Kulttuuri

Nyt nauretaan opettajille! Uudet kotimaiset komediasarjat Kellot soi ja Rehtori sijoittuvat koulumaailmaan

Yleisradion Kellot soi -tv-sarja ja C Moren ja MTV:n Rehtori kutkuttavat nauruhermoja tänä syksynä. Miksi televisiosarjojen tekijät kääntävät juuri nyt katseensa opettajainhuoneisiin?

Yhtä aikaa koulujen kanssa alkava Kellot soi -tv-sarja on hulvattoman hauska komedia koulumaailmasta, mutta Yleisradion esittämää sarjaa voi katsoa myös nykyajan työpaikkakomediana.

Komediasarja alkaa Ylellä 12. elokuuta, Areenasta sen voi katsoa katalogina jo 8. elokuuta alkaen.

Lue myös: Ihastuitko sinäkin näihin Kummeli-pollareihin? Kontio ja Parmas -tv-sarjan toinen tuotantokausi alkaa

Pisakallion yläkoulun toinen toistaan oudommat opettajat, avioeron vuoksi edustusillallisilta työmaailmaan tipahtanut rehtori ja tuore koulutoimenjohtaja saavat aikaan kaaosta kokonaisen lukuvuoden ajan.

Uusi rehtori Minerva Böhm (arvaamattomalla tavalla hauska Minttu Mustakallio) on kiinnostunut lähinnä itsestään ja videobloggaamisestaan. Opettajien ammattijärjestö OAJ:stä hän ei ole kuullutkaan eikä hän liioin ole kiinnostunut kokeneen vararehtorin osaamisesta eikä muiden opettajien näkemyksistä.

Niinpä rehtori voi päättää kaikesta itsenäisesti ja ennakkoluulottomasti.

Jaetaan muun henkilökunnan työt opettajille

Uudistamisen huuma valtaa koulun, ja opettajat saavat pitää tuiskeessa kiinni Marimekko-huiveistaan ja sykemittareistaan. Varsinkin äidinkielen lehtori, hieman tosikko Pirkko (uskomattoman ilmeikäs Sanna-Kaisa Palo), on kovilla, sillä hän yrittää turhaan vastustaa päättömyyksiä.

Vauhti on nykyään tärkeämpää kuin taito, ja motto on omaksuttava jähmeässä koulumaailmassakin. Jaetaan vaikka vahtimestarin työt opettajille ja korvataan opettajat tuota pikaa mobiilisovelluksilla!

Lukuvuoden lopussa rehtorin, pätevän apulaisrehtorin (Laura Malmivaara) ja koulutoimenjohtajan (Lari Halme) valtataistelu saa mielikuvitukselliset mittasuhteet. Kuka kosii ja ketä? Kenestä tulee uusi rehtori ja mihin kouluun, kenestä tulee pisaministeri?

Kellot soi -tv-sarja: Laura Malmivaara ja Minttu Mustakallio
Laura Malmivaara (vas.) ja Minttu Mustakallio näyttelevät työparia Ylen uudessa koulumaailmaan sijoittuvassa komediasarjassa Kellot soi.

Kellot soi -sarjan takana Kätevän Emännän väkeä

Kymmenosainen Kellot soi -komediasarja syntyi, kun Kätevä Emäntä -sarjan kirjoittajat perehtyivät koulumaailmaan.

Päärooleissa ovat Minttu Mustakallio (rehtori Minerva), Laura Malmivaara (vararehtori Anne), Lari Halme (koulutoimenjohtaja Jukkis), Sanna-Kaisa Palo (äidinkielen opettaja Pirkko), Pihla Penttinen (englannin opettaja Virve), Joanna Haartti (liikunnan opettaja Tilli), Elias Gould (matematiikan opettaja Mikko), Hannes Suominen (biologian opettaja Heikki), Antti Launonen (liikunnan opettaja Ilari).

Kellot soi -sarjan ovat käsikirjoittaneet Marjo Vento ja Sari Vento. Ohjauksesta vastaavat Kotikatuakin ohjannut Lenka Hellstedt ja Suomi Lovea tehnyt Olli Ilpo Salonen.

Rehtori on komedia, joka jäljittelee dokumenttia

Myös C Moressa nähdään syksyllä koulumaailmaan sijoittuva komediasarja. Rehtori on dokumentin piirteitä lainaava työpaikkakomedia, jonka tapahtumat sijoittuvat yläkoulun opettajainhuoneeseen. Sarja tulee myöhemmin myös MTV:n kanaville.

Tänä kesänä kuvatun sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Paula Korva yhdessä Anna Brotkinin kanssa. Molemmat ovat kokeneita terävän viihteen tekijöitä.

Anna Brotkin on aiemmin käsikirjoittanut muun muassa ohjelmia Aikuiset, Jättekiva ja Modernit miehet. Paula Korva tunnetaan YleLeaksin, Saturday Night Liven, Putouksen ja Konttori Suomen huumorista.

Pääosassa rehtorina on Putouksesta tuttu Terhi Suorlahti. Rehtorin lisäksi sarjassa esiintyvät myös kaupallisten aineiden opettaja Nuutti (Mikko Penttilä), joka on rehtorin oikea käsi. Myös tyttöjen liikunnanopettaja Rönkkö (Kaarina Hazard) on yksi keskeisistä hahmoista.

Miksi tv-sarjoissa mennään nyt kouluihin?

Jos vuonna 1995 alkanut Kotikatu ja 1999 alkanut Salatut elämät sijoittuivat ensimmäisen kerran kerrostaloihin, nyt tv-sarjanikkarit ovat kääntäneet katseensa kouluun.

Toki koulusta on tehty merkittävää huumoria ennenkin, esimerkiksi Nelosella 2003–2005 esitetyssä Minna Koskelan ja Heli Sutelan Kumman kaa -ohjelmassa ruotsin opettaja ja kouluterveydenhoitaja rikkoivat perinteisiä mielikuvia molemmista ammattikunnista.

Homeongelmat, Suomen koulujärjestelmän menestys kansainvälisissä pisatesteissä, lasten käytöshäiriöt ja koulujen persoonallinen henkilögalleria ovat varmasti inspiroivia.

”Koulumaailmasta riittää paljon ammennettavaa ja myös komiikkaa, kaikilla on koulusta jonkinlaisia muistoja”, C Moren viestinnän asiantuntija Maritta Kettunen sanoo.

Mutta on koulukiinnostuksen takana muutakin.

Tv-sarjojen teko kiinnostaa nyt huippuammattilaisia

Televisiosarjoista on tullut käsikirjoittajille, ohjaajille ja tähtinäyttelijöille jopa antoisempia ilmaisukanavia kuin elokuvat.

Netflixin ja HBO:n kaltaisten maksullisten suoratoistokanavien suuret hitit Game of Thrones ja The Crown ovat luoneet ilmiön, jossa televisiosarja ei olekaan enää toisteisuutensa vuoksi halpa tuotanto elokuvaan verrattuna, vaan yllättäen televisiossa on mahdollisuus toteuttaa uusia näkemyksiä kunnon resursseilla.

Suursarjojen käsikirjoitukset, roolitukset, miljööt ja puvustukset ovat huippuluokkaa. Lisäksi Tanskan, Ruotsin ja jopa piskuisen Islannin tv-sarjojen kansainvälinen menestys on palauttanut myös suomalaisten uskoa tv-työhön.

Oscar-ehdokkaana elokuvastaan Pitääkö mun kaikki hoitaa ollut käsikirjoittaja Kirsikka Saari pitää televisiota kiinnostavana alueena omalle taiteelliselle työlleen Suomessa.

”Nyt televisiossa on enemmän tilaa hengittää. Ennen asiat olivat elokuvan ja television suhteen toisinpäin.”

Suomalaiset sarjat tähtäävät maailmalle

Käsikirjoittaja Kirsikka Saaren mukaan televisioon voi kirjoittaa jopa kiinnostavampia henkilöhahmoja kuin elokuvaan.

”Televisiossa päähenkilö voi olla viisikymppinen nainen, eikä asiasta tarvitse edes keskustella.”

Televisioon on juuri nyt tulossa eri-ikäisiä päähenkilöitä, ja seuraavaksi Kirsikka Saari aikoo itsekin kirjoittaa yli 50-vuotiaista päähenkilöistä.

”Myös kansainvälisyys alkaa olla nykyaikaisen tv-sarjan edellytys. Kansainvälisyyttä voi olla rahoituksessa, yhteistyössä, työntekijöissä…”

Kansainvälistyminen tarkoittaa myös sitä, että myös suomalaisten tekijöiden on kilpailtava kaikkein kovimpien nimien kanssa. Palkintona voi kuitenkin olla megayleisö, sillä draama on erittäin voimakas keino puhutella ihmisiä. Draama menee yli rajojen, se toimii tunteiden välittäjänä vähän kuin musiikki.

Ei ihme, että tv-sarjat kiinnostavat niin tv-kanavia, tekijöitä kuin katsojia.

Kellot soi Yle Arteenassa katalogina 8.8. alkaen ja Yle TV2:ssa 12.8. alkaen maanantaisin klo 21. Rehtori C Moressa syksyllä 2019 ja myöhemmin MTV:n kanavilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt nauretaan opettajille! Uudet kotimaiset komediasarjat Kellot soi ja Rehtori sijoittuvat koulumaailmaan

Opettaja

Mihin unohtui jo klassikon asemaan noussut animaatiosarja ”Hullu, hullumpi, yläaste”, jonka ensimmäinen kausi nähtiin vuonna 2015? Siitä tulee myös kahdeksan uutta jaksoa.

Koulusarjojen fani

Hei, molemmat rehtorisarjat on tosi hyviä! 😄 Hulvatonta kohellusta😄😄😄😄😄
Kiitos!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.