Tarinat

Kun rakkaus yllätti akrobaatit Katerinan ja Pasin, ihastukseen oli aluksi vaikea suhtautua: ”Tuntui kuin olisin pahanteossa"

Pariakrobatia yhdisti Katerinan ja Pasin. Yhdessä harjoitellessaan he huomasivat, että toisesta ei olisi halunnutkaan enää päästää irti. Nyt pari kulkee pienten lastensa kanssa esiintymässä ympäri maailmaa.

Tämä tarina alkaa kirpputorilta, jonne kuusivuotias Katerina Repponen meni äitinsä kanssa vuonna 1995. Inkerinsuomalainen perhe oli juuri muuttanut Virosta Suomeen, ja kirppikseltä etsittiin kaikenlaista tarpeellista uuteen kotiin.

Venäjää puhunut kaksikko herätti lähellä seisoneen naisen huomion. Hän taputti Katerinaa olkapäähän ja esitteli itsensä Aino Heikkiseksi. Hän oli muuttanut Suomeen Moskovasta, missä hän oli toiminut sirkustaiteilijana ja opettajana. Hän oli perustamassa Suomeen uutta sirkusryhmää. Siitä puuttui enää yksi pikkuinen tyttö, sellainen kuin Katerina. Voisiko tämä tulla mukaan ryhmään?

Äiti antoi luvan ja Katerina aloitti treenit Ainon kerrostaloasunnon olohuoneessa Helsingin Myllypurossa. Kuri oli kova, väärin ojennetusta nilkasta seurasi läpsäisy moitteiden kera. Tuloksia kuitenkin syntyi: ei mennyt kuin pari kuukautta, kun Katerina oli jo mukana näytöksissä Kolmen sepän patsaalla Helsingin keskustassa.

Sellaista ei ollut aiemmin pääkaupungin kaduilla nähty. Aino jalkajonglööräsi eli heitteli jaloillaan ilmaan voltteja tekeviä tyttöjä. Koulutetut kissat hyppivät renkaiden läpi korkealla olleisiin koreihin.

”Esiinnyimme keskeytyksettä kolmen tunnin ajan, satoi tai paistoi”, Katerina muistelee.

Esitysten jälkeen palkkio kerättiin hattuun. Puolet rahoista otti Aino, lopun pikkutytöt jakoivat keskenään.

Katerina oli ala-asteen kuudennella luokalla, kun hän jätti ryhmän. Syynä olivat koulukaverit, jotka tulivat esityksiin naureskelemaan. Harrastus jatkui kuitenkin nuorisosirkuskouluissa, ensin Suvelan sirkuksessa ja myöhemmin Circus Helsingissä.

Keväällä 2007 Katerina kirjoitti ylioppilaaksi ja harkitsi vakavasti fysioterapeutin ammattia. Hänen sirkusopettajansa kauhistui: miksi tyttö heittäisi kaiken oppimansa hukkaan? Katerina otti neuvosta onkeensa, haki ja pääsi Lahden sirkuskouluun. Siellä yksi oppiaineista oli pariakrobatia, jota opetti Pasi Nousiainen.

Pariakrobatia. Hurjia temppuja voi harjoitella vaikka oman kodin keittiössä. ”Olemme jing ja jang. Minä olen ärhäkämpi ja Pasi rauhallisempi. Meillä on tosi kivaa yhdessä”, Katerina kertoo.
Hurjia temppuja voi harjoitella vaikka oman kodin keittiössä. ”Olemme jing ja jang. Minä olen ärhäkämpi ja Pasi rauhallisempi. Meillä on tosi kivaa yhdessä”, Katerina kertoo. © Sampo Korhonen

Jalkapallo jäi, kun näytteleminen alkoi kiinnostaa

Tampereella nuoruutensa viettänyt Pasi oli aloittanut sirkusharrastuksen kymmenvuotiaana 1980-luvun lopussa. Tuolloin aiemmin kaupungin kerhona toiminut Sorin nuorisosirkus järjestyi omaksi yhdistyksekseen.

Elettiin sirkustaiteen murroskautta. Perinteinen sirkus nojasi tekniseen taituruuteen ja temppuihin, mutta nykysirkus yhdisti siihen monia eri taiteenlajeja. Näytöksissä kerrottiin tarinoita, mukana oli komiikkaa ja tanssia.

Sirkuksen lisäksi jalkapalloa ja yleisurheilua harrastanut Pasi alkoi lu­kiossa haaveilla näyttelijän ammatista. Ajatukset muuttuivat, kun hän pääsi Tukholman reissullaan katsomaan nykysirkuskoulun harjoituksia. Ensimmäisten suomalaisten joukossa Pasi haki ja pääsi opiskelemaan Pohjoismaiden ensimmäiseen sirkusammattilaisuuteen tähtäävään kouluun.

”Nautin koulusta täysin siemauksin. Siellä pääsin kokeilemaan monenlaista, tanssimaan flamecoa ja balettiakin”, Pasi muistelee.

Töitä oli kaksivuotisen koulun jälkeen kuitenkin vaikea löytää ja moni luopui ammattilaishaaveista jo alkumetreillä. Muutaman freelancerina vietetyn vuoden jälkeen Pasi palasi Suomeen sirkusalan opetustöihin. Myös tänne oli perustettu kaksi ammattilaisuuten tähtäävää sirkuskoulua, joista toinen sijaitsi Lahdessa.

Kohtalo puuttui peliin, kun opettaja ja oppilas rakastuivat

Ensimmäisten kahden ja puolen vuoden ajan Pasin ja Katerinan suhde Lahdessa oli opettajan ja oppilaan välinen. Mutta Katerinan valmistumiskeväänä 2010 kohtalo puuttui peliin.

Pasi ja Katerina olivat treenanneet tahoillaan pariakrobatiaa, kun molempien harjoitteluparit ilmoittivat yllättäen samoihin aikoihin lopettavansa sirkushommat.

”Minulta puuttui alamies ja Pasilta lentäjä, kuten me pariakrobatian osapuolia kutsumme”, Katerina kertoo.

Kaksikko päätyi treenaamaan yhdessä. Tavoite oli ammatillinen: päästä esiintymään ja hankkia leipänsä.

Kun yhteistä harjoittelua oli jatkunut kolmisen kuukautta, Pasi huomasi, ettei olisi halunnut päästää Katerinan käsistä temppujen jälkeen irti. Niin hyvältä tämän kosketus tuntui.

Katerinankin sisässä myllersi.

”Lentäjän roolissa mukana on aina pelkoa siitä, että tipahtaa. Mutta Pasiin pystyin luottamaan: hän ottaisi minut aina kiinni.”

Valmistumisensa jälkeen Katerina lopulta rohkaisi mielensä. Hän lähetti Pasille tekstiviestin, jossa kertoi ihastuneensa häneen. Pasin oli vaikea suhtautua asiaan – hän tunsi edelleen olevansa Katerinan opettaja, vaikka tämän koulu olikin jo loppunut.

”Tuntui kuin olisin pahanteossa, vaikka Katerina olkin 21-vuotias, aikuinen ihminen”, Pasi kertoo.

Katerina seisoo käsillään Pasin käsien päällä.
”Kate on suora ja määrätietoinen. Hänen kanssaan on helppo olla. Hän saa minutkin tsemppaamaan ja yrittämään parastani”, Pasi kehuu puolisoaan. © Sampo Korhonen

Pariakrobatia: Harjoitukset venyivät yhdessäoloksi vapaa-ajallakin

Sirkusalalla ei vakityöpaikkoja juuri tunneta. Ammattilaiset työllistävät itsensä ja joutuvat myös markkinoimaan osaamistaan. Tavallista on, että he kiertävät sirkuksissa, tapahtumissa ja festivaaleilla ympäri maailmaa.

Löytääkseen töitä Katerinan ja Pasin piti tehdä promoesitys, jolla esitellä osaamistaan. Harjoituksissa pari oli jatkuvasti toistensa iholla. Kolmen tunnin päivittäisten treenien jälkeen toisesta alkoi olla vaikeaa erota.

”Siitä se sitten jotenkin luontevasti muuttui tapailuksi vapaa-ajallakin”, Katerina sanoo ja nauraa.

Promoesitys valmistui ja valokuvat ja videot lähtivät maailmalle.

Puoleen vuoteen ei vastauksia tullut. Mutta eräänä aamuna sähköposti kilahti: Saksan Kölnissä toimiva varietee tarjosi kahden kuukauden sopimusta. Kun sieltä kysyttiin, haluaako pari erilliset huoneet, Pasi ja Katerina vastasivat, että yksi yhteinen riittäisi.

”Päätimme katsoa, mitä siitä tulee. Hyvin meni. Siellä se rakkaus sitten lähti kukoistamaan”, Katerina kertoo.

Kylmä teltta lämmitettiin vasta kun yleisö saapui paikalle

Töitä ei ollut jonoksi asti, ja pari päätti täydentää osaamistaan Kiovan sirkuskoulussa. Se tunnetaan maailman parhaista pariakrobatian opettajista.

Jo toisena päivänä pari pantiin kunnon rääkkiin. Kolmen tunnin ajan Pasi heitteli Katerinaa ilmaan, välillä sai vain juoda vettä. Seuraavana päivänä Pasin jalat olivat niin krampissa, että hän tuskin pystyi kävelemään.

Pari kulki jatkuvasti voimiensa äärirajoilla, mutta hioi tekniikkansa ja työmoraalinsa huippuunsa. Muutaman onnistuneen esiintymisen jälkeen työtarjouksia alkoi tulla ympäri maailmaa.

He ottivat vastaan jokaisen. Joskus se tarkoitti majoittumista tyhjässä tavarakontissa jousia pursuavalla patjalla, joskus kuukauden kiertuetta ympäri Eurooppaa homeisessa asuntovaunussa.

”Kaikessa säästettiin. Me esiintyjät jouduimme treenaamaan kylmässä teltassa. Se lämmitettiin vasta viime tingassa yleisölle”, Pasi kertoo.

Siksi tuntui onnenpotkulta, kun työtekijöistään hyvää huolta pitävä Sirkus Finlandia tarjosi parille seitsemän kuukauden sopimusta.

Kesällä 2012 satoi kuitenkin koko ajan, ja sade eristi parin omaan pieneen asuntovaunuunsa.

”Yksin sai olla vain vessassa. Koska omaa tilaa ei ollut, asioista tuli helposti kränää”, Katerina kertoo.

Ratkaisu riitelyyn oli keskinäinen haaste: jos Pasi ja Katerina tästä parisuhdekoettelemuksesta selviävät, he menevät naimisiin.

Häitä vietettiin tammikuussa 2013.

Lue myös Seura.fi: Reportaasi vie sirkuksen kulisseihin! Näin legendaarisen Sirkus Finlandian esiintyjät valmistautuivat kauden viimeisiin esityksiin

Katerina ja Pasi istuvat lattialla lastensa Hugon ja Aadan kanssa. 
Laukkuja pakataan Käpylän kodissa usein. Neljän hengen henkilökohtaiset tavarat saavat viedä tilaa vain puolen matkalaukullisen verran. Muun tilan vie esiintymisrekvisiitta. © Sampo Korhonen

Pariakrobatia: Takaperin tehtävässä voltissa eteen tuli kauhun hetki

Pikkuhiljaa sana taitavista tekijöistä levisi ja työtarjoukset alkoivat olla yhä laadukkaampia. Yksi niistä oli parin kuukauden pesti kanadalaisessa Cirque Éloizessa Montrealissa.

Katerina ja Pasi loivat yhdessä huippuvalmentajien kanssa esityksen, johon he kokosivat vaikeimmat temppunsa. Vaikein ja vaarallisin kaikista oli takaperinvoltti, jossa Pasi heittää Katerinan seisaaltaan käsien päältä ilmaan ja ottaa takaisin kiinni.

Treenit olivat edenneet täydellisesti eikä pudotuksia ollut tullut. Kenraaliharjoituksissa valot kuitenkin välähtivät toisin kuin treeneissä ja Katerina säikähti niitä kesken voltin.

Voltti jäi vajaaksi ja Katerina lähti kaatumaan pää edellä Pasin selän taakse. Matkaa maahan oli 5–6 metriä. Pasi yritti peruuttaa, mutta tajusi olevansa liian lähellä puolitoista metriä korkean lavan reunaa.

Tuli hetki, josta Pasi oli kuullut puhuttavan. Kun jotain vakavaa tapahtuu, ihminen on yhtäkkiä täydellisesti läsnä.

”Kaikki hidastui ja näkökenttäni kapeni. Näin vain, että Kate lentää, ja jotenkin sain otettua hänen jalastaan kiinni ja laskettua hänet maahan. Ehdin myös tajuta, mihin kohtaan voin itse kaatua: Katen jalkojen päälle, jotka olivat siististi vierekkäin.”

Takaisin lavalle täytyy nousta heti, koska muuten ei nouse ehkä koskaan

Pari siirtyi sokissa lavalta sivuhuoneeseen. Hengenvaarallinen tilanne käytiin läpi valmentajan kanssa.

”Totesimme, että kaikki oli hyvin. Katelle oli tullut vain pieni naarmu korvan taakse, ei mitään muuta.”

Tuntia myöhemmin pari palasi lavalle tekemään tempun uudestaan.

”Niin pitää tehdä aina, kun epäonnistuu. Muuten pelkotila jää päälle ja kynnys kasvaa niin, että temppua ei pysty tekemään ehkä enää koskaan”, Pasi kertoo.

Voltti tehtiin ensin turvavaljaissa pari kertaa. Sitten valjaat otettiin pois ja temppu onnistui täydellisesti. Sen jälkeen Katerina ja Pasi esittivät sitä yli kolme vuotta ja tekivät siitä tuhansia toistoja, eivätkä epäonnistuneet kertaakaan.

Lue myös: Paloittele pelko ja hallitse sitä – 8 vinkkiä pelkojen voittamiseen

Pasi ja Katerina treenaavat kotipihallaan. Katerina seisoo yhdellä kädellä Pasin ylös kohotetun käden päällä. 
Ennen Aadan syntymää pari päätti, että vaarallinen kaksoisvoltti saa jäädä nuoremmille tekijöille. Muissakin tempuissa riittää näyttävyyttä. ”Stressasin kaksoisvolttia aivan liikaa. Työt eivät vähentyneet, mutta elämänlaatumme parani”, Katerina kertoo. © Sampo Korhonen

Katso videolta, miten Katerina ja Pasi tekevät temppuja:

Lapset ovat kulkeneet mukana nelikuisesta asti

Nyt Pasi ja Katerina ovat olleet yhdessä 13 vuotta. He ovat esiintyneet 25 eri maassa Australiasta Kolum­biaan ja Japanista Portugaliin.

Kun pariskunnan esikoinen Aada syntyi vuonna 2017, Katerina pelkäsi töiden loppuvan siihen. Eihän kukaan palkkaisi paria, jolla on mukanaan lapsi! Silloin tilaajat joutuvat auttamaan lastenhoidossa ja hankkimaan isommat hotellihuoneet.

Mutta kävikin päinvastoin, Adan syntymävuonna tilaukset tuplaantuivat. Samoin kävi Hugon tultua maailmaan paria vuotta myöhemmin.

Lapset ovat kulkeneet matkoilla alusta asti, Aada ensimmäisellään jo neljän kuun vanhana.

Lasten takia mukana voi olla vain kaksi matkalaukkua. Toisessa on esityksissä tarvittavat jalkajonglöörausputket, toisesta puolet vie esitysalustana toimiva matto. Kaiken muun – nelihenkisen lapsiperheen kaikki henkilökohtaiset tavarat – on mahduttava yhteen matkalaukun puolikkaaseen.

”Kyllä ne mahtuvat. Vaipat sun muut voi ostaa paikan päältä”, Katerina kertoo.

Vaikka haastavia tilanteita on matkan varrella riittänyt, lasten mukaan ottaminen on itsestäänselvyys. Apuna on ollut ystävän neuvo: pärjäätte kyllä, kun ette ole väsyneitä samaan aikaan.

”Se auttoi meitä kuuntelemaan toisiamme. Jos toinen ei jaksa, toinen ottaa lapset ja antaa hänen levätä. Sitten on toisen vuoro.”

Riidat on pakko sopia heti kun tekee töitä yhdessä

Kuinka tyytyväisiä ammatinvalintaansa Katerina ja Pasi ovat? He katsovat toisiaan silmiin ja hymyilevät niin, että häikäisee.

”Saamme tehdä sitä, mitä rakastamme, esiintyä ja kiertää maailmaa. Jokainen päivä on erilainen eivätkä päivittäiset treenitkään tunnu työltä.”

Lue myös: Muusikko Iiro Rantalan neuvo parisuhteeseen: Hyväksy toisen huonotkin puolet

Jatkuva yhdessäolokaan ei rassaa, kun pelisäännöt ovat selkeitä. Tärkein niistä on se, että riitaisina Pasi ja Katerina eivät nouse lavalle, eivätkä edes treenaa.

”Palkan takia lavalle on pakko nousta ja siksi riidatkin on pakko sopia. Mutta treenejä olemme jättäneet väliin. Tässä lajissa joutuu jatkuvasti korjaamaan toista, sanomaan vaikka että ranteesi olivat äsken huonosti. Jos riita on jo valmiiksi päällä, palaute tuntuu toisesta pahalta. Hän suuttuu, ja sitten suuttuu toinenkin.”

Toisaalta työn luonne on helpottanut asioiden selvittämistä arjessakin. Kun jokin hankaa, se puhutaan selväksi heti.

Parisuhdetta siivittää myös vankkumaton luottamus toiseen – se sama tunne, johon Katerina aikoinaan Pasissa ihastui.

Voisiko parempaa ollakaan kuin tieto siitä, että toinen ottaa pudotessa aina kiinni?

Vanhemmat eli Company Kate & Pasi esiintyy Helsingin Kan­neltalolla 10.–11.11.2023 ja Hämeenlinnan teatterissa 29.–30.11. Esityksen nimi on ”Suhde – taistelu tuolista”.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 21/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun rakkaus yllätti akrobaatit Katerinan ja Pasin, ihastukseen oli aluksi vaikea suhtautua: ”Tuntui kuin olisin pahanteossa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.