Juhlat

Ylioppilaslahja x 10: Ota talteen lahjaideat – näitä nuori oikeasti haluaa

Jotain pitäisi antaa, mutta mitä? Kokosimme 10 lahjaideaa uusille ylioppilaille.

Tuli ylioppilaslahja sitten tytölle tai pojalle, lahjaideoille on aina tilausta. Kysyimme kevään 2019 ylioppilaalta, mitä tuoreet ylioppilaat toivovat ylioppilaslahjaksi. Selvitimme myös, mitä ylioppilasjuhlissa lähivuosina vierailleet ovat antaneet uusille ylioppilaille lahjaksi.

Mitä paremmin nuoren tuntee, sitä helpompi lahja on antaa. Vinkkejä voi kysellä nuorelta itseltään tai vaikka tämän vanhemmilta tai sisaruksilta, jos haluaa pitää tulevan ylioppilaslahjan yllätyksenä.

Lue myös: Milloin on ylioppilasjuhlat 2019? Katso tärkeät päivämäärät, ideat juhlaan, lahjoihin ja onnitteluihin!

Näitä lahjoja ylioppilaat toivovat:

1. Rahaa

Älä nolostele rahalahjaa, jos nuori sitä toivoo. Raha tulee tarpeeseen. Paljonko rahaa ylioppilaalle on sopivaa antaa, riippuu lahjanantajan budjetista ja siitä, kuinka läheinen lahjansaaja on.

Lue myös: Mikä on sopiva määrä rahaa ylioppilaalle? Tapakouluttaja ja ylioppilas vastaavat

2. Lahjakortteja

Omilleen muuttava nuori voi tarvita lahjakorttia esimerkiksi keittiö- ja muita kodin tarvikkeita myyvään liikkeeseen. Kevään pakertanut nuori voi pitää myös esimerkiksi hemmottelulahjakortista hierontaan tai kasvohoitoon.

Lue myös: Top 5 kaameimmat valmistujaislahjat – vältä näitä!

3. Matkalahjakortteja

Kukapa ei pitäisi matkustelusta? Koko matkaa ei tarvitse kustantaa, pieni pesämuna riittää.

4. Elämyslahjoja

Laskuvarjohyppy, benjihyppy, kuumailmapallolento… Hyvä elämyslahja on sellainen, josta nuori haaveilee mutta jota ei ole vielä päässyt syystä tai toisesta toteuttamaan.

Lue myös: Onnittele runolla – 9 kauneinta onnittelurunoa valmistuneelle

Jos edellä mainitut lahjat eivät innosta, löytyisikö hyvä ylioppilaslahja näistä vaihtoehdoista?

5. Perusta nuorelle ASP-tili

Riihikuvan käteisen sijaan nuoren varallisuutta voi kartuttaa muutenkin. Yksi lahjavaihtoehto on avata ASP-asuntosäästätili. Asiasta kannattaa keskustella etukäteen nuoren vanhempien kanssa. Periaatteena on se, että alun lahjarahojen jälkeen nuori itse alkaa kartuttaa tiliä, vaikka vähänkin kerrallaan.

6. Sijoita nuoren puolesta osakkeisiin tai rahastoihin

Sijoitettavan summan ja kohteen tai kohteet voi itse päättää. Osakkeiden valinnassa voi miettiä esimerkiksi nuoren kiinnostuksenkohteita.

7. Anna eettinen ylioppilaslahja

Ympäristöä ajatteleva nuori voi arvostaa lahjoitusta WWF:lle tai Luonnonperintösäätiölle, jonka kautta voi ostaa palan ikimetsää. Suomen Punaisen Ristin kautta voi puolestaan esimerkiksi lahjoittaa rahaa Nuorten turvatalolle ja Kirkon Ulkomaan avun kautta voi esimerkiksi tukea kehitysmaiden tyttöjen koulunkäyntiä.

8. Lahjoita yhteistä aikaa

Yhteinen tekeminen voi näinä kiireisinä aikoina olla lahjoista parhain. Ihastuta tai yllätä lahjansaaja viemällä hänet syömään hyvä illallinen tai lähde yhteiselle retkelle kotimaassa tai osta liput nuoren lempiartistin keikalle.

9. Hanki kello/koru/astioita/kodin tekstiilejä/taidetta

Mikään ei tietenkään estä antamasta nuorelle vaikkapa kelloa, mutta esineitä annettaessa on hyvä pohtia mistä nuori pitää, mitä hän tarvitsee ja millainen maku hänellä on.

10. Lahjoita suoratoistopalvelun tai digilehden tilaus

Kirjojen ystävälle lahjaksi voi sopia vaikka äänikirjapalvelu Bookbeatin tai Storytelin tilaus, elokuvien ja sarjojen ystävälle suoratoistopalvelu Netflixin tai HBO:n tilaus. Laadukkaan lehden lukuoikeus voi myös ilahduttaa. Kiinnostaisiko omilleen muuttavaa nuorta esimerkiksi sisustuslehti Deko tai tiedonnälkäistä Suomen Kuvalehti?

Vinkit kerätty Kotilieden toimituksesta ja Kotilieden toimituksen lähipiiristä.

Kotiliesi, Deko ja Suomen Kuvalehti kuuluvat Otavamedian konserniin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ylioppilaslahja x 10: Ota talteen lahjaideat – näitä nuori oikeasti haluaa

Niskavuoren emäntä

Jos saisin Suomen Kuvalehden, eettisen lahjan tai hierontalahjakortin katsoisen sen suorastaan ilkeilyksi. Mitään koriste-esineitä ei myöskään pitäisi nuorelle antaa. Mielummin ei mitään lahjaa, monilla on kaapit täys vääriä lahjoja nykyään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.