kirjavinkkejä 2020

Kirjavinkkejä jokaiseen makuun! Nämä 10 kirjaa kiidättävät sinut vauhdilla muihin maailmoihin

Kirjavinkkejä kaivataan aina, ja tässä niitä nyt on! Kotilieden kirja-arvostelut auttavat valitsemaan seuraavan lukukokemuksen kymmenestä uutuudesta.

Kirjavinkkejä jaetaan ja kaivataan nyt entistä kiivaammin. Eikä ihmekään. Mikä olisi parempaa aikaa tarttua kirjaan kuin kevät vailla menoja?

Kotilieden toimitus on lukenut ja arvostellut kymmeniä kirjoja kevään aikana. Kokosimme yhteen 10 uutuuskirjaa, jotka tarjoavat kutkuttavia lukukokemuksia ihan jokaisen makuun.

Lue myös: Nyt viihdytään kotona! Kokosimme yhteen 27 ihanaa ajanvietettä, joihin haluat tarttua

Kirjavinkkejä 2020 - Kotilieden kirja-arvostelut auttavat sinua valitsemaan seuraavan kirjasi.

Nyt on hyvä mahdollisuus tarttua uudestaan lukemisharrastukseen, tai ihastua lukemiseen ensimmäistä kertaa. Kuva: iStockphoto

Kirjavinkkejä sinulle, joka haluat oppia ymmärtämään mennyttä

Vaikeita aikoja on koettu ennenkin. Kaikenlaisesta on selvitty. Nämä kirjat vievät ajatukset kauas epidemioista, ihan muihin todellisuuksiin.

1. Tarina, jonka epäoikeudenmukaisuus kirpaisee

Colson Whitehead: Nickelin pojat, suom. Markku Päkkilä (Otava)

Kuinka pienestä joskus ovatkaan kiinni elämän suuret käänteet. Elwood Curtisilla se oli päätös liftata kouluun. Auto osoittautui varastetuksi, ja Elwood päätyi pahamaineiseen koulukotiin. Syynä ei oikeasti ollut muu kuin tumma ihonväri, joka 1960-luvun alun Floridassa oli väärä ja johti mielivaltaiseen kohteluun.

Kuinka säilyttää toivo tilanteessa, jossa kaikista pyrkimyksistä piestään? Tiiviis kerronta kaihtaa kamaluuksilla mässäilyä. Silti se kaivertaa lukijan mieleen pysyvän jäljen.

Nickelin pojat tuo 1960-luvun rotusortolakien aikaisen Floridan epätasa-arvon hyvin konkreettiselle tasolle, ja se kirpaisee.

Nickelin pojat tuo 1960-luvun rotusortolakien aikaisen Floridan epätasa-arvon hyvin konkreettiselle tasolle, ja se kirpaisee. Kuva: Otava

2. Sukellus Ruotsin akatemian #metoo-skandaalin todellisiin kuvioihin

Matilda Gustavsson: Yhdeksästoista jäsen, suom. Elina Lustig (Otava)

Kannattaako kaikkien lehtijuttujen jälkeen lukea kirja Nobelia jakavan Ruotsin akatemian ahdistelukriisistä? Ehdottomasti. Nimellä Kulturprofilen tunnettu raiskaaja paljastuu patologiseksi valehtelijaksi, joka on sepittänyt koko elämänsä. Sairaan vallankäytön juonteet ylettyvät Ruotsin hoviin asti.

Kuinka syvälle ruotsin akatemian romahdus ylsikään? Yhdeksästoista jäsen saa lukijan ihon suorastaan väreilemään inhosta.

Kuinka syvälle ruotsin akatemian romahdus ylsikään? Yhdeksästoista jäsen saa lukijan ihon suorastaan väreilemään inhosta. Kuva: Otava

3. Osoitus siitä, että unelmoida voi vaikka kahleissa

JP Koskinen: Tulisiipi (Like)

Suomalainen siirtolaisperhe elää Amerikassa. 1930-luvun lama kaventaa toimeentuloa. Seudulla alkaa kiertää miehiä, jotka tarjoavat uutta unelmaa: Neuvosto-Karjalaa. Perhe päättää uskaltaa, ja niin elämä muuttuu.

Finlandia-ehdokkaaksi noussut tarina kerrotaan perheen pojan näkökulmasta. On riipaisevaa, miten hän varttuu innokkaasti pikkupojasta mieheksi, joka on milloin lentäjäsankari, milloin Stalinin joukkojen vainoama maanpetturi. Uskaltaako kaiken jälkeen vielä rakastua?

Kirjavinkkejä: Koskettava romaani unelmien tavoittelusta brutaalista todellisuudesta huolimatta.

Koskettava romaani unelmien tavoittelusta brutaalista todellisuudesta huolimatta. Kuva: Like

Lue myös: Netflix-elokuvat: Nämä 10 leffaa kannattaa katsoa juuri nyt

Kirjavinkkejä draamaa ja aitoa elämänkuvausta janoaville

Haluatko lukea jotain, johon voit samastua? Kaipaatko tunteita, elämänvalintoja ja elämän syvien kysymysten pohdintaa? Tässä erilaisia sekä elämän raakuttaa että ihanuutta rehellisesti peilaavia kohtaloita ja elämäntarinoita, olkaa hyvä!

4. Hätkähdyttävän rehellinen kuvaus naisten nautinnosta

Lisa Taddeo: Kolme naista, suom. Marianna Kurtto (Gummerus)

Seksiä! Sillä tätä teosta markkinoidaan. Kerrotaan kirjassa siitäkin, mutta enemmän kolmen todellisen, Yhdysvalloissa elävän naisen kasvusta, itsenäistymisestä ja oman tahdon ja elämänsuunnan löytämisestä.

Yksi naisista on tyytymätön kotiäiti, toisella on takanaan vahingollinen suhde opettajan kanssa. Kolmas on menestyvä ravintoloitsija, joka elää avoimessa liitossa. Heitä toimittaja Lisa Taddeo on haastatellut peräti kahdeksan vuoden ajan. Ajankäyttö näkyy: naiset ovat kokonaisia, rakastettavia ja välillä ristiriitaisia ihmisiä. Heihin kiintyy, heitä ymmärtää ja heille haluaa pelkkää hyvää. Kun kirja loppuu, heitä ikävöi.

Häpeilemättä seksiä, haluja ja palavia ja särkyneitä rakkauksia kuvaava kirja on aito ja samastuttava.

Häpeilemättä seksiä, haluja ja palavia ja särkyneitä rakkauksia kuvaava kirja on aito ja samastuttava. Kuva: Gummerus

5. Esseekokoelma, joka kysyy: mikä tekee miehen?

Juhani Brander: Miehen kuolema (WSOY)

Urheilu erottaa tosimiehet vässyköistä. Kun kirjailija Juhani Brander oli nuori, miehisen miehuuden podiumilla patsastelivat lätkäjätkät rasvaisine ja seksistisine juttuineen. Runoja lukeva poika oli, no, runoja lukeva poika, siis monella tapaa säälittävä otus.

Omaa nuoruuttaan ja mieheksi kasvamistaan peilaten Brander pohtii, millaisista aineksista mies vuonna 2020 rakentuu. Voisiko #metoo-liike vaikuttaa siihen, ettei poikien tarvitsisi enää kantaa miehisyyden panssaria kuin luonnonlakia? Että puhe toksisesta miehisyydestä voitaisiin lopettaa? Hieno, tervetullut ja suora puheenvuoro tärkeästä aiheesta.

Omakohtaisessa esseekokoelmassaan kirjailija Juhani Branderin saa pohtimaan maskuliinisuutta.

Omakohtaisessa esseekokoelmassaan kirjailija Juhani Branderin saa pohtimaan maskuliinisuutta. Kuva: WSOY

6. Romaani, joka antaa sinun avata privaatit sähköpostiviestit

Petri Tammi ja Antti Rönkä: Silloin tällöin onnellinen (Gummerus)

Poika ei vastaa puhelimeen, kun isä soittaa, mutta kirjeeseen vastaa, ja siitä alkaakin kaikkien aikojen kirjeenvaihto. Rooleista ja asemista riisuttu keskustelu kahden ihmisen välillä, jotka sattuvat olemaan isä ja poika. Ihana, riipaiseva ja rehellinen välienselvittely, jossa saa olla lukijana mukana.

Kirjavinkkejä: Antti Röngän ja hänen isänsä Petri Tammisen sähköpostikirjeenvaihdosta koostettu romaani on vuoropuhelu kirjoittamisesta kirjoittamisen pelosta.

Antti Röngän ja hänen isänsä Petri Tammisen sähköpostikirjeenvaihdosta koostettu romaani on vuoropuhelu kirjoittamisesta kirjoittamisen pelosta. Kuva: Gummerus

7. Tarina naisesta, jonka elämäntyö myymälässä ei kelvannut muille

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen, suom. Raisa Porrasmaa (Gummerus)

36-vuotias Keiko työskentelee lähikaupassa osa-aikaisesti, mutta niin intensiivisesti, ettei elämään muuta mahdu. Lähipiiri ei tätä hyväksy, sillä heistä naisella pitäisi olla mies ja perhe, kunnianhimoa ja kunnon työ. Oudon kiehtova tarina naisesta, joka on löytänyt maailmassa oman tehtävänsä, vaikka se ei täytäkään muiden odotuksia.

Tarina elämäntyönsä myymälässä tekevästä japanilaisesta naisesta kuvaa hyvin nyky-Japanin urakeskeistä työkulttuuria.

Tarina elämäntyönsä myymälässä tekevästä japanilaisesta naisesta kuvaa nyky-Japanin urakeskeistä työkulttuuria. Kuva: Gummerus

Lue myös: Eikö lapsi tai nuori lue? Asiantuntijan 14 kirjavinkkiä, jotka saavat lapsen tai nuoren lukemaan

Kirjavinkkejä: Näitä jännäreitä et malta laskea käsistäsi

Eikö realismi hetkauta? Tee lähtö kauas pois arjesta pelottavimpiin uniin ja ennalta-arvaamattomiin juonenkäänteisiin. Näiden kirjojen parissa pohdit jatkuvasti, onko kaikki vain harhaa ja mitä seinien takana oikeasti tapahtui.

8. Murhamysteeri, joka tulee lähemmäksi kuin arvaatkaan

Fiona Barton: Epäilty, suom. Pirkko Biström (Bazar)

Kun brittitytöt katoavat Thaimaassa, toimittaja Kate on kärppänä jutun perässä. Myös omasta syystään, sillä hänenkin poikansa on siellä reissaamassa. Kun selviää, että poika tutustui majapaikassaan tyttöihin, toimittajan ja äidin roolit lyövät toisiaan korvalle. Toimiva jännäri ei aliarvioi lukijaa.

Kirjavinkkejä: Toimittaja Katen matkassa rikosta ei seurata ulkopuolelta, vaan pelottavan läheltä.

Toimittaja Katen matkassa rikosta ei seurata ulkopuolelta, vaan pelottavan läheltä. Kuva: Bazar

9. Jännäri, joka todella yllättää

Ruth Ware: Lukitut ovet, suom. Antti Saarilahti (Otava)

Jännärin elementit ovat tässä kohdillaan: vanha kartano, neljä lasta ja lastenhoitaja, jota syytetään yhden kuolemasta. On myrkkypuutarha, öisiä askeleita ja temppuilevaa tekniikkaa. Lukijan nautinnollinen pelko huipentuu lopun yllätyksiin, jotka näyttävät tapahtuneet uudessa valossa.

Mitä tapahtuu talossa, lukittujen ovien takana? Lukitut ovet -jäänärissä unelmien työ muuttuu painajaiseksi, josta on vaikeata rimpuilla eroon.

Mitä tapahtuu talossa, lukittujen ovien takana? Lukitut ovet -jäänärissä unelmien työ muuttuu painajaiseksi, josta on vaikeata rimpuilla eroon. Kuva: Otava

10. Psykologinen trilleri, joka vie hulluuden partaalle

S. K. Tremayne: Äänet, suom. Ilkka Rekiaro (Otava)

Jo asuu ystävänsä luksusasunnossa, jota valvoo virtuaalinen kotiapulainen. Se säätää lämmityksen ja valot ja etsii pyydettyjä tietoja. Kunnes se kertoo tietävänsä Jon synkimmän salaisuuden. Miten se on mahdollista? Onko Jo tulossa hulluksi, vai yrittääkö joku oikeasti tuhota hänet? Ajatus pelottaa – ja pakottaa ahmimaan kirjan.

Kirjavinkkejä: Äänet -jännäriromaanissa ei ole sarjamurhaajaa, vaan virtuaalinen kotiapulainen Electra joka tietää pelottavan paljon.

Äänet -jännäriromaanissa ei ole sarjamurhaajaa, vaan virtuaalinen kotiapulainen Electra joka tietää pelottavan paljon. Kuva: Otava

Avainsanat

Keskustelu

Kunpa kirjastot keksisivät keinon hakea edes jo tulleita varauksia vaikka muovikassissa oven ulkpuolelta. Karanteenissa ei voi mennä edes kirjakauppaan, tai hakea postista tai lokerosta tilattua kirjaa. Kuulun niihin ihmisiin, jotka tykkäävät lukea KIRJAA. Äänikirjoja (niitä on mm. Areenassa) kuuntelen vain esimerkiksi siivotessa. Kiintoisia kirjoja. Kiitos.

Kommentoi juttua: Kirjavinkkejä jokaiseen makuun! Nämä 10 kirjaa kiidättävät sinut vauhdilla muihin maailmoihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X