
Tiesitkö? Naistenviikko syntyi sattumalta, mutta miestenviikko lakkautettiin tarkoituksella
Naistenviikkoa juhlitaan vuosittain heinäkuussa 18.–24.7., kun kalenterissa on pelkästään naisten nimipäiviä.
Helteisiin kyllästyneille hyviä uutisia: kohta tulee vettä! Kansanperinteen mukaan naistenviikolla sataa, koska naiset ovat kovia itkemään. Säätä on seurattu tarkasti, koska naistenviikko sijoittuu heinätöiden aikaan.
Kansaperinne on voinut osata ennustaa sateiden ajankohdan oikein, mutta naisten nimipäivien syytä sateet eivät ole. Ilmatieteen laitos kertoo, että keski- ja loppukesä ovat vuoden runsassateisimpia aikoja, ja naistenviikolla sataa tyypillisesti kolmena tai neljänä päivänä.
Lue myös: Miten nimipäivän saa kalenteriin? 2 vaatimusta
Naistenviikko sai alkunsa pyhimysten merkkipäivistä
Naistenviikon muodostuminen ja sijoittuminen heinäkuulle on sattumaa, kertoo Helsingin yliopiston almanakkatoimiston toimitusjohtaja Minna Saarelma-Paukkala.
”Keskiaikana Suomessa oli käytössä katolisen kirkon pyhimyskalenteri, jossa kaksi naispyhimyksen päivää sattuivat samalle viikolle. Kokonainen naistenviikko muodostui vähitellen, kun kalenteriin lisättiin myöhemmin nimiä tyhjille päiville. Sitten yhtäkkiä huomattiin, että kappas, tässä onkin tämmöinen viikko, jolla sattuu olemaan vain naisten nimiä”, Saarelma-Paukkala sanoo.
”Pelkästään naisten nimiä sisältävä viikko on sinänsä harvinainen, koska nimipäiväkalenterissa oli pitkään enemmän miesten nimiä kuin naisten nimiä. Miesten nimien enemmistö johtuu siitä, että kristillisistä pyhimyksistä valtaosa on ollut miehiä. Naispyhimyksiä on huomattavasti vähemmän.”
Lue myös: Feministitkö kuivakkaita? Lue 10 kaskua naisten puolustajasta Miina Sillanpäästä
Naistenviikon pohjana ovat Jeesuksen oppilaan Magdalan Marian päivä 22.7. ja roomalaissyntyisen marttyyrineitsyt Christianan päivä 24.7. Nimet löytyvät ensimmäisestä suomenkielisestä almanakasta, joka on vuodelta 1705.
Myöhemmin nimien tilalle tulivat suomalaisemmat nimiasut Magdaleena ja Kristiina sekä nimiin pohjautuvia muita nimiä, kuten Leena, Matleena ja Tiina sekä Kirsi.
Uusin nimitulokas seitsemänpäiväiseen putkeen on Riikka (18.7). Nimi sijoitettiin paikoilleen vuoden 1950 nimipäiväuudistuksessa.
Suomalaisesta nimipäiväkalenterista vastaava Saarelma-Paukkala vakuuttaa, että naistenviikon asema on turvattu.
”Ei tulisi mieleenkään laittaa naistenviikolle miehen nimeä. Naistenviikko on pitkään voimassa ollut hieno perinne, johon liittyy paljon kansauskomuksia eikä nimipäiväkalenterin ylläpitäjänä todellakaan haluaisi lähteä tuhoamaan sitä perinnettä.”
Lue myös: Ihan tavallinen Virtan… siis Korhonen – löytyykö sinun sukunimesi Suomen yleisimpien joukosta?
Nimipäivät naistenviikolla 18.–24.7.
- Riikka (18.7.)
- Sari, Saara, Sara, Salla, Salli ja Sarita (19.7.)
- Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret ja Margareeta (20.7.)
- Johanna, Hanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hannele, Hanne ja Joanna (21.7.)
- Leena, Matleena, Leeni ja Lenita (22.7.)
- Olga ja Oili (23.7.)
- Kristiina, Tiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia ja Tinja (24.7.)
Naistenviikon aikana nimipäivää viettää yli 600 000 suomalaista naista.
Lue myös: Jokainen päivä on hyvä naistenpäivä – lue, miten tiede ylistää ihanaa naiseutta
Miestenviikko katkesi vuonna 2010
Miehillä vastaava viikko, joskaan ei ihan täydellinen, löytyy marraskuulta 5.–11.11. Miestenviikko oli kokonainen vielä vuoteen 2010 asti.
”Vuonna 2010 tehtiin nimipäiväuudistus, jossa Kustaa Aadolfin päivä muutettiin niin, ettei se ole enää Kustaa Aadolf nimen nimipäivä. Kalenterissa on erikseen Kustaan ja Aadolfin nimipäivät, joten Kustaa Aadolfin nimipäivälle ei ollut tarvetta.”
Nyt ruotsalaisuuden päivänä 6.11. juhlitaan Mimosan nimipäivää.
Lue myös: Kalenterin hassut teemapäivät: koira, pilvenpiirtäjä, korvapuusti…
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tiesitkö? Naistenviikko syntyi sattumalta, mutta miestenviikko lakkautettiin tarkoituksella