Kulttuuri

Mitä kannattaa lukea talvella 2024? Kirjallisuuden ystävät paljastavat 14 helmeä, jotka haluat lukea juuri nyt

Ota talteen nämä 14 vahvaa kirjasuositusta alan ammattilaisilta!

Kun ulkona paukkuu pakkanen tai talvimyräkkä riepottelee puita, on hyvä hetki tarttua kirjaan. Mutta mihin kirjaan, saattaa runsaan kirjatarjonnan äärellä helposti päätyä kysymään.

Silloin ovat kirjavinkit talveen 2024 avuksi. Kysyimme neljältä kirjallisuuden ystävältä ja kirja-alan ammattilaiselta heidän tämän hetken suosikkiteoksiaan tai inspiraation lähteitään. Vastaukseksi saimme 14 upeaa kirjaa, jotka ovat säväyttäneet ja puhutelleet lukijaansa.

Mukana on niin runo- ja tietokirjoja kuin romaanejakin. Aihepiirit vaihtelevat ajankohtaisista kriiseistä yhteiskunnan epäkohtiin, nykyhetkestä historiaan ja menneen ajan nostalgiaan – rakkautta unohtamatta.

Kustannuspäällikkö Taija Roihan kirjavinkit talveen 2024:

taija roiha.
Taija Roiha on vastikään nimetty Kosmoksen kustannuspäälliköksi. Hän on monipuolinen kirjallisuusalan ammattilainen, kirjallisuustieteen tohtori ja Nuori voima -lehden entinen päätoimittaja. © Liisa Lehkonen

1. Elli Valtonen: Tainnutuskehto (Kosmos, 2023)

tainnutuskehto.
© Kosmos

”Elli Valtosen esikoisromaani Tainnutuskehto kuvaa erityisesti tuotantoeläinten asemaa ja kohtelua Suomessa. Eläinlääkäriopiskelijan näkökulmasta kerrottu teos haastaa lukijansa kohtaamaan julmuuden, jolla yhteiskuntamme kohtelee toislajisia olentoja.

Kirja ei saarnaa. Se kuvaa eläimiin kohdistuvaa kaltoinkohtelua suoraan ja ohjaa lukijan sen myötä vakavien eettisten pohdintojen äärelle.”    

2. Sini Silveri: Haisee kaikkia tuoksuja (Khaos Publishing, 2023)

haisee kaikkia tuoksuja
© Khaos Publishing

”Maailman nykytila sotineen ja ilmastokriiseineen herättää ahdistusta. Sini Silverin tuoreessa runoteoksessa Haisee kaikkia tuoksuja maailmanlopun raunioista löytyy myös kauneutta – joskin hyvin erilaista kuin se, mihin olemme tottuneet. Hellyyttä voi löytyä vaikka kärpäsparven halauksesta.

Silverin kieli on vikuroivaa ja kuritonta. Sen lukeminen tuntuu koko ruumiissa. Kirja myös hohtaa pimeässä lapsuudesta tuttujen fosforitähtien tapaan.”

3. Elina Sallinen: Kehät (Poesia, 2023)

kehät.
© Poesia

”Ympäristön havainnointi on keskeisessä roolissa myös Elina Sallinen esikoisteoksessa Kehät. Fragmentaarisissa runoissa huomio kiinnittyy siihen, minkä monet ovat sivuuttaneet:

”Alati huomaa, / täällä on muita. Niitä, joita ei ole havainnutkaan.”

Sallisen kieli on herkkää mutta leikillistä ja uteliasta.”

4. Irene Kajo: Yhdellä meistä on kokemus epäasiallisesta kohtelusta (WSOY, 2024)

yhdellä meistä on kokemus epäasiallisesta kohtelusta.
© WSOY

”Irene Kajon esikoisromaani käsittelee seksuaalista hyväksikäyttöä taidemaailman kontekstissa.

Taideylipistoon sijoittuvassa kertomuksessa asiattoman käytöksen kohteeksi joutunut henkilö yrittää hakea itselleen oikeutta, muttei tule kuulluksi. Instituutio, joka periaatteiden tasolla vannoo eettisten julistusten nimeen, ei käytännön tasolla onnistu toimimaan omien periaatteittensa mukaisesti.

Teos on väkevä kuvaus tavasta, jolla yhteisöt suojelevat väärintekijöitä ja ylläpitävät hiljaisuuden kulttuuria.”

Kirjabloggaaja Kirsi Ranin kirjavinkit:

kirsi ranin.
Kirsi Ranin pitää suosittua kirjablogia ja -podcastia nimeltä Kirsin Book Club. Kirsi toimi viime vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valintalautakunnan puheenjohtajana. © Kirsi Ranin

5. Eleanor Catton: Birnamin metsä, suomentanut Tero Valkonen (Siltala, 2024)

birnamin metsä.
© Siltala kustannus

Birnamin metsä on Booker-palkintovoittajan vetävä poliittinen jännäri, joka tapahtuu Uudessa-Seelannissa. Kirjan ihmiset ja ympäristöteemat ovat hyvin tätä päivää, vaikka kirjan nimi ja henki viittaavatkin Macbethiin.”

6. Claire Keegan: Kasvatti, suomentanut Kristiina Rikman (Tammi, 2024)

kasvatti.
© Tammi

”Kun pieni kirja voi olla suuri. Kasvatti kertoo sydämeenkäyvän tarinan lapsuudesta, hyväksyvästä katseesta Irlannin köyhällä maaseudulla. Todellinen helmi!”

7. Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy, suomentanut Markus Juslin (Bazar, 2024)

”Kirjallinen vierailu Japanissa sopii aina lukuohjelmaan. Kirjan henkilöiden mukana voi matkustaa ajassa taaksepäin ja saada taianomaisesti uuden näkymän tapahtuneisiin asioihin.”

8. Maija Laura KauhanenIhmeköynnös (Otava, 2024)

Ihmeköynnös.
© Otava

Ihmeköynnös tarjoaa nojatuolimatkan Karibianmeren paratiisisaarelle, sinne missä ihmeköynnös kasvaa. Kirjassa reppureissaaja elää paikallisten lähituntumassa ja pohtii oivaltavasti erilaisia tapoja ja maailmoja.”

Lue myös: Parhaat dekkarit – 10 murhista ja rikoksista kertovaa kirjaa, jotka dekkarifanin kannattaa lukea juuri nyt

Kirjailija Joel Haahtelan kirjavinkit talveen 2024:

joel haahtela.
Joel Haahtelan helmikuussa ilmestyvä uutuusromaani Marijan rakkaus on kirjailijan 15. romaani. Se on haikeankaunis tarina rakkaudesta, vanhojen maalausten lohdusta sekä elämisen mahdottomuudesta. Kirja on Kotiliesi Klubin maaliskuun kirja. Haahtelan romaanit ovat voittaneet kirjallisuuspalkintoja ja olleet Finlandia- ja Runeberg-palkintoehdokkaana. © Dorit Salutskij, Otava

9. Ágota Kristóf: Iso vihko, suomentanut Anna Nordman (Tammi, 2022)

iso vihko.
© Tammi

Iso vihko on trilogian ensimmäinen osa, klassikko, jossa veljekset joutuvat pakenemaan sotaa, tekevät karaistusharjoituksia selviytyäkseen koettelemuksistaan, ja kirjoittavat kokemuksiaan isoon vihkoon. He pyrkivät kuvaamaan vain sitä mikä on todellista. Mitään muuta vihkoon ei saa kirjoittaa. Siitä syntyy todella hämmentävä ja kiinnostava kirja.

Tässä kirjassa on jotakin anarkistista, eikä se kulje tavanomaisia polkuja pitkin. Sellaiset kirjat ovat minulle mieleen.”

10. Harry Salmenniemi: Varjotajunta (Siltala, 2023)

varjotajunta.
© Siltala kustannus

Varjotajunta on todella inspiroiva, yllätyksiä täynnä oleva romaani. Salmenniemen tapa kirjoittaa on kerta kaikkiaan kutkuttava: lukiessa ei koskaan tiedä, mitä tulee tapahtumaan ja mitä kirjailija aikoo kirjoittaa. Aina jokin yllättävä ajatus tulee kulman takaa. Kieli on yksinkertaisesti todella hienoa.”

11. Maria Peura: Esikoinen (Otava, 2023)

© Otava

”Peuran omaelämäkerrallinen romaani on tärkeä puheenvuoro ja mielettömän kauniisti ja runollisesti kirjoitettu. Se käsittelee taidolla kipeitä ja vakavia asioita eli lapsen ongelmia ja sijoittamista.”

Kustannuspäällikkö Essi Hellénin kirjavinkit talveen 2024:

Kustannuspäällikkö Essi Hellén vastaa Storytel-äänikirjapalvelussa tietokirjoista ja tositarinoista. Hän on myös työskennellyt näyttelijänä.

12. Gabrielle Zevin: Huomenna, huomenna ja huomenna, suomentanut Taina Helkamo (Gummerus, 2023)

huomenna huomenna ja huomenna.
© Gummerus

”Mitä vanhemmaksi tulen, sitä merkityksellisempiä nostalgiset taidekokemukset ovat. Tämä kirja oli matka 90-luvulle, oma todellisuutensa johon palata ja uppoutua äänikirjana.

Minua kiehtoi kahden ihmisen monimutkainen ystävyys lapsuudesta aikuisuuteen, joka sijoittui peleihin ja pelimaailmaan. Koin pelinäkökulman tuoreeksi ja omaperäiseksi!”

13. Andrea Abreu: Pilvipeitto, suomentanut Sari Selander (Siltala, 2024)

Pilvipeitto.
© Siltala kustannus

”Kirja oli minulle lihallinen kuvaus tyttöjen välisestä ystävyydestä, ja siitä miten 10-vuotias tyttö katsoo maailmaa, itseään ja muita. En muista vähään aikaan lukeneeni toista yhtä kouriintuntuvaa kuvausta lapsuuden ja nuoruuden rajamaastosta tytön näkökulmasta.

Teneriffalle sijoittuva kirja antoi ihan uusia näkökulmia seutuun, ja nosti etenkin työväenluokan kokemukset keskiöön.”

14. Antti Järvi: Minne katosi Antti Järvi? (Gummerus, 2023)

minne katosi antti järvi.
© Gummerus

”Oma isoisäni oli Karjalan evakko, ja aihepiiri kiinnostaa yhä enemmän: miten paljon meissä on menneitä sukupolvia ja heidän kokemiaan asioita?

Kirja oli uskomattoman tarkkanäköinen ja silmiä avaava teos luovutetusta Karjalasta ja siitä, miten loikata saattoi myös pysymällä paikoillaan.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä kannattaa lukea talvella 2024? Kirjallisuuden ystävät paljastavat 14 helmeä, jotka haluat lukea juuri nyt

Sinun täytyy kommentoidaksesi.