilas vastaavat

Kaija Niku

Minusta pelkkä rahakuori tyntuu persoonattomalta. Olen ratkaissut asuåian niin, rttä istan jonkun kirjan(usein keittokirja), jonks väliin kaitan kirjanmerkkinä 20 €:n ssetelin. Näin jää joku muisyåto jälkikäteenkin, raha kun tuntuu hupenevan savuna ilmaan jälkiä jättämättä. Terv. Täti-ihminen

1986- kauan sitten

Minusta ihan hyvä lahja, itsekin muistan vielä vuoden -86 ylioppilaana muutamasta edelleen kotonani esillä olevasta ylioppilaslahjaksi saamastani tavarasta niiden antajat. Rahaakin kyllä sain, en muista mihin köytin.

Itsekästä

Eli haluat jättää _itsestäsi_ muiston ylioppilaalle. No kukin tyylillään..

Toinen täti

Mitä itsekästä siinä muka on? Itse muistan tavaroistani ja saamistani lahjoista ne ihmiset, joilta ne olen saanut. Lahjoissa on tunnearvoa, mutta eihän sinun kaltaisesi tyyppi sitä voi ymmärtää.

raha

Just joo, niinkuin ylioppilas olisi 3 vuotta lukenut ja opiskellut siihen, että kaikki huipentuu siihen, kun saa ylioppilas juhlissa rahalahjoja, että siihen on tähdätty ja niillä rahoilla sitten eletään loppuelämä eli paljon rahaa saisi tulla.
Kyllä ylioppilas tähtää siihen, että lähtee opiskelemaan lisää tai pääsee töihin rahaa tienaamaan.
Niillä ylioppilas juhlista saamilla rahoilla ei pitälle pötkitä.

MK

Eräs nuori neiti kertoi menevänsä rippikouluun vain sitä varten, että saa lahjaksi paljon rahaa, joilla voi ostaa skootterin.

BeiBei

Olen kuullut samaa. Eräs nuori haluaa juhlat, vaikkei kuulu kirkkoon, saadakseen rahaa kun kaveritkin saavat.

Äitiliini

Niin se on että raha katoaa, ei siitä muistoa jää. Aikoinani 3 kummityttöäni (samassa perheessä) saivat lahjaksi köökkitarvikkeita leipomuskulhon, vispilän, paistinlastan,purkinavaajan ja pienen paistinpannun.Kun sinne maailmalle lähdetään. Oman poikani kohdalla olin hyvin kiitollinen kun hän sai lahjaksi todellakin niitä hyviä juttuja :kahvinkeittimen,vedenkeittimen,vatkaimen,mikron,leivänpaahtimen, ruokavälinen sarjan, paistinpannun, kattiloita ja kummitätinsä keräämän astiaston jne. Toki myös pehmät paketit oli tervetulleita petivaatteita ja pyyhkeitä. Helppo oli nuoren miehen omillensa lähteä käyttötavarat valmiina.

Cat

20 €

Ahneushuipussaan

Sukulaisilta useita satoja euroja? Mitä ihmettä?? Itse annan KUMMItytölle (joka sukulainen) 50€ ja se on meidän perheelle todella suuri summa. Muille 20-30€.

Äiti

Samaa mieltä, ettei yleensä perheellisillä ole varaa antaa satojen eurojen arvoisia lahjoja, kun ei omillekaan lapsille ole varaa kalliisiin lahjoihin.
Minulle erittäin rakas kummityttö saa myös sen 50€ kunhan ylioppilaaksi pääsee. Sen sijaan, autan mielelläni kaikessa muussa, mm.muutossa omaan kotiin sekä hankkimaan sinne tarvittavia juttuja edullisesti. Ei sukulaiset tai kummit (saatikka isovanhemmat) ole vain sitä varten, että saa helposti rahaa. Kyllä ainakin opetan omille lapsille, että rahat täyttyy itse ansaita, lahjatoive on aina toive, ei määräys. Raha ei tee onnelliseksi ja itse ansaittu maistuu aina paremmalta. Isoja rahasummia ei kannata odottaa keneltäkään. Tärkeämpää on ihmiset ympärillä ja omat saavutukset.

Opettaja ja yksinhuoltaja

Minut on kutsuttu kahdeksan ylioppilaan juhliin. En aivan ennätä kaikkiin, mutta muistan jotenkin heitäkin, joiden juhliin en pääse. Ongelmanani on kuitenkin se, että olen yksinhuoltaja eikä taloudellista liikkumavaraa juurikaan vielä ole. Jos annan 8 ylioppilaalle 20 euroa, joudun todennäköisesti turvautumaan luottokorttiin ennen seuraavaa palkkapäivää. En mitenkään pystyisi antamaan 40-50 euroa kullekin. Kieltämättä minua nolottaa antaa lahjaksi kortti, jonka välissä on 20 euroa seteli. Tällä hetkellä en kuitenkaan suurempiin summiin pysty.

Matahari

No huhhuh, aikamoinen toive ylioppilaalla toivoa useampaa sataa euroa lahjaksi. Itselleni sellainen summa on useamman kuukauden ruokaraha.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.